«Ψέμματα τέλος» για Παπακωνσταντίνου

Για πέμπτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, την ερχόμενη Τετάρτη, ένας πρώην υπουργός θα καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Το Θέμιδος Μέλαθρον, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, θα φιλοξενήσει, 23 χρόνια μετά την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε Ειδικό Δικαστήριο (για το σκάνδαλο Κοσκωτά), τη δίκη του πρώην τσάρου της οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Το πρώην μέλος των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου θα κληθεί να λογοδοτήσει για δύο κακουργήματα, αυτό της απόπειρας απιστίας εις βάρος του Δημοσίου και της νόθευσης εγγράφου.

Απέναντί του θα βρεθούν 13 δικαστές, μέλη του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίοι κληρώθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να δικάσουν τον πρώην υπουργό.

Η σύνθεση

Πρόκειται για εννέα άνδρες και πέντε γυναίκες. Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ορίστηκε ο Νικόλαος Πάσσος, ενώ εισαγγελέας κληρώθηκε η Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου. Αναλυτικά, τα υπόλοιπα μέλη της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου είναι οι δικαστικοί λειτουργοί του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Τσόλας, Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου, Αντώνιος Ζευγώλης, Δημήτριος Κόμης, Αργύριος Σταυράκης και Δημήτριος Κράνης και οι σύμβουλοι Επικρατείας, Ταξιαρχία Κόμβου, Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Αγγελική Θεοφιλοπούλου, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Δημοσθένης Πετρούλιας.

Ως αναπληρωματικά μέλη κληρώθηκαν από τον Αρειο Πάγο οι Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Κωνσταντίνος Φράγκος και Ερωτόκριτος Καλούδης. Αναπληρωματικά μέλη από το Συμβούλιο της Επικρατείας κληρώθηκαν οι Ηρακλής Τσακόπουλος, Εμμανουήλ Κουσιουρής και Αθανάσιος Ράντος. Αναπληρωτής εισαγγελέας κληρώθηκε ο Γεώργιος Μπομπόλης.

Το ιστορικό: Το σκάνδαλο με τη «λίστα Λαγκάρντ», που οδήγησε στο Ειδικό Δικαστήριο, θυμίζει δικαστικό – πολιτικό θρίλερ, το οποίο μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έχει λάβει νέες διαστάσεις, με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Αφενός αποκαλύφθηκε ότι, πέραν των γνωστών, υπήρχαν επιπλέον 86 ονόματα στη «λίστα Λαγκάρντ» που δεν γνωστοποιήθηκαν στις ελληνικές Αρχές και αφετέρου ο Ερβέ Φαλσιανί -ο άνθρωπος που υπέκλεψε τα στοιχεία της λίστας από την τράπεζα HSBC- στο βιβλίο του, που πρόκειται να κυκλοφορήσει, αποκαλύπτει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εκβιάστηκε να φέρει την τρόικα προκειμένου να μη διαρρεύσει ότι η μητέρα του, Μαργαρίτα, είχε βγάλει μεγάλο χρηματικό ποσό στο εξωτερικό.
Η υπόθεση που ερευνάται ξεκινά τον Οκτώβριο του 2012, όταν, διά χειρός Ευάγγελου Βενιζέλου, έφτασε στη Δικαιοσύνη ένα στικάκι με την άγνωστη μέχρι τότε «λίστα Λαγκάρντ» ή, αλλιώς, Φαλσιανί, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εποχής, περιέχει τα ονόματα χιλιάδων Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη.

Ο Πεπόνης

Το στικάκι παραδίδεται στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη. Για τους επόμενους μήνες οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και οι Αρχές ζητούν από τη Γαλλία να τους αποσταλεί εκ νέου η λίστα. Με την έλευση του 2013, από την αντιπαραβολή των δύο λιστών, αυτής που παρέδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Δικαιοσύνη και εκείνης που για δεύτερη φορά απέστειλαν οι Γάλλοι, προκύπτει ότι έχουν αφαιρεθεί τρεις καρτέλες… Η αρχική λίστα που παραδόθηκε το 2010 περιελάμβανε 2.062 αρχεία, ενώ η λίστα που είχαν στα χέρια τους οι δικαστικές Αρχές 2.059. Τα τρία αρχεία που είχαν αφαιρεθεί αφορούν συγγενικά πρόσωπα του ανθρώπου που το 2010 παρέλαβε την επίμαχη λίστα: του Γιώργου Παπακωνσταντίνου! Πρόκειται για τα αρχεία του Ανδρέα Ρωσσώνη, συζύγου της εξαδέλφης του πρώην υπουργού, Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, της Ελένης Παπακωνσταντίνου (επίσης ξαδέλφη του) και του συζύγου της, Συμεών Σικιαρίδη.

Γιατί παραπέμφθηκε…

Η πόρτα του Ειδικού Δικαστηρίου άνοιξε -τελικά- για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Με πλειοψηφία τέσσερα προς ένα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο πρώην υπουργός, «κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργός Οικονομικών και σε μη επακριβώς προσδιορισμένη ημερομηνία εντός του χρονικού διαστήματος από τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 (όταν παρέλαβε τον πρωτότυπο, πρώτο ψηφιακό δίσκο CD από τους Γάλλους) έως τις 16 Ιουνίου 2011 (όταν αποχώρησε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών), προέβη σε νόθευση του περιεχομένου της φορητής μονάδας αποθήκευσης USB (…) Με την πράξη του, πέραν του μη περιουσιακού οφέλους που επιδίωκε να προσφέρει στον εαυτό του, σκόπευε, παράλληλα, να περιποιήσει παράνομο περιουσιακό όφελος στους συγγενείς του, με την αποφυγή του προσήκοντος φορολογικού ελέγχου των εισοδημάτων τους».

Πέραν του Ειδικού Δικαστηρίου, για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» πρόκειται να λογοδοτήσει και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, ο οποίος έχει παραπεμφθεί να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου σχετικά με τους χειρισμούς στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

15 φορές σε 168 χρόνια

Στην Ιστορία του ελληνικού κράτους η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών έχει κινηθεί 15 φορές, με πρώτη το 1847, ενώ το Ειδικό Δικαστήριο έχει συνολικά δικάσει τέσσερις υποθέσεις: τα Σιμωνιακά το 1875 (σκάνδαλο που αφορούσε τη δωροδοκία δύο υπουργών από τέσσερις υποψήφιους μητροπολίτες), το σκάνδαλο Χατζηπάνου το 1951 (υπόθεση με καύσιμα), το σκάνδαλο με το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι το 1990 και το σκάνδαλο Κοσκωτά το 1992. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, έχουν καταδικαστεί οκτώ πρώην υπουργοί και υφυπουργοί και έχει αθωωθεί ένας πρώην πρωθυπουργός, ο Ανδρέας Παπανδρέου.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα