«Φανταστείτε μία χώρα που χάνει όλους τους αποφοίτους των πανεπιστημίων της…» Στο φαινόμενο του «brain drain», με άλλα λόγια της εγκατάλειψης της Ελλάδας από τα «μυαλά» της, τους νέους και ταλαντούχους αποφοίτους της, είναι αφιερωμένο ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC. Χαρακτηρίζει μάλιστα το φαινόμενο την πραγματική ελληνική τραγωδία, την οποία παραβλέπουν πολλοί οικονομολόγοι.
Το αποτέλεσμα αυτής της φυγής είναι η χρεοκοπία του πνευματικού κεφαλαίου της χώρας. Στη δημοσιογράφο μιλάει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόης Λαμπριανίδης, συγγραφέας του βιβλίου «Επενδύοντας στη φυγή: Η διαρροή αποφοίτων από την Ελλάδα την εποχή της παγκοσμιοποίησης», ο οποίος εκτιμά ότι 160.000-180.000 απόφοιτοι -οι μισοί κάτοχοι διδακτορικού- έχουν φύγει από τη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Επικαλείται επίσης στοιχεία της Endeavor Greece, που ανεβάζουν τον… αριθμό της φυγής την τελευταία πενταετία σε 200.000. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι το 46% των Ελλήνων σκέφτεται να μετεγκατασταθεί στο εξωτερικό.
«Αυτό δεν προκαλεί κατάπληξη, με δεδομένο ότι σχεδόν 1.000.000 δουλειές έχουν χαθεί στην Ελλάδα την τελευταία εξαετία» συνεχίζει το δημοσίευμα. Και αυτό μάλιστα, επισημαίνει, σε μια χώρα συνολικά 11.000.000 κατοίκων. «Δυστυχώς αυτά τα “μυαλά” δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε, επειδή η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται και δεν υπάρχει κανείς που να δημιουργεί προϊόντα ή υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας» καταλήγει ο κ. Λαμπριανίδης.
Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Hellas Direct Αλέξη Πανταζή, «σε μεγάλο βαθμό το έναυσμα (για τη φυγή) είναι ψυχολογικό». Αναφορικά δε με τις τρέχουσες εξελίξεις, ο Χάρης Μακρυνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, προσθέτει: «Υπάρχει μία αίσθηση παράλυσης… Ολοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η τετράμηνη παράταση του νέου σχεδίου διάσωσης».