Ο Στουρνάρας βιάζεται (!) για τις… μεταρρυθμίσεις

Να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό στην υλοποίηση της συμφωνίας της περασμένης εβδομάδας κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας χθες την ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, τόνισε ότι η ανάκαμψη είναι εύθραυστη, γι’ αυτό δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, προσθέτοντας ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δημοσιονομικά επιτεύγματα, να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν είναι λιγότερο επώδυνες απ’ όσες έχουν ήδη γίνει. Ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει για φέτος θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά για πρώτη φορά σε έκθεση του κεντρικού τραπεζίτη δεν προσδιορίζεται το εκτιμώμενο ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ.

Η συμφωνία

Επίσης, χαρακτηρίζει θετική τη συμφωνία του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή, επειδή με αυτήν αποφεύχθηκε η ρήξη με τους εταίρους μας, η οποία «θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και όχι μόνο».

Ωστόσο, συμπληρώνει ότι «για να εκμεταλλευτούμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους σε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης για να καταλήξουμε σύντομα σε μια αμοιβαίως επωφελή τελική συμφωνία».
Για να εξαλειφθούν οι αβεβαιότητες ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρει ότι απαιτείται ένα ενιαίο συνεκτικό πρόγραμμα ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, περαιτέρω απελευθέρωση επαγγελμάτων βάσει των προτάσεων του ΟΟΣΑ, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων, ενίσχυση της αυτοτέλειας και αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης, αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και εξασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Στην έκθεση του κ. Στουρνάρα υπογραμμίζεται ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό, παρά τους κλυδωνισμούς, αλλά συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με κυριότερη την ανάγκη αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων. Ο λόγος των «κόκκινων» δανείων του ιδιωτικού τομέα προς το σύνολο των τραπεζικών δανείων ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου στο 34,2%, ο υψηλότερος στην Ε.Ε., όπως τονίζει η ΤτΕ, επισημαίνοντας τη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης τα τελευταία έξι χρόνια. Ο κεντρικός τραπεζίτης προτείνει τη δημιουργία εταιριών ειδικού σκοπού για τη διαχείριση προβληματικών στεγαστικών δανείων, ενεργή ανάμειξη των τραπεζών σε διοικητικές αποφάσεις εταιριών με προβληματικά δάνεια αλλά και την αξιοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας.

Επανεξέταση φοροαπαλλαγών

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος προτείνει επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με στόχο να διατηρηθούν μόνο όσες αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Στην ετήσια έκθεση αναφέρεται: «Θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των φοροαπαλλαγών και άλλων ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων, περιλαμβανομένων των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Θα πρέπει να εξεταστούν, να κοστολογηθούν και να αρχίσουν να αίρονται οι ποικίλες εξαιρέσεις από τις γενικές φορολογικές διατάξεις, εκτός αν αφορούν: (α) κοινωνικές ομάδες που πλήττονται έντονα από την κρίση ή βρίσκονται σε συνθήκες φτώχειας, (β) αναπτυξιακά κίνητρα, η συμβολή των οποίων στην οικονομική ανάπτυξη είναι μείζονος σημασίας».

Στον αντίποδα, προτείνει μείωση των φορολογικών συντελεστών και επανεξέταση της αποδοτικότητας των δημοσίων δαπανών. «Στον βαθμό που υλοποιείται το προηγούμενο μέτρο, μπορούν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο της άμεσης όσο και της έμμεσης φορολογίας, με θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών μεγεθών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Βρετανός βουλευτής υπέρ της Ελλάδας!

Εναν αναπάντεχο «σύμμαχο» βρήκε η κυβέρνηση Τσίπρα: το κόμμα UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ. Ο ευρωβουλευτής του βρετανικού κόμματος Πολ Νουτάλ, σε ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, ζήτησε από τον ελληνικό λαό να αντισταθεί! Απευθυνόμενος στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε: «Δεν είναι ειρωνικό ότι καταστρέφετε τη δημοκρατία στο μέρος που γεννήθηκε, την Ελλάδα; Σας λέω, λοιπόν, το εξής: Η κυριαρχία και η δημοκρατία δεν είναι δικά σας για να πάρετε. Οι Ελληνες έχουν υποφέρει πολλά. Προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο λέω: Θα αντέξουν οι 300; Και προς τους Ελληνες λέω: Να δείξουν κουράγιο και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Είστε οι δημιουργοί της δημοκρατίας και τώρα πρέπει να τη σώσετε. Βρείτε το σθένος και το κουράγιο από τους προγόνους σας. Μην ενδίδετε, αντισταθείτε. Είστε οι υπερασπιστές της δημοκρατίας αυτήν τη στιγμή. Είστε το έθνος του Ομήρου, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη και, αν αντισταθείτε, θα είστε πηγή έμπνευσης για όλους μας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα