Το υπουργείο Εργασίας με νόμο προτίθεται να αυξήσει κατά 11% τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και από τα 586 ευρώ μικτά που είναι σήμερα να φτάσει στα 654 ευρώ. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με εξίσωση του κατώτατου μισθού που χορηγείται σε μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα (περίπου 137.000 άτομα) με τον μισθό που χορηγείται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο στους εργατοτεχνίτες. Ετσι, το κατώτατο ημερομίσθιο θα αυξηθεί σε 26,18 ευρώ. Η πρόθεση αυτή του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να καταγραφεί επίσημα στον νόμο που θα έχει σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαρτίου.
Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες και είχε ως θέμα το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ), προανήγγειλε εκτός από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων (με άμεση συσχέτιση στην αύξηση του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ) και μια σειρά από διατάξεις που αλλάζουν το καθεστώς για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, τη μετενέργεια και τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Επίσης, με άλλες διατάξεις θα βελτιώνονται οι όροι που ισχύουν για τις ομαδικές απολύσεις καθώς και τα ποσά για τις περιπτώσεις αποζημίωσης απόλυσης.
Για το θέμα του κατώτατου μισθού πραγματοποιήθηκε συνάντηση χθες ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και στην εκτελεστική επιτροπή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Οπως έγινε γνωστό, η ΓΣΕΕ ζήτησε στην πρώτη συνάντηση που θα γίνει για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζομένους να συμμετέχει και ο κ. Σκουρλέτης. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει εντός του επόμενου μήνα απόφαση του υπουργείου Εργασίας, για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά.
Μειώνονται τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία
Το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να προχωρήσει ακόμα και σε μειώσεις προστίμων για την αδήλωτη εργασία, λαμβάνοντας υπόψη στο εξής τα χαρακτηριστικά της επιχείρησης. Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Κώστας Πανταζής σημείωσε ότι από το σύνολο των προστίμων που έχουν επιβληθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά, όταν τέθηκε σε εφαρμογή το πρόστιμο των 10.500 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο, εισπράττεται μόλις το 20%-25%. Το υπόλοιπο 75% των προστίμων μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομικών και οι εργοδότες είτε το εντάσσουν σε κάποια ρύθμιση είτε το μετατρέπουν σε ληξιπρόθεσμη οφειλή ή οι υποθέσεις τους καταλήγουν στα δικαστήρια.