Η επανάσταση των Απάτσι στην Κεντρ. Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Στα δύο δείχνει να έχει χωριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ,όπως φάνηκε και από τις χθεσινές ψηφοφορίες για τη θέση του γραμματέα και την Πολιτική Γραμματεία, με το Μέγαρο Μαξίμου να προσπαθεί μέσω non paper να χειραγωγήσει τις αρνητικές εντυπώσεις. Σε αυτό επιχειρεί να εμφανίσει τις κοινές θέσεις των δύο πλευρών, όπως για παράδειγμα τη σύμπτωση απόψεων για το θέμα της εξεταστικής για τα Μνημόνια.
Κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο οι τόνοι ήταν ιδιαίτερα υψηλοί και αρκετά στελέχη εξέφραζαν τις έντονες ενστάσεις τους για το περιεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup και τη στάση της κυβέρνησης.

Τροπολογία

Οι περισσότερες αντιδράσεις υπήρξαν από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία μάλιστα κατέθεσε χθες προς ψήφιση τροπολογία, στην οποία ανέφερε: «Η συμφωνία και η λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας». Μπορεί η τροπολογία να καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία, αλλά το αποτέλεσμά της (92 κατά, 68 υπέρ, 5 λευκά και 30 απουσίες) ερμηνεύεται ως ένα ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία. Πάντως, τελικά η συμφωνία με τους δανειστές εγκρίθηκε.

Οσον αφορά τις προσωπικές παρεμβάσεις, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για «προβλήματα και ασάφειες» της συμφωνίας, η οποία «έχει νεοαποικιακά χαρακτηριστικά», ενώ χαρακτήρισε θετικό ότι αυτή δεν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή.
Για «ετεροβαρή συμφωνία» έκανε λόγο ο Αλέκος Καλύβης (υποψήφιος γραμματέας της εσωκομματικής μειοψηφίας), την οποία, όπως είπε, θα πρέπει να αντικρούσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμά του, προετοιμάζοντας τον λαό «για τη μεγάλη σύγκρουση του Ιουνίου».

Στην ανάγκη ανανέωσης της λαϊκής εντολής τον Ιούνιο αναφέρθηκε ο Αντώνης Νταβανέλος: «Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε τη δημόσια εντολή να επιτύχουμε την ανατροπή αυτού που αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε προχθές. Αλλιώς, η προοπτική είναι η ανατροπή της κυβέρνησης» σημείωσε.

Τηρώντας για μια ακόμη φορά σαφείς αποστάσεις από την επίσημη κυβερνητική γραμμή, ο Γιάννης Μηλιός τόνισε ότι «αυτό που είναι έξω από την κουλτούρα μας είναι η ανθρωποφαγία, οι επιδόσεις στα παραπολιτικά σχόλια, οι δήθεν διαρροές, οι κινήσεις εντυπωσιασμού κενές περιεχομένου. Ολα αυτά που η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχουν κοντά ποδάρια» .

Ο Αλέξης Μητρόπουλος είπε «να πάψετε να θεωρείτε ότι τελείωσε το Μνημόνιο», ενώ ο Ρούντι Ρινάλντι, εκ μέρους της συνιστώσας ΚΟΕ, υποστήριξε ότι «μας παγίδευσε η ευρωκρατία, πήγαμε απροετοίμαστοι με φόρα και τινάχτηκαν όλα στον αέρα. Κανένας εξωραϊσμός δεν αλλάζει την κατάσταση, είναι τρόικα, είναι Μνημόνιο, υπάρχει επιτροπεία και επιτήρηση».

Από την άλλη, πιο ήπιοι ήταν οι τόνοι υπουργών και στελεχών κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι υπερασπίστηκαν την κυβερνητική πολιτική. Ανάμεσά τους οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αριστείδης Μπαλτάς.

Διχασμός και για τον γραμματέα

Με την αναμενόμενη εκλογή του 39χρονου Τάσου Κορωνάκη (που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας) στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αντί του Δημήτρη Βίτσα, που είναι πλέον βουλευτής, αλλά και με ισχυρή την παρουσία της Αριστερής Πλατφόρμας ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Επιτροπής.
Ο κ. Κορωνάκης έλαβε 102 ψήφους, σε σύνολο 199 ψηφισάντων. Ο εκλεκτός της μειοψηφίας, Αλέκος Καλύβης έλαβε 64 ψήφους, ο Στέλιος Ελληνιάδης, που είχε αυτόνομη συμμετοχή, 1 ψήφο, ενώ υπήρχαν και 32 λευκά ψηφοδέλτια.

Οσον αφορά τη νέα Πολιτική Γραμματεία, το ψηφοδέλτιο με τις προτάσεις της πλειοψηφίας (Ενιαία Λίστα) έλαβε 110 ψήφους (6 έδρες), αυτό της Αριστερής Πλατφόρμας 63 (4 έδρες), το ψηφοδέλτιο της συνιστώσας ΚΟΕ (Κόμμα Κίνημα) 21 ψήφους (1 έδρα), ενώ υπήρχε και ένα ακόμα ψηφοδέλτιο ανεξάρτητων – ανένταχτων, που πήρε 2 ψήφους, ενώ υπήρχαν και 3 λευκά.
Τη νέα 11μελή Πολιτική Γραμματεία απαρτίζουν οι Αλέξης Τσίπρας (ως πρόεδρος) και Τάσος Κορωνάκης (ως γραμματέας), καθώς και τα εννέα στελέχη που εξελέγησαν χθες: Από την πλειοψηφία, οι Ράνια Σβίγκου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Πάνος Λάμπρου, Γιάννης Μπουρνούς και Παναγιώτης Ρήγας, από την Πλατφόρμα, οι Σόφη Παπαδόγιαννη, Στάθης Λεουτσάκος, Αλέκος Καλύβης και Αντώνης Νταβανέλος και από την ΚΟΕ, ο Ρούντι Ρινάλντι.

Φίλιππος Πανταζής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα