Πιο κοντά στη Σέχτα μετά τη σύλληψη του «Ιάσονα»

Στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βρίσκεται πλέον ο 39χρονος συνεργός του Χριστόδουλου Ξηρού και της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, γνωστός στην οργάνωση με τον κωδικό «Ιάσονας». Συνελήφθη στο σπίτι του στο Γαλάτσι και μάλιστα αντιστάθηκε σθεναρά κατά τη σύλληψή του, ενώ έμοιαζε σίγουρος ότι οι Αρχές δεν θα κατάφερναν να φτάσουν ποτέ σε εκείνον, καθώς ήξερε ότι δεν είχε απασχολήσει ποτέ πριν την Αντιτρομοκρατική.

Αυτό στο οποίο σίγουρα δεν υπολόγιζε ήταν ότι οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής είχαν ανακαλύψει το DNA του μέσα σε πακέτα τριών εκρηκτικών μηχανισμών και σε όπλα, ενώ παράλληλα είχαν βρει τρόπο να τον «ξετρυπώσουν» όταν έσπασαν τον κωδικό της ψηφιακής κωδικοποιημένης αλληλογραφίας που χρησιμοποιούσαν από και προς τις φυλακές τα μέλη της οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο ρόλος του άεργου 39χρονου ήταν κάτι περισσότερο από επιχειρησιακός, αφού είχε ενεργό ρόλο στην κατασκευή των βομβών (γι’ αυτό το DNA του βρέθηκε πάνω στις βόμβες) και στον χειρισμό των όπλων. Οι αξιωματικοί που ερευνούν τη δαιδαλώδη υπόθεση έχουν καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες, στον συλλογισμό ότι ενδεχομένως να έχουν να κάνουν με ένα πρόσωπο από το παρελθόν που συνδέει το παζλ της Σέχτας Επαναστατών με τις νέες οργανώσεις, και ενδεχομένως είχε σοβαρό ρόλο στην εκτέλεση των μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.

Αποδείξεις γι’ αυτή τη συλλογιστική δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής, ωστόσο ο «Ιάσονας» θεωρείται συνεργάτης του ονομαζόμενου «Πιτσίλα», που δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2014 στον Κορυδαλλό. Ο «Πιτσίλας» ήταν μεταξύ των βασικών υπόπτων της Αντιτρομοκρατικής για τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο τον Νοέμβριο του 2013 και ίσως κάποιοι βιάστηκαν να του κλείσουν το στόμα, λόγω των συχνών ανακρίσεων στις οποίες υποβαλλόταν.

Αλλωστε, οι αστυνομικοί τον θεωρούσαν ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα σε ποινικούς και τρομοκράτες. Ερώτημα για τις Αρχές αποτελεί και η τυχόν σχέση του «Ιάσονα» με 33χρονο καταζητούμενο για την περίφημη ληστεία του Δομοκού, παλιό συνεργάτη του Παλαιοκώστα και του Ριτζάι, που είχε στενές σχέσεις με τον Επαναστατικό Αγώνα και τους Πυρήνες της Φωτιάς.

Στην Αντιτρομοκρατική από παλιά πίστευαν ότι ένα ή δύο μέλη των Πυρήνων, και μάλιστα ηγετικά, ίσως είχαν σχέση με τη Σέχτα και ότι τουλάχιστον ακόμη δύο άτομα παρέμεναν ασύλληπτα και απορροφήθηκαν από την υπόλοιπη «οικογένεια», ειδικά μετά την αναγγελία του «Σχεδίου Φοίνικα» για την επαναδραστηριοποίηση των Πυρήνων.
Παράλληλα η αντιτρομοκρατική φέρεται να έχει καταφέρει να αποκωδικοποιήσει οδηγίες που έστειλε ηγετικό στέλεχος των «Πυρήνων» στον «Ιάσονα» για το πως πρέπει να τοποθετήσει τη βόμβα στο Αστυνομικό τμήμα Ιτέας!

Μάλιστα φέρεται να του ανέφερε ότι εφόσον το χτύπημα ήταν επιτυχές και ο διοικητής σκοτωνόταν η ανάληψη ευθύνης θα έπρεπε να γίνει στο όνομα της Σέχτας Επαναστατών. Αυτό το στοιχείο ενισχύει ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο άμεσης σχέσης μεταξύ των δυο οργανώσεων.

Από τις εργαστηριακές – συγκριτικές εξετάσεις DNA που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών διαπιστώθηκε ότι γενετικό υλικό του 39χρονου ταυτίζεται με γενετικό υλικό που έχει εντοπιστεί:

  • Σε επιστολή-βόμβα που εστάλη στον Πρόεδρο Εφετών Αθηνών, αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας, Δημήτριο Μόκκα την 1η Σεπτεμβρίου 2013 στην οικία του.
  • Σε ωρολογιακή βόμβα που τοποθετήθηκε τις βραδινές ώρες της 23ης Μαρτίου 2014 στην κεντρική είσοδο κτιρίου όπου στεγάζεται η ΔΟΥ Κορυδαλλού και η οποία εξουδετερώθηκε.
  • Στον ισχυρή βόμβα-δέμα που απεστάλη στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας στις 30 Απριλίου 2014.
  • Σε πειστήρια τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στις γιάφκες της Αναβύσσου και του Λουτρακίου.

Ο «Ιάσονας» αναμένεται την Πέμπτη να απολογηθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση.

Βρέθηκε το βαν της υπερβόμβας

Αλλο ένα κομμάτι του παζλ της «Επιχείρησης Γοργοπόταμος» (που είχε σκοπό την ανατίναξη του Κορυδαλλού) εντοπίστηκε από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και έγινε γνωστό μόλις το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια των επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛ.ΑΣ. για τις νέες συλλήψεις των τρομοκρατών. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε πριν από 15 ημέρες στην περιοχή της Αναβύσσου σε υπαίθριο χώρο, αρκετά κοντά από τη γιάφκα της Αναβύσσου, το πράσινο φορτηγάκι Mitsubishi για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή από τον ιδιοκτήτη του στις αρχές του Νοεμβρίου σε αστυνομικό τμήμα της Αττικής και του οποίου η άδεια κυκλοφορίας είχε ανευρεθεί στη γιάφκα όπου διέμενε ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Σημειωτέον ότι κατά τον εντοπισμό του έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες αντιστοιχούν σε ίδιου τύπου φορτηγό αυτοκίνητο. Το συγκεκριμένο όχημα επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά της υπερβόμβας που θα πυροδοτούνταν, προκειμένου να προσβληθεί ο εξωτερικός τοίχος των Φυλακών Κορυδαλλού και να αποδράσουν έγκλειστα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, καθώς και άγνωστος αριθμός ποινικών κρατουμένων.

Απίστευτο! Εβγαλαν από τη φυλακή σκοπευτικά λέιζερ για καλάσνικοφ

Κατά τη διάρκεια της παράλληλης αστυνομικής επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας το Σάββατο, εκτός από τη σύλληψη του 39χρονου «Ιάσονα» στο Γαλάτσι, εντοπίστηκε στο διαμέρισμά του στον Αγιο Δημήτριο και συνελήφθη ένας 32χρονος που θεωρείται «αγγελιοφόρος-μεταφορέας» της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και της ομάδας Ξηρού που θα ανατίναζαν τις Φυλακές Κορυδαλλού με την «Επιχείρηση Γοργοπόταμος».

Ο 32χρονος, ο οποίος δεν είχε απασχολήσει ποτέ του τις Αρχές και εργαζόταν ως ιδιωτικός υπάλληλος στο κέντρο της Αθήνας, κατηγορείται για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι παρέδωσε στην καταζητούμενη Αγγελική Σπυροπούλου σάκο με ψηφιακό υλικό (κάρτα sd), γράμματα και passwords, τηλέφωνο επικοινωνίας, χρηματικό ποσό 6.000 ευρώ (το οποίο ενδεχομένως προέρχεται από τη σχέση ποινικών – τρομοκρατίας και ερευνούν την προέλευσή του οι Αρχές), συσκευή παρεμβολής σήματος GPS (jammer) και σκοπευτικά λέιζερ, που επρόκειτο να τοποθετηθούν στα καλάσνικοφ με τα οποία οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση απόδρασης θα έβαλλαν κατά των Φυλακών Κορυδαλλού.

Στο επισκεπτήριο

Το άκρως εντυπωσιακό όμως στοιχείο είναι ότι, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., αυτό το «υλικό» προερχόταν από τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς που βρίσκονται ήδη στη φυλακή, τα οποία έβγαλαν τα σκοπευτικά λέιζερ από τον Κορυδαλλό (!) το καλοκαίρι, μέσω άγνωστου προσώπου κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου. Το άτομο αυτό (το οποίο ο συλληφθείς δεν κατονομάζει) που του παρέδωσε τον σάκο θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να είναι στενό συγγενικό πρόσωπο ηγετικού στελέχους των «Πυρήνων».
Σημειώνεται ότι το βιβλίο των επισκεπτηρίων βρίσκεται στη διάθεση του ειδικού εφέτη ανακριτή, μαζί με όλα τα αποτελέσματα των έως τώρα ερευνών και διασταυρώσεων που έχουν κάνει οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας όλο αυτό το διάστημα, οπότε αναμένονται εξελίξεις.

Αυτό που προκαλεί τεράστιο προβληματισμό στις διωκτικές Αρχές και στη Δικαιοσύνη είναι η ευκολία με την οποία έμπαιναν και έβγαιναν αντικείμενα τέτοιου είδους από τις Φυλακές Κορυδαλλού. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια φυλακή «οπλοστάσιο» των τρομοκρατών, όπου όποιος είχε χρήμα και επιρροή ή ασκούσε φόβο έκανε κυριολεκτικά ό,τι ήθελε. Οι αποκαλύψεις αυτές αναμένεται να επιφέρουν σωρεία διώξεων εις βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων, καθώς η Αστυνομία ελέγχει τις βάρδιες των σωφρονιστικών σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση επισκεπτηρίου και αναμένεται σύντομα να εντοπίσει συγκεκριμένα πρόσωπα.

Για όλα αυτά ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτριος Τσακνάκης κατά την επίσημη παρουσίαση που έκανε δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων, όμως αρκέστηκε να απαντήσει: «Ο ειδικός εφέτης ανακριτής είναι πλήρως ενήμερος». Είναι πάντως τουλάχιστον σοκαριστικό ότι σκοπευτικά για αυτόματα όπλα βγήκαν από τις φυλακές προς τα έξω. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αντιτρομοκρατική έχει ανοίξει για τα καλά πλέον το εύρος των ερευνών της και τα επόμενα 24ωρα αναμένονται και νέες προσαγωγές και πιθανόν νέες συλλήψεις για την πολύκροτη αυτή υπόθεση. Ο 32χρονος αναμένεται σήμερα να οδηγηθεί ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή για να απολογηθεί.

Επιασαν και 36χρονη που μετέφερε δώρο σε φίλη του Χριστόδουλου

Το τρίτο πρόσωπο που έπεσε στα χέρια των ανδρών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ήταν μια 36χρονη γυναίκα από τη Σαλαμίνα, η οποία συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου, βάσει εντάλματος, με την κατηγορία της ένταξης στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Η συγκεκριμένη γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες, έπαιξε ρόλο μεσάζοντα, μεταφορέα και «αγγελιοφόρου» για την οργάνωση. Φέρεται, μάλιστα, ότι παρέδωσε 6.000 ευρώ στην Αγγελική Σπυροπούλου για την προετοιμασία της «επιχείρησης Γοργοπόταμος». Η 36χρονη Β.Α., που εργαζόταν σε σούπερ μάρκετ στη Νίκαια, σύμφωνα με πληροφορίες υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., είναι στενή φίλη με συγγενείς έγκλειστων ηγετικών στελεχών των Πυρήνων και εξετάζεται εάν η ίδια παρέλαβε από τη φυλακή το χρηματικό ποσό (που έδωσε στη Σπυροπούλου) ή αν της το μετέφερε κάποιος από τους συγγενείς των εγκλείστων.

Η 36χρονη είχε αναπτύξει πάντως πολύ καλή επικοινωνία με τον Χριστόδουλο Ξηρό, αφού, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, της εμπιστευόταν όλες τις προσωπικές επαφές του με τον έξω κόσμο. Φέρεται, μάλιστα, ότι της είχε ζητήσει να παραδώσει ένα δώρο για μια προσωπική φίλη του που γιόρταζε!

Ο ρόλος της 36χρονης ως «αγγελιοφόρου» φέρεται ότι ξεκινάει λίγο πριν από την απόδραση του Ξηρού με τη μεταφορά μηνυμάτων σε αυτούς που είχαν αναλάβει να τον φυγαδεύσουν. Από τις Αρχές εξετάζεται εάν η φίλη της, που είναι συγγενής έγκλειστου ηγετικού στελέχους των Πυρήνων, έπαιρνε από την ίδια τα μηνύματα που της ζητούσαν να μεταφέρει στη Σπυροπούλου και στον Ξηρό. Πάντως, όπως φαίνεται, και η ίδια είχε επισκεφτεί τις Φυλακές Κορυδαλλού, εμφανιζόμενη ως εξ αγχιστείας συγγενής έγκλειστων Πυρήνων. Η συνέχεια θα δοθεί με την απολογία της στον εφέτη ειδικό ανακριτή την Τετάρτη.

Θοδωρής Παναγιωτίδης

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα