Με το σταγονόμετρο η ρευστότητα (μέσω ELA) στις τράπεζες

Το μαρτύριο της σταγόνας εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αύξησε το όριο στήριξης των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) μόλις κατά 500.000.000 ευρώ, ανεβάζοντάς το στα 68,8 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα μας είχε ζητήσει να διευρυνθεί το πλαφόν κατά 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι επιφύλαξε ανώμαλη προσγείωση στο ελληνικό αίτημα για επιπλέον έκδοση έντοκων γραμματίων, πέραν του υφιστάμενου ορίου των 15 δισ. ευρώ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό ίδρυμα, αλλά λειτουργεί με κανόνες» και ότι «οι ευρωπαϊκοί κανόνες απαγορεύουν την έμμεση ή άμεση χρηματοδότηση ενός κράτους». Επιπλέον, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ξαναγίνουν δεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρα, εφόσον υπάρξει γρήγορα «μια διαδικασία που θα δείχνει ότι προχωρά η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος»
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ακόμη ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών έχει διπλασιαστεί το τελευταίο δίμηνο και αντιστοιχεί στο 68% του ΑΕΠ, που είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Απόφαση

Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ ανάγκασε κυβερνητικούς κύκλους να σχολιάσουν ότι δεν προκαλείται πρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημά μας και ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην αύξηση του ορίου των εντόκων. Για το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα ενημερώσει σήμερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Η Ελλάδα μένει εκτός ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το καλοκαίρι

Εξω από την «ομπρέλα» του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα θα μείνει η Ελλάδα, τουλάχιστον έως το καλοκαίρι, όπως επανέλαβε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράκγι.Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) προτού η χώρα μας αποπληρώσει τα ομόλογα της περιόδου Ιουλίου – Αυγούστου, τα οποία βρίσκονται ήδη στα χέρια της ΕΚΤ. Ο λόγος είναι το όριο του 33% που έχει τεθεί ανά εκδότη, προκειμένου να ενταχθεί μια χώρα στο πρόγραμμα. Ειδικότερα, έχει καθοριστεί ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κατέχει πάνω από το 33% του χρέους μιας χώρας και το ποσοστό αυτό ήδη υπερκαλύπτεται τώρα στην περίπτωση του ελληνικού χρέους, εφόσον η ευρωτράπεζα έχει στα χαρτοφυλάκιά της ομόλογα ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ.

Από τα ομόλογα αυτά 3,5 δισ. ευρώ λήγουν τον Ιούλιο και άλλα 3,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.Οι αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά θα ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα 9 Μαρτίου, ενώ θα συνεχιστούν οι αγορές τιτλοποιημένων δανείων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων, ενισχύοντας με ρευστότητα τις χώρες της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει ομόλογα με επιτόκιο χαμηλότερο από το επιτόκιο καταθέσεων (δηλαδή κάτω από -0,2%). Παράλληλα, θα αγοράζει ομόλογα ευρωπαϊκών θεσμών όπως της ΕΤΕπ, του ESM και των σκανδιναβικών επενδυτικών τραπεζών.

Bloomberg: Κίνδυνος χρεοκοπίας χωρίς συμφωνία

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το θρίλερ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μας, καθώς έως το τέλος του μήνα η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις συνολικού ύψους 2,1 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι λήξεις έντοκων γραμματίων. Παράλληλα, αξιωματούχοι και αναλυτές κρούουν τον κώδωνα για επιστροφή στην ύφεση και στα ελλείμματα λόγω αποσταθεροποίησης της οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε χθες ότι «η κυβέρνηση έχει εναλλακτικό σχέδιο, αν η χώρα μας δεν λάβει δανειακή βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της». Ωστόσο, ακόμα και η συνεχιζόμενη επιστράτευση των αποθεματικών διάφορων φορέων του Δημοσίου δύσκολα μπορεί να δώσει λύση στη χρηματοδοτική ασφυξία. Ενδεικτικό είναι χθεσινό ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, που ανέφερε ότι η χώρα μας, σε πιθανό αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε ύφεση ή ακόμα και σε χρεοκοπία μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Τον κίνδυνο επιστροφής στα πρωτογενή ελλείμματα λόγω των υποσχέσεων της κυβέρνησης βλέπει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Οπως δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», «αν η κυβέρνηση αυξήσει το βασικό μισθό και τις συντάξεις, αυτό θα οδηγήσει και σε άνοδο του κόστους εργασίας και των κρατικών εξόδων».
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) συγκέντρωσε τελικά το σύνολο των 1,4 δισ. ευρώ που απαιτούνταν για να αναχρηματοδοτηθούν τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια που λήγουν σήμερα. Επίσης, η κυβέρνηση έχει ήδη «σαρώσει» αποθεματικά διάφορων δημόσιων φορέων τα οποία τηρούνταν σε εμπορικές τράπεζες. Τελευταίο κρούσμα ήταν η απόφαση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα με την οποία μπαίνει χέρι σε αποθεματικό 114.363.336,54 ευρώ από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Ετσι, η Ελλάδα αναμένεται να αποπληρώσει σήμερα 310.000.000 ευρώ προς ΔΝΤ, αλλά οι δυσκολίες δεν τελειώνουν εδώ. Το Bloomberg μεταφέρει δηλώσεις τριών αξιωματούχων με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, οι δύο εκ των οποίων αναφέρουν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα βγάλει πέρα έως το τέλος του μήνα, ενώ ο τρίτος λέει ότι μπορούν να καλυφθούν με ασφάλεια μόνο οι δύο επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με το πρακτορείο, το πρόβλημα είναι μεγάλο, δεδομένου ότι οι προβλέψεις για τον Προϋπολογισμό δείχνουν έλλειμμα ρευστότητας 2,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται 217.000.000 ευρώ τον Ιανουάριο.

Μάριος  Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα