Οι περισσότεροι ζητούν έκτακτο συνέδριο της ΝΔ

Σαφές μήνυμα από «γαλάζιους» στον πρόεδρο του κόμματος! Η Συγγρού όμως σχεδιάζει Εθνική Συνδιάσκεψη

Σαφές μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά για την ανάγκη διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου με ανοιχτά όλα τα θέματα έστειλαν πολλοί βουλευτές, παρά την ήδη από πριν εκδηλωμένη πρόθεση του προέδρου της Ν.Δ. να προχωρήσει σε συνδιάσκεψη και όχι σε συνέδριο.

  • Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης, μετά από ήττες, παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν ούτε κακοί αρχηγοί. Για να προχωρήσουμε στο μέλλον χρειάζεται πάραυτα να γίνει έκτακτο συνέδριο, όπου θα συζητηθούν τα πάντα.
  • Νίκος Δένδιας: Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτέλεσε δεινή ήττα. Εσείς, κύριε πρόεδρε, εκ του ρόλου σας είναι απαραίτητο να αναλάβετε την πρωτοβουλία να προβείτε στη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου του κόμματος. Μετά την ήττα ουδέν υποκατάστατο υπάρχει.
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Πατήσαμε φρένο στις μεταρρυθμίσεις. Επρεπε να είχαμε κλείσει την αξιολόγηση, παρά τις δυσκολίες. Να ακούσουμε τον κόσμο μας. Να επικοινωνήσουμε με τη βάση μας. Ενα έκτακτο συνέδριο θα είναι χρήσιμο σε αυτήν την κατεύθυνση.
  • Ευριπίδης Στυλιανίδης: Σε μια δύσκολη εθνική και οικονομική συγκυρία, παραδώσαμε τη διαχείριση της σχέσης μας με την Ευρώπη και τον κόσμο στον Βενιζέλο και στον Στουρνάρα. Εκτακτο συνέδριο ανοιχτό για όλα τα θέματα.
  • Μάριος Σαλμάς: Χάσαμε τον ζωτικό μας χώρο στην κοινωνία, που είναι η μεσαία τάξη, αφού αυτή συρρικνώθηκε…
  • Μάξιμος Χαρακόπουλος: Εκτακτο συνέδριο για το αύριο της Ν.Δ. Μην επενδύουμε σε αριστερές παρενθέσεις. Θεωρία δύο άκρων και υπερφορολόγηση θόλωσαν το ιδεολογικό μας στίγμα.
  • Αννα Καραμανλή: Ημασταν τα καλά παιδιά, όταν σηκώναμε και ψηφίζαμε όλα τα νομοσχέδια, και αμέσως μετά βρισκόμασταν ξανά στο περιθώριο. Οχι όλοι βεβαίως… Δεν συγκαλέσαμε τα όργανα ούτε καν μετά την ήττα στις ευρωεκλογές.
  • Κωστής Χατζηδάκης: «Ναι» σε συνέδριο, το οποίο θα σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Για να γίνουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Η φυσιογνωμία του κόμματος οριοθετείται από την καραμανλική και τη φιλελεύθερη παράδοση.
  • Γιώργος Βλάχος: Σύγκληση όλων των πολιτικών οργάνων. Πρώτα να συμφωνήσουμε αλλαγή στην πολιτική για την επαναφορά του κόμματος στη λογική, στο αυτονόητο, στον μεσαίο χώρο, στην κοινωνία και μετά να επιλέξουμε πρόσωπα που πιστεύουν και μπορούν να υπηρετήσουν αυτήν την πολιτική.
  • Κώστας Τσιάρας: Η αυτοκριτική καθιστά το κόμμα αξιόπιστο. Πρέπει να πάμε μέχρι τέλους, δηλαδή μέχρι έκτακτο συνέδριο.
  • Θανάσης Δαβάκης: Συνέδριο να γίνει όποτε θέλει ο πρόεδρος.
  • Νικήτας Κακλαμάνης: Για τη σημερινή εικόνα δεν μπορεί να μην ευθύνεται κάποιος και όμως μια αλλαγή δεν έχει γίνει. Να γίνει η Πολιτική Επιτροπή, περιφερειακές συνδιασκέψεις και συνέδριο επανεκκίνησης και προοπτικής με φυγή προς τα εμπρός. Η παράταξη και το κόμμα να ξανασυναντηθούν με τον λαό.
  • Κώστας Τζαβάρας: Σκοπός της Ν.Δ. δεν είναι να αρέσει, αλλά να πείθει. Πρέπει να γίνει συνέδριο εξωστρέφειας, πανηγύρι δημοκρατίας.
  • Κώστας Γκιουλέκας: Γεμίσαμε στρατηγούς και χάσαμε τους στρατιώτες. Δεν είναι βέβαιο ότι, αν η χώρα πάει στα βράχια, θα μας αναζητήσει η κοινωνία. Χάσαμε προς παντού.
  • Χρήστος Σταϊκούρας: Χρειάζεται πλήρης λειτουργία των θεσμών και οργάνων του κόμματος.

Συνέδριο ζήτησαν επίσης η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Θόδωρος Καράογλου και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Πυροβολούν» την ηγεσία οι πρώην βουλευτές

Το μεγαλύτερο κύμα εσωκομματικής αντίδρασης στη Νέα Δημοκρατία σηκώθηκε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και προήλθε από πρώην βουλευτές. «Βάλαμε λάθος στόχο, στρεφόμενοι ως αστικό κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα, και χάσαμε τους σοβαρούς» είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή της η Φωτεινή Πιπιλήξ και συνέχισε: «Χάσαμε τους σοβαρούς δεξιούς, οι οποίοι δεν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και οι περισσότεροι έκαναν αποχή συνειδητή».
Ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας επίσης σε τηλεοπτικό σταθμό, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να ανοίξει το θέμα της ηγεσίας στο κόμμα και «να μπουν μέσα στη βάση και να δουν πραγματικά αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει». Τόνισε δε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έπρεπε να το είχε κάνει αυτό από το βράδυ των εκλογών ακόμα. Καυστικός ήταν και για το θέμα της λεγόμενης «αριστερής παρένθεσης», υποστηρίζοντας ότι όσο η Ν.Δ. παραμένει σε αυτή τη λογική ο κόσμος δεν θα την ακούει.

Μέσω twitter ξεσπάθωσε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος, αναφερόμενος εμμέσως στον Αντώνη Σαμαρά, έκανε λόγο για «μικρό, ασήμαντο και περαστικό», ενώ ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου «με γοργά βήματα, χωρίς τζιριτζάντζουλες», όπως χαρακτηριστικά έγραψε. Κάλεσε την ηγεσία να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία στην Πολιτική Επιτροπή. «Μετά από κάθε ήττα η Νέα Δημοκρατία έκανε συνέδριο» σημείωσε στο προφίλ του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί.
Πρόταση για το μέλλον της Ν.Δ. κατέθεσε και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης: «Η Κεντροδεξιά να πάει με έναν μεταβατικό πρόεδρο και να γίνει μια ομάδα Μπακογιάννη – Μεϊμαράκης – Μητσοτάκης – Αβραμόπουλος».

Οι ομιλίες στο βήμα της Κ.Ο. από τους «σαμαροφύλακες»!

Χθες καταγράφτηκαν και οι λεγόμενοι «σαμαροφύλακες». Κάποιοι εξ αυτών εμφανίστηκαν σφόδρα προεδρικοί, ενώ κάποιοι άλλοι ουσιαστικά συστρατεύθηκαν με τις βασικές θέσεις του προέδρου της Ν.Δ. επειδή εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή «δεν πρέπει να ανοίξει νέος κύκλος εσωστρέφειας». Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν ως εξής:

  • Βασίλης Κικίλιας: Ο Σαμαράς υπηρέτησε και υπηρετεί την Ελλάδα με αυταπάρνηση. Το αναγνωρίζουν οι εταίροι μας στην Ευρώπη. Θα ήθελα να μη δικαιωθεί για όσα έχει πει. Αλλά χρειάστηκαν μόλις 40 μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για να αντιληφθούμε ότι η Ελλάδα αναμετριέται πάλι με το χάος. Αρχηγό έχουμε. Τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα.
  • Μάκης Βορίδης: Περιορισμένες δημοσιονομικές πολιτικές μέσα σε περιβάλλον ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς ευθύνονται για την εκλογική ήττα. «Οχι» σε συνέδριο, «ναι» σε διάλογο με τη βάση του κόμματος.
  • Αδωνις Γεωργιάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τη βγάλει μέχρι το Πάσχα. Η κοινωνία πάει δεξιά, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι όλοι αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Μια χαρά πήγαμε στις εκλογές. Αθλος το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου. Κομβικό λάθος ότι θεσπίσαμε τον ΕΝΦΙΑ όπως τον θεσπίσαμε.
  • Κώστας Τασούλας: Εχουμε θέμα ηγεσίας, αλλά στη χώρα – όχι στην παράταξη. Τα ζητήματα που έχουν τεθεί, δεν θα εξιχνιάσουν ούτε με έκτακτο συνέδριο.
  • Μανώλης Κεφαλογιάννης: Υπάρχουν πολιτικοί που νομίζουν ότι η παράταξη τους χρωστά. Εγιναν λάθη στις τακτικές, αλλά η στρατηγική ήταν σωστή. Ο Γιούνκερ και ο Ντολ στη συνεδρίαση του ΕΛΚ είπαν ότι ο Σαμαράς ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός που πέρασε στην Ευρώπη.
  • Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Δεν θα μακροημερεύσει η κυβέρνηση, το βάρος να δοθεί στην Κ.Ο., που θα πρέπει να αποφασίζει στα βασικά θέματα. (Ασκησε κριτική σε Στουρνάρα και Χαρδούβελη και χαρακτήρισε τον Χάρη Θεοχάρη τον «μεγαλύτερο φορομπήχτη».)
  • Γεράσιμος Γιακουμάτος: (Αιχμές κατά Δένδια) Ποιοι φωνάζουν; Αυτοί που άλλαζαν υπουργεία σαν τα πουκάμισα και κάνουν τώρα κριτική; Οποιος θέλει να αμφισβητήσει να το κάνει τώρα.
  • Μαρία Σπυράκη: Γιατί χάσαμε; Γιατί ήμασταν θαμποί και δεν αρέσαμε. Γιατί το στίγμα μας μετά τον Ιούνιο ήταν πιο θολό από ποτέ. Δεν εκλαϊκεύαμε τα σοβαρά επιτεύγματα, δεν υπερασπιστήκαμε και δεν προωθήσαμε την πολιτική μας σε κομβικούς τομείς.
  • Αννα Ασημακοπούλου: (Κατά Δένδια) Ευχαριστούμε τον κ. Δένδια που ενημέρωσε την Κ.Ο. ότι χάσαμε.
  • Σοφία Βούλτεψη: (Απάντηση σε Ντόρα) Δεν παραιτήθηκαν όλοι οι αρχηγοί μετά την ήττα. Ούτε ο Μητσοτάκης το 1985 ούτε ο Καραμανλής το 2000. Δεν χάσαμε στις εκλογές, κέρδισε το ψέμα.
  • Γιάννης Βρούτσης: Η εκλογική μάχη ήταν άνιση.
  • Ολγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχουμε ούτε ένα λεπτό για χάσιμο. Να μην μπούμε σε εσωστρέφεια. Προχωράμε όλοι μαζί. Πρέπει να απευθυνθούμε σε όλο το εύρος της κεντροδεξιάς παράταξης. Στην κρίσιμη στιγμή, μετά τις ευρωεκλογές, στείλαμε το λάθος μήνυμα. Δεν καταφέραμε να εκφράσουμε ένα νέο, ελπιδοφόρο, αισιόδοξο και ρεαλιστικό αφήγημα για τους πολίτες… Χρειαζόμαστε στρατηγική μακράς πνοής και όχι ευκαιριακές τακτικές κινήσεις.
  • Κώστας Καραγκούνης: Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι αυτοϋπονόμευση.
  • Μαρία Αντωνίου: Δεν χρειαζόμαστε ούτε γεύματα ούτε καλλιστεία, αλλά ομόνοια.

Φίλιππος Πανταζής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα