«Φρένο» του ΣτΕ στην ανάπλαση του Αστέρα

«Φρένο» στην ανάπλαση της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης και της χερσονήσου του Μικρού Καβουριού έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ’ αριθμόν 28/2015 γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματός του, κρίνοντας ως μη νόμιμο το σκέλος του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που προέβλεπε τη δημιουργία 100 νέων μονοκατοικιών (καμπάνες) και την κατασκευή άλλων κτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου. Με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο ΣτΕ, επιχειρήθηκαν «η έγκριση ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου, συνολικού εμβαδού 301.864,99 τ.μ., στο Μικρό Καβούρι, η τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης της Βουλιαγμένης Αττικής στην έκταση του Αστέρα, ο καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης κατά ζώνες και η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)».

Το σχέδιο

Σύμφωνα με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, η έκταση επρόκειτο να χωριστεί σε πέντε ζώνες και σε καθεμία θα καθορίζονταν διαφορετικές χρήσεις. Στην πρώτη ζώνη (τουρισμού, αναψυχής και παραθεριστικής κατοικίας), έκτασης 201.425 τ.μ., προβλέπονταν η ανέγερση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων με ταυτόχρονη κατεδάφιση ή ανακαίνιση των ήδη υπαρχόντων, η κατασκευή εστιατορίων, εμπορικών καταστημάτων, αναψυκτηρίων, ελικοδρομίων, συνεδριακών κέντρων, γηπέδων τένις και γκολφ αλλά και η δημιουργία 100 πολυτελών μονοκατοικιών (καμπάνες) ή αυτοτελών κατοικιών με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα επτάμισι μέτρα.

Στη γνωμοδότηση του ΣτΕ τονίζεται ότι «η προσθήκη της χρήσης κατοικίας στις νυν επιτρεπόμενες χρήσεις τουρισμού – αναψυχής στη χερσόνησο του Μικρού Καβουριού μετατρέπει στο διηνεκές την ευαίσθητη περιοχή της χερσονήσου σε οικιστική περιοχή με μεικτές χρήσεις προεχόντως κατοικίας και δευτερευόντως τουρισμού και συνιστά επιδείνωση του υφισταμένου φυσικού, πολιτιστικού και οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα