Η «Διακήρυξης της Παλλήνης» ζητά να κατοχυρωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για το δικαίωμα των Ευρωπαίων στην ευτυχία

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Ευτυχίας, στις 20 Μαρτίου, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την αιγίδα του δήμου Παλλήνης, ξεκίνησαν την πανευρωπαϊκή εκστρατεία διεκδίκησης του ανθρώπινου δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη «Διακήρυξη της Παλλήνης», με τη δημιουργία της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.eudaimonia.eu και τη συλλογή υπογραφών.

Πατώντας την αντίστοιχη σημαία των 28 κρατών-μελών της ΕΕ μπορεί κάποιος να διαβάσει τη «Διακήρυξη της Παλλήνης» στην επίσημη γλώσσα του κράτους-μέλους. Έως τώρα η Διακήρυξη έχει μεταφραστεί στις επίσημες γλώσσες 16 κρατών-μελών, αλλά σχεδιάζεται η μετάφραση σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες.
Ο στόχος είναι, μέσω του ειδικό ηλεκτρονικού συνδέσμου Avaaz, που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.eudaimonia.eu να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών από Ευρωπαίους πολίτες, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Απώτερος στόχος της κατοχύρωσης του δικαιώματος της ευδαιμονίας είναι ο ανθρωπιστικός προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Παγκόσμια Ημέρας της Ευτυχίας στις 20 Μαρτίου θεσπίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), επειδή αναγνώρισε την ευδαιμονία (ευτυχία) ως βασικό στόχο και βασικό δικαίωμα του ανθρώπου. Το δικαίωμα της ευτυχίας δεν περιλαμβάνεται στον Χάρτη των Δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνέπεια οι ευρωπαϊκές πολιτικές να στοχεύουν στην ευημερία των οικονομικών μεγεθών, αγνοώντας τη δυστυχία των ανθρώπων.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του δήμου Παλλήνης, την τελευταία τετραετία η Ελλάδα έχει την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση δυστυχίας παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ. Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των Ελλήνων δηλώνουν σήμερα ότι βιώνουν καταστάσεις δυστυχίας, ενώ σε όλα σχεδόν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), περισσότεροι από 60% των ανθρώπων δηλώνουν ότι αισθάνονται ότι είναι δυστυχείς ή μη ικανοποιημένοι από τη ζωή. Οι ενδείξεις δεν είναι παροδικές αυτήν την περίοδο της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, αφού αυτή η τάση δυστυχίας των περισσότερων κρατών της ΕΕ είναι παρόμοια για σαράντα έτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου από το 1975.
Το κείμενο της «Διακήρυξης της Παλλήνης» προσυπέγραψαν αρχικά 114 άτομα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα