Με μοιρολόγια και μπαλωθιές το «αντίο» στον Βαγγέλη

Σπαρακτικές εικόνες στην κηδεία του 20χρονου, στο Ρέθυμνο! Φιγούρες από τραγωδία γονείς και αδερφή

Υποβασταζόμενη και πότε βυθισμένη στη θλίψη της, πότε φωνάζοντας με όλη τη δύναμη της ψυχής της «Πού σε πάνε, αγόρι μου;», η μητέρα του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη Μαρία είπε χθες το στερνό «αντίο» στον πρωτότοκο γιο της, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί στις 6 Φεβρουαρίου από την εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, όπου φοιτούσε, για να βρεθεί τελικά το άψυχο σώμα του στις 15 Μαρτίου, κοντά στη λίμνη της πόλης. Η τελευταία πράξη του δράματος για την οικογένεια του ευγενικού και συνεσταλμένου Βαγγέλη παίχτηκε χθες, στο Σελλί Ρεθύμνου, όπου δεκάδες συγγενείς, συγχωριανοί και φίλοι από τα παιδικά χρόνια του τον αποχαιρέτησαν με μοιρολόγια και μπαλωθιές.

Τραγικές φιγούρες, δίπλα στη χαροκαμένη μάνα, η αδερφή και ο πατέρας του Βαγγέλη, Ανδρέας και Ελένη, τα βουρκωμένα μάτια των οποίων μαρτυρούσαν τον ανείπωτο πόνο που βίωναν, ενώ προσπαθούσαν να στηρίξουν τη μητέρα του. Οι δραματικές κραυγές της στον «άγγελο» που έχασε έκαναν τους πάντες να λυγίσουν και να ξεσπάσουν σε κλάματα, ενώ κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της σορού του άτυχου νέου στο κοιμητήριο έχασε τις αισθήσεις της. Λίγη ώρα αργότερα, πριν το φέρετρο του 20χρονου σκεπαστεί από τα λουλούδια των ανθρώπων που -είτε τον γνώριζαν είτε όχι- ταυτίστηκαν μαζί του και μοιράστηκαν το δράμα της οικογένειάς του, η ίδια ξέσπασε και πάλι φωνάζοντας «Πού σε πάνε, καρδούλα μου;».

Ολοι πάγωσαν, ενώ μόνο οι μπαλωθιές έσπαγαν, για μερικά δευτερόλεπτα, την απόκοσμη σιωπή που κάλυπτε την περιοχή, στους πρόποδες του όρους Βρύσινα. Ακόμα και ο γεμάτος σύννεφα ουρανός έμοιαζε να μοιράζεται το πένθος τους. Νωρίτερα, η σορός του Βαγγέλη μεταφέρθηκε από το λιμάνι του Πειραιά σε αυτό της Σούδας και από εκεί στο χωριό όπου πριν από 20 χρόνια γεννήθηκε και έζησε τα ομορφότερα χρόνια της ζωής του, τους Αρμένους Ρεθύμνου. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, η χθεσινή ημέρα κηρύχθηκε ημέρα δημόσιου πένθους, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και οι σημαίες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες κυμάτιζαν μεσίστιες. Στη νεκρώσιμο ακολουθία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ρεθύμνου Ευγένιος, ενώ μετά την κηδεία τελέστηκε και το σαρανταήμερο μνημόσυνο.

Αγγελος Σκορδάς

Θα καταθέσει και η παρέα των Κρητικών

Από το μηδέν ζήτησε ο αρμόδιος εισαγγελέας στα Ιωάννινα να ερευνηθεί η τραγική υπόθεση του 20χρονου αυτόχειρα Βαγγέλη Γιακουμάκη για τα βασανιστήρια που φαίνεται ότι είχε υποστεί το παλικάρι από συμφοιτητές του στη Γαλακτοκομική Σχολή. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου αποφασίστηκε να ληφθούν από την αρχή όλες οι καταθέσεις, πρώτα των μαρτύρων για τα περιστατικά bullying που λάμβαναν χώρα εντός της σχολής σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, με προτεραιότητα σε όσους είδαν και άκουσαν. Εν συνεχεία, ο εισαγγελέας ζήτησε από την Αστυνομία να εντοπίσει και νέους μάρτυρες. Αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος καταθέσεων, αποφασίστηκε να κληθούν τα μέλη της παρέας των Κρητικών σπουδαστών που φέρεται ότι εκφόβιζαν και βιαιοπραγούσαν σε βάρος του 20χρονου Βαγγέλη.

Πρόσθετα, δόθηκαν νέες άδειες για άρση τηλεφωνικών απορρήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», στον προηγούμενο κύκλο ερευνών, αν και δεν είχε δοθεί σχετική άδεια για όλους τους εμπλεκομένους, για τουλάχιστον δύο από αυτούς δόθηκε άδεια άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου τους, η οποία όμως δεν απέδωσε καρπούς. Κατόπιν όλων αυτών των ενεργειών, ο εισαγγελέας θα αποφασίσει το είδος και τη φύση των κατηγοριών και των διώξεων που δύναται να ασκηθούν. Εν τω μεταξύ, στη διάθεση των Αρχών βρίσκονται τα στοιχεία όσων έγραψαν υβριστικά σχόλια στη μνήμη του νεκρού Βαγγέλη Γιακουμάκη στο διαδίκτυο.

Θ. Παναγιωτίδης

Πιο αυστηρές ποινές για bullying σε νομοσχέδιο-«σκούπα» του υπ. Δικαιοσύνης

Στην αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου για την προστασία των θυμάτων του bullying προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης με διάταξη που εισάγει στο πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή και με το οποίο πραγματοποιούνται σαρωτικές αλλαγές στον ποινικό και σωφρονιστικό κώδικα. Η νομοθετική ρύθμιση αυτή έρχεται λίγα μόλις 24ώρα μετά τον χαμό του άτυχου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος φέρεται να είχε πέσει θύμα bullying. Ειδικότερα, με τη διάταξη που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, αντικαθίσταται το υφιστάμενο άρθρο 312 του Ποινικού Κώδικα το οποίο τιτλοφορείται πλέον «πρόκληση βλάβης με συνεχή σκληρή συμπεριφορά». Σύμφωνα με αυτό, εφόσον δεν συντρέχει περίπτωση βαρύτερης αξιόποινης πράξης, «τιμωρείται με φυλάκιση όποιος με συνεχή σκληρή συμπεριφορά προξενεί σε τρίτον σωματική κάκωση ή άλλη βλάβη της σωματικής ή ψυχικής υγείας».

Στην περίπτωση που το θύμα του bullying δεν έχει συμπληρώσει ακόμα το 18ο έτος της ηλικίας του ή δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του και ο δράστης της αποτρόπαιας αυτής συμπεριφοράς έχει μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας ή του το έχει αφήσει στην εξουσία του ο υπόχρεος για την επιμέλειά του, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών! Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος «με κακόβουλη παραμέληση των υποχρεώσεών του προς τα προαναφερόμενα πρόσωπα γίνεται αιτία να πάθουν σωματική κάκωση ή βλάβη της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας».

Παράλληλα, με το ίδιο σχέδιο νόμου ανοίγει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, «παράθυρο» για την αποφυλάκιση του πολυ-ισοβίτη καταδικασμένου ως μέλους της 17Ν Σάββα Ξηρού. Και αυτό διότι εισάγεται σειρά ευνοϊκών διατάξεων για την υφ’ όρων απόλυση για τους κρατουμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας και μεγάλα ποσοστά αναπηρίας και τα οποία ισχύουν, υπό προϋποθέσεις, για όσους έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Ευνοϊκά μέτρα εισάγονται και για τους υπερήλικες κρατουμένους (άνω των 70 ετών), ενώ σαρωτικές είναι οι αλλαγές στην ποινική αντιμετώπιση των ανήλικων παραβατών. Επιπλέον, γίνεται πράξη η εξαγγελία της κυβέρνησης περί κατάργησης των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Βάσω Παλαιού

Η ΕΛ.ΑΣ στην πάταξη της ενδοσχολικής βίας

Τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει τον ρόλο της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση και εξάλειψη της ενδοσχολικής βίας προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την τραγική υπόθεση του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίων αλλά και εκπρόσωποι φορέων. Σημειώνεται ότι ο κ. Πανούσης, ως καθηγητής Εγκληματολογίας, είχε προτείνει τη σύσταση της επιτροπής αυτής και στο παρελθόν, όμως στη θέση που πλέον βρίσκεται επισπεύδει τη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πανούσης ανακοίνωσε ότι «ύστερα από τα τραγικά γεγονότα ενδοσχολικής βίας που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με θύμα έναν σπουδαστή θέτουμε ως στόχο την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον. Για τον σκοπό αυτό, συγκροτείται επιτροπή, αποτελούμενη από καθηγητές πανεπιστημίων και ειδικούς εκπροσώπους φορέων, προκειμένου να εξετάσει τη συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στη διαχείριση και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και να καταθέσει τις προτάσεις της εντός τριών μηνών από τη σύστασή της».

«Δεν είναι λογικό να έτρωγε μισή ώρα πριν αυτοκτονήσει»

Μπορεί η κρητική γη να δέχθηκε χθες στα σπλάχνα της τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, τον 20χρονο φοιτητή του οποίου η τραγική ιστορία συγκλόνισε το πανελλήνιο, ωστόσο, πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα. Γιατί δεν άφησε σημείωμα; Πώς είναι δυνατόν να φάει μισή ώρα πριν δώσει τέλος στη ζωή του; Γιατί επέλεξε ένα δύσβατο και απροσπέλαστο σημείο για να κόψει το νήμα της ζωής του;
Ο ψυχίατρος Γιάννης Κούρος δίνει κάποιες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αν και είναι αμφίβολο αν θα μαθευτεί ποτέ η αλήθεια.

«Συμβαίνει ο αυτόχειρας να μην αφήνει σημείωμα, επειδή δεν υπάρχει επικοινωνία με τους δικούς του ανθρώπους. Συνήθως, οι περισσότεροι γονείς νομίζουν ότι λειτουργούν σωστά επειδή φροντίζουν τα παιδιά τους να έχουν φαγητό, στέγη, ρούχα. Δεν φτάνει αυτό. Χρειάζεται η επικοινωνία» εξηγεί ο κ. Κούρος. Εντούτοις, η πιο σκοτεινή λεπτομέρεια, στην οποία θα πρέπει να πέσει άπλετο φως, είναι το στοιχείο του γεύματος. «Εάν έπασχε από κατάθλιψη, τότε σίγουρα δεν θα έτρωγε. Εάν δεν είχε κατάθλιψη, μπορεί να ακολούθησε μηχανικά την καθημερινή του ρουτίνα και μετά να αυτοκτόνησε. Αυτό δεν είναι αδύνατο. Δεν είναι όμως και πολύ πιθανό. Η λογική λέει ότι δεν θα έτρωγε» σημειώνει ο ψυχίατρος.

Οσον αφορά το δύσβατο σημείο που επέλεξε για να βάλει τέλος στη ζωή του, ο κ. Κούρος σημειώνει πως «το παιδί ήταν στη Γαλακτομική Σχολή, σε ένα περιορισμένο περιβάλλον. Ηταν απομονωμένος μέσα από τον πόλεμο που είχε υποστεί. Δεν θα επέλεγε την πλατεία του χωριού για να αυτοκτονήσει». Στο ερώτημα εάν πρόκειται για έγκλημα ή αυτοκτονία, ο κ. Κούρος απαντά: «Μπορεί να είναι και τα δυο. Πιστεύω ότι δεν θα μάθουμε γιατί όλα τα στοιχεία χάθηκαν».

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα