Καμία προστασία από κατασχέσεις για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν
Καμία προστασία από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων δεν προσφέρει η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες όφειλες προς το Δημόσιο.
Ο έφορος, εφόσον κρίνει ότι η καταβολή της δόσης δεν είναι διασφαλισμένη (άσχετα αν ο φορολογούμενος είναι συνεπής) θα μπορεί να προχωρά σε κατασχέσεις ακινήτων, αυτοκινήτων, μισθών ή συντάξεων. Θα μπορεί, επίσης, να υποθηκεύει και τα περιουσιακά στοιχεία των συνυπόχρεων (συγγενών ή άλλων) αλλά και όσων εμφανίζονται στην Εφορία ως εγγυητές της οφειλής του φορολογουμένου!
Οπως τονίζεται στο άρθρο 21 του νομοσχεδίου για την επανεκκίνηση της οικονομίας, «το Δημόσιο μπορεί να επιβάλλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών».
Στο σχετικό άρθρο το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής που του χορηγήθηκε:
α) Να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
β) Να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού στα πρόσωπα της προηγούμενης υποπερίπτωσης, ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
γ) Να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και μέχρι του ύψους των οφειλών
Θα πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι υπάρχει ακόμη μία παγίδα. Για να παραμείνουν οι οφειλέτες στη ρύθμιση θα πρέπει στη συνέχεια να είναι συνεχώς φορολογικά ενήμεροι. Θα πρέπει, δηλαδή, να εξοφλούν τις νέες οφειλές τους (π.χ. φόρος εισοδήματος 2015, ΦΠΑ κ.ά.) ή να προχωρούν στη ρύθμιση των νέων χρεών που δημιουργούν με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Στέλιος Κράλογλου