«Αλεπουδίτσα» χτίζει φωλιά στη Λυρική

Η σκηνοθέτις Ελέιν Τάιλερ Χολ μιλά για την όπερα του Τσέχου Λέος Γιάνατσεκ, που κάνει πρεμιέρα (28 Μαρτίου) στο Ολύμπια

Σε ένα καταπράσινο δάσος, όπου συμβιώνουν πολύχρωμες κάμπιες με κουνούπια που «κουβαλούν» προβοσκίδα αλλά και άτακτες αλεπούδες που τραγουδούν όπερα, μας μεταφέρει το σπουδαίο αριστούργημα του Λέος Γιάνατσεκ, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στις 28 Μαρτίου στην Αθήνα. Η Εθνική Λυρική Σκηνή φιλοξενεί στο Θέατρο Ολύμπια την όπερα του σπουδαίου Τσέχου δημιουργού «Η πονηρή αλεπουδίτσα», σε μια εξαιρετική παραγωγή που μας έρχεται κατευθείαν από την Εθνική Οπερα της Ουαλίας και την Οπερα της Σκοτίας.

Λίγο πριν από την πρεμιέρα της παράστασης, η καταξιωμένη σκηνοθέτις Ελέιν Τάιλερ Χολ, που έχει αναλάβει την αναβίωση της παλαιότερης σκηνοθεσίας του Ντέιβιντ Πάουντνι, μιλά στη «δημοκρατία» για την πανούργα πρωταγωνίστρια της παράστασης.
«Είναι ένα έργο το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1924. Θα έλεγα μάλιστα πως χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός και στο εξωτερικό για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη μουσική του Γιάνατσεκ» τονίζει η κυρία Χολ, συνεχίζοντας: «Η παραγωγή αυτή που θα δείτε χρονολογείται στο 1980. Τα τελευταία χρόνια το έργο έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Θεωρώ ότι η παρουσίασή του και στην Ελλάδα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία».

Εχει, όμως, προσθέσει στην εμβληματική παραγωγή του Πάουντνι τη δική της πινελιά; «Νομίζω πως η υποχρέωση όλων των σκηνοθετών που ασχολούνται με τις αναβιώσεις παραγωγών είναι να παραμένουν πιστοί στο όραμα και στη σκέψη των δημιουργών που ασχολήθηκαν με εκείνη. Τόσο ο Ντέιβιντ Πάουντνι όσο και ο χορογράφος της Στιούαρτ Χοπς αγάπησαν πολύ το έργο. Εγώ απλά προσπάθησα να καταλάβω τι ήταν αυτό που ήθελαν να δείξουν επί σκηνής και να το ξαναθυμίσω στο κοινό. Αισθάνομαι πολύ ευλογημένη που έχω αναλάβει τον ρόλο αυτό».
«Η πονηρή αλεπουδίτσα», η πρώτη όπερα του Γιάνατσεκ, είναι μια δημιουργία που παρακολουθεί με λυρικό τρόπο τον κύκλο ζωής μιας αλεπούς, καθώς μεγαλώνει, ερωτεύεται, κάνει οικογένεια και τελικά πεθαίνει. Με απλό τρόπο ο δημιουργός της καταφέρνει να μιλά για πανανθρώπινες αξίες και διαχρονικά ιδεώδη.

«Θα έλεγα πως είναι το ιδανικό έργο για να μυηθούν τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της όπερας» σημειώνει η κυρία Χολ. «Εχει καταπληκτικά κοστούμια και σκηνικά και μας ταξιδεύει σε ένα γοητευτικό σύμπαν, από όπου δεν λείπει και το χιούμορ. Ακόμη και πολύ μικρά παιδιά να έρθουν θα καταλάβουν την ιστορία. Είναι ένα έργο το ίδιο απολαυστικό για μικρούς και μεγάλους».

Στην πρώτη επίσκεψή της στη χώρα μας αλλά και στην παρθενική συνεργασία της με ελληνικό θέατρο, η κυρία Χολ δηλώνει ενθουσιασμένη από τις ομορφιές της Αθήνας αλλά και το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού στην Ελλάδα. «Ο θίασος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι μια ομάδα πολύ δεμένη. Τα μέλη της γνωρίζονται καλά και συνεργάζονται εξαιρετικά. Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ».
Στην παραγωγή, η οποία παρουσιάζεται στα τσεχικά με ελληνικούς υπέρτιτλους, συναντούμε ταλαντούχους μονωδούς, μεταξύ των οποίων και οι Ράνταλ Τζέικομπς, Ελενα Κελεσίδη, Χάρης Αδριανός, Τζίνα Φωτεινοπούλου.

Infο: Η όπερα του Λέος Γιάνατσεκ «Η πονηρή αλεπουδίτσα» θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Ολύμπια (Ακαδημίας 59-61, Αθήνα) από τις 28 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου.

Ηταν στον Ερωτευμένο Σαίξπηρ

Η Βρετανίδα σκηνοθέτις Ελέιν Τάιλερ Χολ, η οποία συνεργάζεται σε σταθερή βάση με την Εθνική Οπερα του Λονδίνου, ξεκίνησε την καριέρα της από τον χορό. «Εργάστηκα επί σειρά ετών ως επαγγελματίας χορεύτρια. Προς το τέλος της καριέρας μου μεταπήδησα σταδιακά στη σκηνοθεσία» μας λέει. Στο πλούσιο βιογραφικό της συγκαταλέγεται και η συμμετοχή της στην οσκαρική ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» με την Γκουίνεθ Πάλτροου. «Εκεί είχα εργαστεί ως βοηθός χορογράφου, ενώ είχα παίξει και στο φιλμ. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είχα μακιγιαριστεί τόσο. Σήμερα, όταν βλέπω την ταινία, νομίζω πως ήμουν φρικτή» δηλώνει, χαμογελώντας!

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα