Το γινάτι ενός Γερουσιαστή προκάλεσε προστριβές σε μια παράδοση 30 ετών της Ελλάδας με την Αμερική. Όπως είθισται, το αμερικάνικο Κογκρέσο εγκρίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται η ελληνική επανάσταση του 1821. Ο Κόουτ φρόντισε να μην περάσει το ψήφισμα εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, σχετικά με την πολιτική της χώρας σχετικά με το μεταναστευτικό σε περίπτωση που εξακολουθήσει η οικονομική ασφυξία από πλευράς Ευρώπης.
Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής είχε στείλει επιστολή στον Έλληνα πρέσβη στη Νέα Υόρκη Χρήστο Παναγόπουλο, με την οποία εξέφραζε την ανησυχία του για τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, Πάνου Καμμένου. “Αυτές οι δηλώσεις δεν συνάδουν με τις θερμές διμερείς σχέσεις όπως αποτυπώνονται στο ψήφισμα για την ελληνική μέρα της επανάστασης που εκκρεμεί στη Γερουσία”.
Όπως εξηγεί ο Κόουτ με τις δηλώσεις του ο κ. Καμμένος απειλεί την ασφάλεια των συμμάχων του, ενώ διαπιστώνει προφανώς εσφαλμένα πως μεταξύ των μεταναστών που κρατούνται στα κέντρα κράτησης στη χώρα μας, υπάρχουν και διαπιστωμένοι Τζιχαντιστές. “Δεν πιστεύω πως τέτοιες εξοργιστικές δηλώσεις ανταποκρίνονται στην επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Παρόλα, αυτά το να προέρχονται από ένα διακεκριμένο μέλος της, τις φέρνει σε αντιδιαστολή με τις θερμές διμερείς σχέσεις” σημειώνει.
Ο Γερουσιαστής εξηγεί με αυτό τον τρόπο τις επιφυλάξεις του στο να επιτρέψει να περάσει το ψήφισμα, αφού και μία αρνητική γνώμη αρκεί για να παγώσει. Ολοκληρώνοντας πάντως ο Γερουσιαστής εκφράζει “τις καλύτερες διαθέσεις για την Ελλάδα, τη γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και της Δημοκρατίας”.
Αντίδραση από την ελληνική ομογένεια
Η απόφαση του Γερουσιαστή προκάλεσε αντιδράσεις στην ελληνική κοινότητα της Αμερικής, με τον δικηγόρο Άντριου Μανάτος να καλεί τους Έλληνες να επικοινωνήσουν με τον Γερουσιαστή και να τον πιέσουν να άρει το πάγωμα. “Ο Γερουσιαστής δεν έχει ιδέα τι είδους τραγωδία μπορεί να προκαλέσει στους άνδρες και τις γυναίκες του αμερικανικού στρατού αυτή του στάση να πάψει ένα από ψήφισμα για την ελληνική επανάσταση” δηλώνει ο Έλληνας ομογενής που υπερασπίζεται των δηλώσεων Καμμένου. “Οι δηλώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα της οικονομικής ασφυξίας της ΕΕ στον ελληνικό λαό. Έγιναν από αγανάκτηση και θυμό και δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη”. σημειώνει.
Ο Έλληνας πρέσβης προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με το γραφείο του Γερουσιαστή, όμως εκείνος αρνήθηκε επίμονα να απαντήσει στις κλήσεις του και αντ’ αυτού ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση γραπτή δήλωση που να τον διαβεβαιώνει πως παίρνει αποστάσεις από τις δηλώσεις Καμμένου. Ο κ. Παναγόπουλος εξήγησε πως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί αφού ακόμη και να υπήρχε η βούληση, εξαιτίας της διαφοράς ώρας των δύο χωρών δεν υπήρχε κανείς υπεύθυνος σε γραφείο στην Αθήνα.
news247.gr