«Άνοιξη» στις ελληνορωσικές σχέσεις θέλει ο Αλ. Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στις επιπτώσεις που έχουν στην ελληνική οικονομία οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ε.Ε., εξαιτίας των οποίων η Μόσχα εφαρμόζει εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.

Στη δυνατότητα αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων, ώστε η Ελλάδα να καταστεί γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο TASS, εν όψει της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.
Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στις επιπτώσεις που έχουν στην ελληνική οικονομία οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ε.Ε., εξαιτίας των οποίων η Μόσχα εφαρμόζει εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων.
«Μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συνεργασία, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξάγει στη Ρωσική Ομοσπονδία αγροτικά προϊόντα» είπε, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών υπέστησαν πλήγμα λόγω του ότι οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις «δεν έκαναν ό,τι θα μπορούσαν για να αποφύγουν αυτήν την χωρίς νόημα πολιτική των κυρώσεων λόγω της έντασης στην Ουκρανία». «Το αποτέλεσμα», πρόσθεσε, «ήταν το εμπάργκο και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, πράγμα, που προκάλεσε σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θύμισε το περιστατικό κατά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «θεωρούσε σχεδόν ως δεδομένη τη θέση της Ελλάδας υπέρ των κυρώσεων».
«Του τηλεφώνησα, όπως και στην Φεντερίκε Μογκερίνι και τους είπα: Να μη θεωρείτε τη θέση της Ελλάδας δεδομένη, η κατάσταση άλλαξε, τώρα υπάρχει νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα και τώρα πρέπει να μας ρωτάτε προτού λάβετε αποφάσεις», μνημόνευσε ο κ. Τσίπρας.
«Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Θεωρώ ότι είναι μια οδός, που οδηγεί στο πουθενά. Είμαι υποστηρικτής της άποψης ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος, η διπλωματία, χρειάζεται να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε τις λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο οικονομικός πόλεμος ως συνέχιση του πραγματικού πολέμου, είναι μια αδιέξοδη πολιτική» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, πρόσθεσε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό επίτευγμα τις συμφωνίες του Μινσκ και πως πρέπει να καταβάλλουμε παν το δυνατόν για τη διακοπή της έντασης στην Ουκρανία».

Ακόμη αποκάλυψε ότι κατά την πρώτη του συμμετοχή σε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. απευθύνθηκε στους ομολόγους του και τους ρώτησε: «Πείτε μου, πώς φαντάζεστε τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη; Τη φαντάζεστε με τη Ρωσία στην απέναντι πλευρά ή με τη Ρωσία σε διαδικασία διαλόγου και αλληλοκατανόησης;».
«Δεν πήρα απάντηση από πολλούς», συνέχισε, υπογραμμίζοντας: «Κατά τη δική μου αντίληψη η απάντηση είναι σαφής: η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονταν σε «παγωμένη κατάσταση». «Δεν γνωρίζω», τόνισε, «εάν έμοιαζαν με τον χειμώνα στη Σιβηρία, ωστόσο ήταν χειμώνας και τώρα ζούμε την άνοιξη και πρέπει αυτήν την άνοιξη να την υποστηρίξουμε, ώστε να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη των σχέσεών μας».
«Βρισκόμαστε σε γεωπολιτική κατάσταση ιδιαίτερης έντασης, υπάρχουν κοινές προκλήσεις και χρειάζεται να δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να δούμε, πώς οι λαοί και οι χώρες μας μπορούν πραγματικά να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή, να διευκρινίσουμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και κυρίως, να μελετήσουμε κατά πόσον η συνεργασία μας μπορεί να είναι εποικοδομητική, καθόσον πραγματικά πιστεύω ότι η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος της Ε.Ε. μπορεί να καταστεί συνδετικός κρίκος, γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας», συμπλήρωσε.

Κατά τον κ. Τσίπρα, η επίσκεψη στη Μόσχα αποτελεί τη δυνατότητα να γίνει πραγματική επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, «οι οποίες έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία και σφυρηλατήθηκαν στον κοινό αγώνα των λαών μας.
Όπως ανέφερε, οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας έχουν μεγάλη προοπτική ανάπτυξης, πρωτίστως στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού.
«Νομίζω ότι οι δυνατότητες να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας συνδέονται και με τον τουρισμό, αλλά και με ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες» εκτίμησε ο Πρωθυπουργός και γνωστοποίησε ότι θα δώσει διάλεξη σε ένα από τα κεντρικά πανεπιστήμια της Μόσχας, γεγονός που αναδεικνύει «τη δυνατότητα ανταλλαγών και συνεργασίας σε εκπαιδευτικό επίπεδο μεταξύ ελληνικών και ρωσικών πανεπιστημίων, η οποία είναι επίσης πολύ σημαντική πλευρά της εδραίωσης των αμοιβαίων σχέσεών μας».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι Ελλάδα και Ρωσία συνδέονται με κοινές ρίζες, κοινούς αγώνες, κοινή πίστη και πολιτισμό. «Η χώρα σας είναι πλούσια από πολιτιστική άποψη και ο ελληνικός πολιτισμός είναι η κοιτίδα του παγκόσμιου. Νομίζω ότι στους τομείς αυτούς μπορούμε να έχουμε πολύ συγκεκριμένες σχέσεις και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το Πολιτιστικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας, το 2016, αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για την ανάπτυξη των σχέσεων αυτών.
«Το 2015 εορτάζουμε από κοινού τα 70χρονα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης, της νίκης των λαών επί του ναζισμού» είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «η επέτειος αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία τόσο για τον ρωσικό, όσο και για τον ελληνικό λαό. Οι λαοί μας σφυρηλάτησαν τις αδελφικές τους σχέσεις, διότι διεξήγαν κοινό αγώνα σε κρίσιμες και σημαντικές ιστορικές στιγμές».

«Σ’ αυτές τις ρίζες πρέπει να δώσουμε έμφαση, να μη μείνουμε μόνο στις καλές προθέσεις. Ας κοιτάξουμε πώς είναι δυνατόν να καταστήσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών και λαών μας πιο ουσιαστικές σε επίκαιρα προβλήματα. Διαθέτουμε ένα εξαίρετο παρελθόν κοινού αγώνα και κοινής προόδου προς τα εμπρός, μπορούμε να έχουμε κι ένα υπέροχο μέλλον», κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα