Με διακύβευμα την παραμονή στην Ε.Ε. θα ψηφίσουν στις 7 Μαίου οι Βρετανοί
Αντίστροφη μέτρηση στη Βρετανία για την κρισιμότερη ίσως εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών, με βασικό διακύβευμα βέβαια το πολυσυζητημένο Brexit, την προοπτική εξόδου της γηραιάς Αλβιόνας από την Ε.Ε. Η προεκλογική εκστρατεία άρχισε και επίσημα χθες, μετά τη διάλυση του Κοινοβουλίου από τη βασίλισσα Ελισάβετ και την παραίτηση της κυβέρνησης Κάμερον.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της χώρας με την Ε.Ε., εν όψει του δημοψηφίσματος έως τα τέλη του 2017, αν κερδίσει στις εκλογές της 7ης Μαΐου. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρία ComRes για λογαριασμό του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV και της εφημερίδας «Daily Mail» έδωσε στους Συντηρητικούς προβάδισμα 4 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Εργατικών, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί σε δημοσκόπηση της εταιρίας από τον Σεπτέμβριο του 2010.
Η δημοσκόπηση εμφανίζει τους Συντηρητικούς να λαμβάνουν το 36% στην πρόθεση ψήφου, τους Εργατικούς το 32%, τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς να καταποντίζονται με 9%, το αντιευρωπαϊκό UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ να παίρνει 12% και τους Πρασίνους 5%. Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ χρησιμοποιεί ως ισχυρό προεκλογικό «χαρτί» το Brexit στην προσπάθειά του να φέρει στο στρατόπεδό του τους επιχειρηματίες.
Ο Μίλιμπαντ προειδοποιεί ότι η δέσμευση του Κάμερον να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ε.Ε. θα βυθίσει τις επιχειρήσεις σε χάος για δύο χρόνια.
Οι επενδυτές
Ομως, ορισμένοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας κατηγορούν τον Μίλιμπαντ ότι δαιμονοποιεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα εκφράζουν φόβους ότι τα σχέδιά του για μια πιο επεμβατική προσέγγιση αναφορικά με τις ρυθμίσεις στον ενεργειακό και τον τραπεζικό τομέα κινδυνεύουν να καταστήσουν τη Βρετανία λιγότερο ελκυστική στους επενδυτές.
Για χάος μιλά και ο Κάμερον, προειδοποιώντας ότι μια κυβέρνηση Εργατικών θα αυξήσει τη φορολογία. Μιλώντας στην «Telegraph», ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας και δωρητής των Εργατικών Ασεμ Αλαμ είπε ότι πολλά από τα σχέδια των Εργατικών -συμπεριλαμβανομένου εκείνου για επιπλέον φορολόγηση στα ακίνητα μεγάλης αξίας και για αύξηση του ανώτερου κλιμακίου φορολογικών συντελεστών εισοδήματος- «τιμωρούν» τον πλούτο και αναγνώρισε ότι οι Συντηρητικοί έχουν καλύτερο πρόγραμμα στην οικονομία. «Αυτό υπάρχει στα γονίδια του Συντηρητικού Κόμματος, η ικανότητά τους να θέτουν στη σωστή τροχιά την οικονομία. Επί του πραγματικού, θεωρώ ότι είναι το καλύτερο κόμμα στην Ευρώπη ως προς τη διαχείριση της οικονομίας» είπε ο Αλαμ.



