ΤτΕ: Επικίνδυνα παιχνίδια με κονδύλια ΕΣΠΑ

Η καταγγελία ότι δεν δίνει το να «οκ» να ξεκλειδώσουν 262.020.584 € για 59 έργα και πληρωμές εργαζομένων

Ούτε εγκεκριμένες πληρωμές για το ΕΣΠΑ δεν εκτελούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει η διοίκηση του εργοληπτικού συνδέσμου ΣΑΤΕ, η οποία θεωρεί ότι έχουν «παγώσει» τα έργα του ΕΣΠΑ. Σε ανακοίνωση του συνδέσμου αναφέρεται ότι στον ΣΑΤΕ έχει περιέλθει συγκεκριμένη απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη, με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2015, η οποία αφορά συνολικά 59 έργα και πληρωμές 262.020.584,91 ευρώ, που δεν εκτελούνται, όπως βεβαιώνουν μέλη του συνδέσμου, τα οποία επικοινώνησαν με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τραπέζης της Ελλάδος, δίχως να λάβουν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Μεταξύ των έργων που αφορούν οι συγκεκριμένες πληρωμές, περιλαμβάνονται και εκείνα της Εγνατίας Οδού, επαρχιακά οδικά έργα (π.χ. σε Κρήτη, Ρόδο, Μεσσηνία, Μυτιλήνη, Κεντρική Ελλάδα), έργα σε λιμάνια (Ηγουμενίτσα, Πάτρα, Μύκονο, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ικαρία), σχολεία (Παλλήνη, Καλλιθέα) και αρκετά άλλα. Ολα τα έργα «βρίσκονται στη φάση της κατασκευής και τα περισσότερα εξ αυτών θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του χρόνου, αφού καμιά παράταση δεν προβλέπεται για το ΕΣΠΑ, σύμφωνα και με την πρόσφατη κατηγορηματική διαβεβαίωση του κ. Σταθάκη προς το Προεδρείο του ΣΑΤΕ».
Οι εργολήπτες προειδοποιούν ότι «πρώτος και άμεσος κίνδυνος είναι η αδυναμία καταβολής του δώρου Πάσχα και του μισθού στους εργαζομένους στα έργα, αλλά και το «πάγωμα» πληρωμών προς προμηθευτές και υπεργολάβους, με τις παρεπόμενες και γι’ αυτούς δυσκολίες καταβολής δώρου και μισθού, η αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών πληρωμών και φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και τυχόν τοκοχρεολυσίων προς τις τράπεζες».

Με δυο λόγια, «εάν και εφόσον συνεχιστεί η άρνηση της Τραπέζης της Ελλάδος να καταβάλει τα εγκεκριμένα ποσά και τις επόμενες ημέρες, τότε οι εργοληπτικές επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν «σε διακοπή των εργασιών και εν συνεχεία σε διάλυση των συμβάσεών τους, με υπαιτιότητα του Δημοσίου, με τελικό αποτέλεσμα: τα διάσπαρτα ημιτελή τεχνικά έργα, την επιστροφή των αντίστοιχων κονδυλίων που έχουν έως σήμερα διατεθεί στα ευρωπαϊκά Ταμεία με ανάλογη επιβάρυνση του Ελληνα φορολογουμένου, την αρνητική επίπτωση στα μεγέθη του ΑΕΠ και της απασχόλησης της Ελλάδας, από τη μη ολοκλήρωση των υποδομών και την επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση των επιστρεφόμενων κονδυλίων», όπως επισημαίνει ο ΣΑΤΕ σε έγγραφο προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

Μη καταβολή και του ΦΠΑ

Ο ΣΑΤΕ υπενθυμίζει ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην αιφνιδιαστική και, παρά όσα προβλέπονται σε συμβάσεις εκτελούμενων έργων, άρνηση καταβολής του ΦΠΑ από τον περασμένο Αύγουστο, που κατά τους εργολήπτες συνιστά ουσιώδη και αυθαίρετη μονομερή μετατροπή της σύμβασης, καθώς από την άλλη πλευρά καταβάλλεται ο ΦΠΑ σε προμηθευτές και υπεργολάβους, σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάτι που σημαίνει ότι οι εργολήπτες υποχρεώνονται να «δανείζουν» το κράτος με τα αντίστοιχα τεράστια ποσά, έως ότου -και εφόσον- επιστραφεί ο ΦΠΑ!

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα