Πόσα ξέρει η Αστυνομία…

Οι παραδοσιακοί θεσμοί είναι σοφότεροι από τους ιδρυτές τους. Εκκλησία, Στρατός, Σώματα Ασφαλείας πάντα υπάρχουν, ενώ ο άνθρωπος πεθαίνει…

Οι αφελείς που λένε ότι είναι γκρεμιστές, αναμορφωτές και «εκσυγχρονιστές» της συνομοταξίας «μαμά, βοήθεια, ο Κώστας Σημίτης!» πρέπει να διαβάσουν εγχειρίδιο για να δέσουν τα κορδόνια των παπουτσιών τους. Οι βαθύνοες ή, έστω, οι ευπροσάρμοστοι καπάτσοι εμπιστεύονται τη σωρευμένη πείρα των πυλώνων του συλλογικού βίου και χτίζουν πάνω στην έτοιμη γνώση, όχι στα πολύπλοκα «τίποτα» που λένε οι νεωτερικοί μηδενιστές.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα κείμενο που κάνει θραύση στο διαδίκτυο (το πρωτοείδαμε στο paliaathina.com) και θεωρείται ότι είναι «αστυνομική διαταγή που εξέδωσε ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Ματαράγκας Καρδίτσας, στις 8 Δεκεμβρίου 1907». Μπορεί το ύφος του συντάκτη, σε συνδυασμό με την ανορθογραφία του, να αποπνέει μια κάποια γραφικότητα, αλλά, αν εξεταστούν με αυστηρότητα το περιεχόμενο και τα μηνύματά του, θα διαπιστώσουμε ότι κατά κανόνα ακόμα και ο πιο χαμηλόβαθμος αστυνομικός του προηγούμενου αιώνα ήταν έτη φωτός ικανότερος, στοχαστικότερος και χρησιμότερος για το σύνολο πολίτης από τον μέσο υπουργό.

Απολαύστε μερικά αποσπάσματα: «Προς απάσας τας αρχάς που διοικούν το χωρίον Ματαράγκα Καρδίτσης: Δήμαρχο, ιερέα του χωριού, Δάσκαλο και άπαντας τους προύχοντας του χωρίου».

Ο όνος

«Μου αναφέρθικε ότι ο γάηδαρος του χαντζόπουλου τον Σεπτέμβριο μπίκε στο καλαμπόκι του Βάϊου (ας μην αναγράψο το επίθετο) και ο Βάϊος εκνεβρίστικε και κάρφοσε τον γάηδαρο με την αξάλη στο ένα καπούλι. Καταλαβένετε ο γάηδαρος δέν είναι όνος αλά ο Βάϊος. Άνεφ πολόν σκέψεον καταλαβένη κανής ότι το κεφάλη δεν έχει μιαλό αλά κολοκιθόσπορο. Απαγορεύετε να ξαναγίνη εκ νέου τέτιο απαράδεκτο ή παρόμιο πράγμα.

Πίγα στο μαγαζή για καφέ και από έξο βρομούσε κατρουλιό. Απαγορεύετε νά κατουράτε έξω στον τίχο του μαγαζιού.

Απαγορεύετε το βρισίδιν το φονασκίν και εντός του καφενίου το ανεμίζιν διότι είναι χιμόνας και εσθάνετέ τις αποφορά από τι βρόμα. Όστις επιθιμή να ανεμιστή να εξέρχετε έξοθεν του καφενίου.

Να μιν πίνετε πολί ινοπνεμβατόδη ποτά τσίπουρα και ίνους και μετά ξερνοβολάτε και κάνετε χαζαμάρες.

Να τιρίσετε άνεφ αντιρίσεος και χρονοτριβής την άνοθεν τάφτην διαταγήν μου άνθροπη σκύλη και γινέκες διότι όπιος συληφθή παραβάτις θα τον σιλάβο θα τον κλίσο στο σχολίο και αλίμονό του θα τον ταράξο και θα τον μαβρίσο στο ξίλο».

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα