Τεράστιες ουρές, ακόμα και στους -40οC, στο Μόντρεαλ, για τη μεγάλη έκθεση με τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς
Ούτε ο βαρύς καναδικός χειμώνας κατάφερε να σταθεί εμπόδιο στους αρχαιολάτρες κατοίκους του Μόντρεαλ οι οποίοι τους προηγούμενους μήνες κατέκλυσαν το Μουσείο Πουάντ α’ Καγέρ για να αποθεώσουν το αρχαιοελληνικό μεγαλείο. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έδωσε το καναδικό ίδρυμα, οι επισκέπτες οι οποίοι περιηγήθηκαν στην έκθεση «Οι Ελληνες – Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» (που συνεχίζεται έως τα τέλη Απριλίου) ξεπέρασαν τους 100.000 από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε έγιναν και τα επίσημα εγκαίνιά της. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, αν και η παρουσίαση άνοιξε τις πύλες της στην καρδιά του χειμώνα, με θερμοκρασίες που στην περιοχή φθάνουν ακόμη και τους -40 βαθμούς Κελσίου, οι Καναδοί γέμισαν ασφυκτικά τις αίθουσες του μουσείου.
Χρυσές πωλήσεις
Οπως επεσήμαναν και οι άνθρωποι του πολιτιστικού ιδρύματος, παρά το χιόνι και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, σχηματίστηκαν ουρές αναμονής και εκτός του Πουάντ α’ Καγέρ, ενώ και οι πωλήσεις των βιβλίων σχετικά με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό σημείωσαν αύξηση στα καταστήματα του μουσείου. Πάντως, η επιτυχία της εν λόγω έκθεσης, που έχει ως θέμα της τους κορυφαίους Ελληνες της αρχαιότητας, είχε διαφανεί από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πύλες της για το κοινό του Μόντρεαλ.
Τον περασμένο Ιανουάριο, μόλις 15 ημέρες μετά την έναρξη της παρουσίασης, οι υπεύθυνοι του μουσείου, μιλώντας στη «δημοκρατία», είχαν ανακοινώσει ότι περίπου 15.000 επισκέπτες είχαν περάσει το κατώφλι του ιδρύματος, με το ενδιαφέρον του κοινού να εστιάζεται φυσικά στον σπουδαίο Ελληνα στρατηλάτη, τον Μέγα Αλέξανδρο.
«Είδα την έκθεση! Είναι πραγματικά συναρπαστική παρουσίαση!» είχε γράψει μια επισκέπτρια στον επίσημο λογαριασμό των μουσείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας ειδική μνεία στον μουσειογραφικό τρόπο με τον οποίο εκτίθενται τα έργα.
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι η έκθεση έχει συγκινήσει ιδιαίτερα και τους ομογενείς του Καναδά, ενώ ιδιαίτερα αυξημένος είναι και ο αριθμός των σχολείων που επισκέπτονται το μουσείο για να γνωρίσουν από κοντά τον ελληνικό πολιτισμό.
Σύμφωνα με την καναδική πλευρά, η δημοφιλία της έκθεσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα σπάνια αρχαιολογικά αντικείμενα που παρουσιάζονται εκεί και ξεπερνούν τα 540 τον αριθμό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το πιστό αντίγραφο της χρυσής μάσκας του Αγαμέμνονα, το χρυσό στεφάνι που βρέθηκε στις Αιγές, αλλά και η εντυπωσιακή κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Πέλλα. Η διοργάνωση, για την καλύτερη κατανόησή της, είναι χωρισμένη σε 10 θεματικές ενότητες. Αξιομνημόνευτο είναι το ότι για την πραγματοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν 22 ελληνικά μουσεία, ενώ είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλά έργα «ταξιδεύουν» επί μακρόν στο εξωτερικό.
Επονται Οτάβα, Σικάγο και Ουάσινγκτον
Να σημειωθεί ότι η έκθεση με τίτλο «Οι Ελληνες – Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» ολοκληρώνεται στο Πουάντ α’ Καγέρ στις 26 Απριλίου. Αμέσως μετά, θα μεταφερθεί σε πόλεις της βόρειας Αμερικής, στην Οτάβα και στο Σικάγο, για να καταλήξει στην Ουάσινγκτον και στο μουσείο της National Geographic Society.
Γιώτα Βαζούρα