Εξαγορά μαμούθ ύψους S 70 δισ. από τη Shell!

Απέκτησε τη βρετανική BG (κολοσσός στο φυσικό αέριο) για να «χτυπήσει» την ExxonMobil

Ενας νέος κολοσσός δημιουργείται στον χώρο των πετρελαιοειδών, μετά τη συγχώνευση των πετρελαϊκών Shell και BG. Η αγγλοολλανδική εταιρία Royal Dutch Shell ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της βρετανικής εταιρίας BG Group, έναντι του ποσού των 70 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια να καλύψει το έδαφος που τη χωρίζει από την αμερικανική ExxonMobil, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο. Οι μέτοχοι της BG που θα αποδεχτούν την προσφορά θα λάβουν 0,5690 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά και 0,4454 από τις μετοχές της Shell για καθεμία παλιά μετοχή που κατέχουν, ώστε να φτάσουν τελικά να έχουν το 19% του νέου διευρυμένου ομίλου.

Η Shell επιβεβαίωσε επίσης ότι θα πληρώσει μέρισμα 1,88 δολάρια ανά μετοχή για το 2015 και τουλάχιστον το ίδιο ποσό το 2016. Θα ξεκινήσει επίσης ένα πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών το 2017, ύψους τουλάχιστον 25 δισ. δολαρίων για την περίοδο 2017-2020. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη συμφωνία στον ενεργειακό κλάδο από το 1996. Η BG είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και με την εξαγορά της η Shell αποκτά πρόσβαση σε σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά το κόστος των δαπανών για ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η BG είναι πολυεθνική εταιρία, με πολύ μεγάλη δραστηριότητα στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), και αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή LNG των ΗΠΑ.

Η εξαγορά της BG θα προσθέσει 25% στα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell και 20% στην παραγωγή. Θα της δώσει επίσης πρόσβαση στα υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου στη λεκάνη Σάντος της Βραζιλίας, σε σημαντικά ανεκμετάλλευτα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Αφρική και σε ένα τεράστιο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία. Πάντως, όπως σημείωναν αναλυτές στη «Wall Street Journal», αυτή η συμφωνία «μαμούθ» αποτελεί μια ακόμα ισχυρή ένδειξη ότι η κατρακύλα των τιμών ενέργειας αλλάζει άρδην το τοπίο στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα