Το (υδάτινο) πάρτυ της… Πρωτοχρονιάς

Το νέο έτος για την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ ξεκινά το τριήμερο φεστιβάλ του νερού αρχίζει τη Δευτέρα 13 Απριλίου, όπου χιλιάδες μικροί και μεγάλοι «μαχητές» βγαίνουν στους δρόμους (για να γιορτάσουν) με… νεροπίστολα, νερόμπομπες και κουβάδες, λαμβάνοντας μέρος στον νεροπόλεμο

{Από το περιοδικό «δ» που κυκλοφορεί με την «κυριακάτικη δημοκρατία»}

Την ώρα που οι ορθόδοξοι ετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα και οι καθολικοί ζουν τον απόηχό του, η Νοτιοανατολική Ασία ετοιμάζεται για την Πρωτοχρονιά. Και αυτό για την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ σημαίνει… τριήμερο μπουγέλωμα.

Το νέο έτος για τη Μιανμάρ ξεκινά την Κυριακή και το τριήμερο Φεστιβάλ του Νερού αρχίζει τη Δευτέρα 13 Απριλίου, όπως ακριβώς και στην Ταϊλάνδη, όπου χιλιάδες μικροί και μεγάλοι «μαχητές» βγαίνουν στους δρόμους με… νεροπίστολα, νερόμπομπες και κουβάδες, λαμβάνοντας μέρος στον νεροπόλεμο, για να γιορτάσουν την έλευση του καινούργιου χρόνου. Στην Ταϊλάνδη η γιορτή ονομάζεται Songkran και στη Μιανμάρ Thingyan, ενώ και οι δύο γιορτές προέρχονται από τη βουδιστική παράδοση, που θεωρεί το πλύσιμο με το νερό ενέργεια καλοτυχίας και απομάκρυνσης όλων των κακών. Ωστόσο, η μεγαλύτερη συμμετοχή είναι αυτή στο Songkran, καθώς οι Ταϊλανδοί έχουν προωθήσει το φεστιβάλ τους τουριστικά, ενώ στη Δύση είναι ήδη γνωστό ως «ο μεγαλύτερος νεροπόλεμος του πλανήτη».

Ωστόσο, πέρα από το προφανές -τη διασκέδαση-, το θέμα έχει και άλλη όψη. Ολα τα ταξιδιωτικά πρακτορεία προειδοποιούν ότι αυτό το εορταστικό τριήμερο κρύβεο μεγάλους κινδύνους, καθώς επανειλημμένως η γιορτή έχει εξελιχθεί σε εκατόμβη. Πέρυσι στην Ταϊλάνδη 204 άνθρωποι έχασαν σε τροχαία δυστυχήματα τη ζωή τους και περίπου 2.200 τραυματίστηκαν μέσα στο τριήμερο του φεστιβάλ, όπου οι περισσότεροι οδηγούν έχοντας καταναλώσει αλκοόλ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα