Βαρουφάκης: Διαφωνούμε με τους δανειστές σε τρία σημεία!

«Αγκάθια» η μείωση των συντάξεων, οι πλειστηριασμοί και το πρωτογενέςπλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια

Την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να κάνει συμβιβασμούς, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά το χθεσινό Eurogroup, αλλά τόνισε ότι «θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική, που θα μπορώ να τη φέρω στη Βουλή και να την υπερασπιστώ λέγοντας πως αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας».

Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι η συζήτηση με τους ομολόγους του ήταν έντονη χθες στη Ρίγα, όμως υποστήριξε ότι «όσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις» και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία, «γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τρία είναι τα βασικά σημεία διαφωνίας με τους πιστωτές μας:
1. Η απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση συντάξεων, ιδίως των επικουρικών.
2. Το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
3. Η διάσταση απόψεων αναφορικά με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα των επόμενων ετών, καθώς σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει μόνο για τον φετινό στόχο, που αναμένεται να περιοριστεί κοντά στο 1,5%.

Στον αντίποδα, κατά τον κ. Βαρουφάκη, συμφωνία υπάρχει για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, για παρεμβάσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Εκταμίευση

Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση θα επιταχυνόταν αν οι δανειστές συμφωνούσαν σε μερική εκταμίευση δόσεων, με αντάλλαγμα μικρότερη λίστα μεταρρυθμίσεων, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο επιστροφής στο μοντέλο των διαπραγματεύσεων της τρόικας στην Αθήνα.

Σε χθεσινό άρθρο του στο Project Syndicate, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι «οι τρέχουσες διαφωνίες με τους πιστωτές μας δεν είναι αγεφύρωτες». Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό «Philosophie», η οποία είχε δοθεί στα τέλη Μαρτίου και δημοσιεύθηκε τώρα. Σε αυτήν ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η εγκατάλειψη της ευρωζώνης δεν είναι μπλόφα, αν η Ελλάδα πιεστεί για λιτότητα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επεσήμαναν ότι η θέση αυτή δεν είναι καινούργια και τόνισαν ότι «η κυβέρνηση θα απαντήσει σθεναρά ”όχι”» σε περισσότερη λιτότητα και δεν μπλοφάρει, αλλά «υπερασπίζεται σθεναρά τα συμφέροντα της χώρας και τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης»

Μάριος Ροζάκος

Μία πάνω, μία κάτω οι μετοχές

Τη γάτα με το ποντίκι συνεχίζει να παίζει η κυβέρνηση με τους δανειστές και σε αυτόν τον ρυθμό ανεβοκατεβαίνει το Χρηματιστήριο. Χθες η ελληνική αγορά μετοχών άνοιξε με σημαντικά κέρδη 4,5%, ωθούμενη από τις αισιόδοξες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά την προχθεσινή συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε την ισχυρή θέληση της κυβέρνησης να υπάρξουν σύγκλιση και συμφωνία. Τα πράγματα άλλαξαν όταν μετά το Eurogroup κάποιοι υπουργοί Οικονομικών με δηλώσεις τους κινήθηκαν σε διαφορετική κατεύθυνση, αναφέροντας ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό, γεγονός που οδήγησε στον περιορισμό των κερδών του γενικού δείκτη στο +1%. Λίγο αργότερα και πριν από το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Θέλουμε συμφωνία και είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε». Επειτα από αυτό, ο γενικός δείκτης ανέκτησε μέρος των αρχικών κερδών και έκλεισε με άνοδο 3,39% στις 761,56 μονάδες. Οι μετοχές των τραπεζών πήραν μια βαθιά ανάσα (+8), ενώ η έντονη μεταβλητότητα και η εναλλαγή διαθέσεων οδήγησαν σε αύξηση της αξίας των συναλλαγών στα 106.000.000 ευρώ.

Δημόσιο: Πάγος σε πληρωμές

«Φρένο» στις πληρωμές του Δημοσίου, υπό το βάρος των ταμειακών δυσχερειών, έχει βάλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους (Ιανουάριος – Μάρτιος 2015), οι δημόσιες δαπάνες που υλοποιήθηκαν ήταν χαμηλότερες κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Η περιστολή των δαπανών λειτούργησε αντισταθμιστικά στη σημαντική υστέρηση των φορολογικών εσόδων κατά 748.000.000 ευρώ, που καταγράφηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το ίδιο χρονικό διάστημα.
«Οι χαμηλότερες δαπάνες οφείλονται κυρίως στην αναδιάρθρωση του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις επικρατούσες ταμειακές συνθήκες. Εκτιμάται ότι, μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του Προϋπολογισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Οσον αφορά την υστέρηση των δημόσιων εσόδων, αυτή οφείλεται στους άμεσους φόρους, οι οποίοι παρουσίασαν απόκλιση από τον στόχο (-515.000.000 ευρώ ή -11,7 %), με αιχμή τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (-167.000.000 ευρώ ή -9,3%). Οι άμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών ήταν μειωμένοι κατά 355.000.000 ευρώ (ή -37,2%) και οι έμμεσοι φόροι κατά 233.000.000 ευρώ (ή -4,1%) έναντι του στόχου. Μόνο από τον ΦΠΑ η υστέρηση στα έσοδα είναι 239.000.000 ευρώ.

Στ. Κράλογλου

Στα 4 δισ. οι ανάγκες τον Μάιο!

Πρόσθετες ανάγκες 4 δισ. ευρώ έχει η χώρα και πρέπει να καλυφθούν έως τα τέλη Μαΐου, επισήμανε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, τονίζοντας ότι έως σήμερα έχουν ήδη εισρεύσει από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος 160.000.000 ευρώ.
Προανήγγειλε δε στη Βουλή και νομοθετική ρύθμιση, με την οποία το κράτος θα αναλάβει την ζημία (πέναλτι) που θα έχουν οι φορείς που θα «σπάσουν» προθεσμιακές καταθέσεις για να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σημείωσε ότι τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων δεν θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ τα κοινοτικά κονδύλια των πανεπιστήμιων θα μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Αμεσα πρέπει να καταβληθούν 2 δισ. ευρώ για τις συντάξεις του μηνός Μαΐου και τους μισθούς του Δημοσίου (που προπληρώνονται). Εως το τέλος Απριλίου απαιτείται να διατεθούν 200.000.000 ευρώ για τόκους. Την 1η Μαΐου πρέπει να καταβληθούν περίπου 183.000.000 ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) Στις 8 Μαΐου λήγουν εξάμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Στις 12 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει δόση ύψους 746.600.000 ευρώ προς το ΔΝΤ στο πλαίσιο της αποπληρωμής της δανειακής βοήθειας που έχει λάβει η χώρα μας. Στο τέλος Μαΐου θα χρειαστούν άλλα περίπου 2 δισ. ευρώ για τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου και τους μισθούς Ιουνίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Και «καρφιά» από Ευ. Τσακαλώτο

Μια «μπηχτή» προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι ήταν λάθος η μη εξασφάλιση της εκταμίευσης των χρημάτων, με την υπογραφή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup. Απέδωσε, πάντως, το γεγονός σε «απειρία». «Εμείς κάναμε ένα λάθος όταν μπήκε η υπογραφή στη συμφωνία, δεν σιγουρέψαμε ότι αυτή η συμφωνία θα ήταν το σήμα προς την ΕΚΤ για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη ρευστότητα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στη συνάντηση που είχε προηγηθεί μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και του Μάριο Ντράγκι, παρουσία και του ιδίου, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είχε πει ότι «εάν υπήρχε συμφωνία στο Eurogroup, αυτό θα ήταν το σήμα που χρειαζόταν. Κάτι που δεν έκανε».

Ειρωνείες από Σόιμπλε!

Πριν καλά καλά αρχίσει η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και ενώ όλες οι ενδείξεις φανέρωναν ένα καλό κλίμα και ότι ανοίγει επιτέλους ο δρόμος προς τη χρηματοδότηση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με περισσή ειρωνεία επιχείρησε να την τορπιλίσει, στέλνοντας τους δημοσιογράφους για… sightseeing στην πρωτεύουσα της Λετονίας!
Συγκεκριμένα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε με φαρμακερό ύφος στους δημοσιογράφους: «Να πάτε να δείτε την ωραία Ρίγα, γιατί αποτέλεσμα σήμερα εδώ δεν πρόκειται να δείτε». Eπιχείρησε έτσι να διαλύσει το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε χθες μετά τις συνταντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.
«Περιμένω να δω την αναφορά των θεσμών, αλλά είναι σαφές ότι δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα και συμφωνία για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα