Στο εδώλιο οι άνθρωποι του Γιώργου (για τις νάρκες)!

Παραπέμπονται οκτώ για το φαγοπότι στην αμαρτωλή ΜΚΟ

Στο σκαμνί του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν οκτώ πρόσωπα, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, για το «φαγοπότι» εκατομμυρίων ευρώ από τη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης». Μεταξύ αυτών είναι και ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Aλεξ Ρόντος. Η «αμαρτωλή» ΜΚΟ, που είχε αναλάβει την αποναρκοθέτηση σε περιοχές της Βοσνίας, του Ιράκ και του Λιβάνου, φέρεται ότι εισέπραξε παρανόμως πάνω από 9.000.000 ευρώ μεταξύ 2000-2004!

Για την επίδικη χρηματοδότηση από κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, οι εφέτες παραπέμπουν σε δίκη (εκτός από τον Αλεξ Ρόντο) τον «εμπνευστή» και πρόεδρο της ΜΚΟ Κωνσταντίνο Τζεβελέκο, τη σύζυγό του Μαρία – Αναστασία Μακρυνιώτη, τους τότε πρέσβεις Νικόλαο Τσαμαδό και Νικόλαο Μπάζα, και τους συνταξιούχους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ Ευάγγελο Ρηγάκο, Αφροδίτη Κωστογιάννη – Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη. Ολοι κατηγορούνται για απάτη από κοινού κατ’ εξακολούθηση, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος που προκάλεσε μεγάλη ζημιά σε βάρος του Δημοσίου.

Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ακόμα για ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατά μόνας κατ’ εξακολούθηση και για απιστία στην υπηρεσία. Το ζεύγος Τζεβελέκου – Μακρυνιώτη βαρύνεται επιπλέον με κατηγορίες για άμεση συνέργεια στις πράξεις των υπολοίπων και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με τον σύζυγο να κατηγορείται και για οπλοκατοχή. Ο πρέσβης Νικόλαος Μπάζας αντιμετωπίζει και την κατηγορία της πλαστογραφίας μετά χρήσης κατ’ εξακολούθηση. Στη δικογραφία περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους «έκαναν φτερά» τα κονδύλια που διατέθηκαν στη ΜΚΟ, καταλήγοντας στις τσέπες κατηγορουμένων που απολάμβαναν τη «μεγάλη» ζωή.

Κονδύλια

Οι ιθύνοντες της ΜΚΟ δεν είχαν λάβει τις απαραίτητες άδειες για να προχωρήσουν στην αποναρκοθέτηση, αντλούσαν κονδύλια χωρίς εκθέσεις προόδου και λειτουργούσαν με παραστατικά στην αραβική και τη σερβική γλώσσα! Μάλιστα, οι δράσεις φέρεται ότι γίνονταν εξ ολοκλήρου με κονδύλια του υπουργείου, ενώ για να καλύψουν την απουσία ιδίων κεφαλαίων εμφάνιζαν αλλοδαπούς εργαζομένους να επιστρέφουν, υπό τη μορφή εικονικής δωρεάς, το 20%-30% των αποδοχών τους και έπειτα παρουσίαζαν τα ποσά αυτά ως… συμμετοχή της εταιρίας στο πρόγραμμα!

Ο Αλεξ Ρόντος υπήρξε το πρόσωπο-κλειδί για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, καθώς, από τον Ιούλιο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2003, διηύθυνε την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών. Φέρεται ότι ενέκρινε χρηματοδοτήσεις ύψους 2.300.000 ευρώ για προγράμματα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία και Λίβανο.

Στην απολογία του στην ανακρίτρια Δήμητρα Αυγουστοπούλου φέρεται ότι υποστήριξε πως «οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας»! Κατά πληροφορίες, παραδέχθηκε ότι είχε υπογράψει μόνο δύο από τις βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων. Μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα