Αρνείται αποφυλάκιση με …βραχιόλι ο Ξηρός!

Οι δηλώσεις του συνηγόρου του. Υποβολή αιτήσεων από τις 11 Μαΐου

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης σε κρατουμένους των σωφρονιστικών καταστημάτων -το επονομαζόμενο «βραχιολάκι»-, που, σε πρώτη φάση, θα αφορά 250 άτομα. Οι ενδιαφερόμενοι από τις 11 Μαΐου 2015 θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ έως τα τέλη του ερχόμενου μήνα αναμένεται να έχουν εκδοθεί τα σχετικά βουλεύματα. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από το περιβάλλον του ισοβίτη τρομοκράτη Σάββα Ξηρού αναφέρουν ότι ο ίδιος έχει αντιρρήσεις για την αποφυλάκισή του με «βραχιολάκι».

Αντιρρήσεις

Σύμφωνα με τον συνήγορό του Σπύρο Φυτράκη, η χρήση του ενδέχεται να επιδεινώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενώ και η ακτινοβολία που εκπέμπει μπορεί να βλάψει περαιτέρω την υγεία του. Σημειώνεται ότι η περίπτωση του Σάββα Ξηρού δεν εντάσσεται στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, αλλά αποτελεί ξεχωριστή διάταξη που αφορά κρατουμένους με αναπηρία άνω του 80%, η οποία περιλαμβάνεται στον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και την υπό όρους απόλυση κρατουμένων.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, σε δηλώσεις του, αφού διευκρίνισε ότι δεν έχει πληροφορηθεί επίσημα για την άρνηση του Σάββα Ξηρού, ξεκαθάρισε ότι «αν κάποιος δεν δεχθεί το ”βραχιολάκι”, τότε η αλλαγή του τρόπου έκτισης σε κατ’ οίκον περιορισμό δεν θα προχωρήσει». Το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας όπου έχει εισαχθεί.

Η πιλοτική εφαρμογή αφορά συνολικά 100 υποδίκους με εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, 50 κρατουμένους στις Φυλακές Διαβατών, Νιγρίτας, Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών, 50 κρατουμένους στο Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα και 50 υποδίκους του νοσοκομείου των Φυλακών Κορυδαλλού. Την προμήθεια του συστήματος έχει αναλάβει η εταιρία G4S, ενώ το ημερήσιο κόστος του ανέρχεται σε 15 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ), το οποίο επιβαρύνει τον κρατούμενο ή, σε περίπτωση αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας, το Δημόσιο.

Πού τοποθετείται, πώς λειτουργεί

Το «βραχιολάκι» θα τοποθετείται στο πόδι του επιτηρουμένου, πάνω από την περιοχή του αστραγάλου. Σε περίπτωση που, για λόγους υγείας, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε θα τοποθετείται στο χέρι. Η τοποθέτηση και η παρακολούθηση της λειτουργίας του αποτελούν ευθύνη της εταιρίας G4S, η οποία πρέπει να επικοινωνεί με τις Αρχές σε περίπτωση οποιασδήποτε παράβασης. Οταν η συσκευή δεν θα εκπέμπει σήμα από τον χώρο στον οποίο υποχρεούται να βρίσκεται ο κρατούμενος ή ο υπόδικος για περισσότερα από πέντε λεπτά, τότε θα σημαίνει «κόκκινος συναγερμός». Αμεσα, θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια επικοινωνίας με τον επιτηρούμενο και, εφόσον δεν απαντήσει, ενημερώνονται η Αστυνομία και η αρμόδια τριμελής επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα