Ομιλία για τον Γκαίτε και τον αθάνατο Φάουστ του

Την Κυριακή 10 Μαίου 2015 στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιστορικού Συλλόγου των Αθηναίων (Κέκροπος 10 στην Πλάκα) η 12η Κυριακάτικη Συνάντηση του ΙΔΕΟΤΟΠΟΥ. Ομιλητής θα είναι ο Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Λεωνίδας Λογοθέτης και θέμα του: ΓΚΑΙΤΕ ΚΑΙ ΦΑΟΥΣΤ.

Ο ΙΔΕΟΤΟΠΟΣ και σε αυτή την Κυριακάτικη Συνάντηση επέλεξε ο ομιλητής να μην παρουσιάσει ένα θέμα που άπτεται των επαγγελματικών του σπουδών αλλά ένα θέμα το οποίο αφορά τα προσωπικά ενδιαφέροντά του. Ο Λεωνίδας Λογοθέτης είναι ένας σύγχρονος διανοητής όπως είναι και ένας επιτυχημένος επιστήμονας και επαγγελματίας.

Το έργο του Γκαίτε είναι ένα στοχαστικό πανόραμα των αρχών του 19oυ αιώνα. Την εποχή που ανθεί η νέα επιστήμη εμφανίζεται ένα ανήσυχο πνεύμα, μια ολύμπια μορφή με μεγάλη πνευματική δύναμη. Διαβάζοντας Γκαίτε πάντα κάτι κερδίζουμε. Πάντα κάτι νιώθουμε να μας ανεβάζει. Οι μεμονωμένες όψεις του αληθινού αυτού ποιητή μας προσδιορίζουν και μας οδηγούν σε μια μεγάλη αλήθεια.

Μιλώντας για την ποίηση ο Γκαίτε κάποια στιγμή είπε: Αν το πνεύμα και η υψηλή μόρφωση μπορούσαν να γίνουν κοινό αγαθό, τότε και το έργο του ποιητή θα ήταν πιο εύκολο. Ο Γκαίτε δεν πέθανε και δεν πρόκειται να πεθάνει. Θα μείνει ένας κλασικός ποιητής.

Η θρησκεία, η φιλοσοφία και το συναίσθημα δημιουργούν στην ζωή μια αποκάλυψη. Εν προκειμένου το έργο του Φάουστ είναι το πνεύμα των νεώτερων που διαχύνεται σε κάθε εποχή. Ο Γκαίτε μαζί με τον Σαίξπηρ παραμένει ο ΠΟΙΗΤΗΣ της νεώτερης εποχής.

Ο Φάουστ και ο Μεφιστοφελής, τα δύο πρόσωπα του δράματος, είναι δύο δυνάμεις της ανθρώπινης ψυχής που αγωνίζονται για το ποια θα επικρατήσει.

Ο Φάουστ συμβολίζει την διαμάχη του ανθρώπου με τον Εαυτό του. Είναι η τάση του προς το άπειρο και το αιώνιο. Το ανθρώπινο πνεύμα που ζητάει την Ελευθερία του και την Ένωσή του με τον Θεό.

Ο Μεφιστοφελής εκπροσωπεί το πεπερασμένο. Σαρκάζει τον άνθρωπο και συμβολίζει τον καταστροφέα. Είναι η προσωποποίηση της σκιάς της Δημιουργίας.

Μεφιστοφελής και Φάουστ: Η άρνηση και η θέση

Αποσπάσματα από το έργο Φάουστ του Γκαίτε θα διαβάσει ο Κωνσταντίνος Παπαγιαννακόπουλος.

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του θέματος θα πραγματοποιηθεί προεδρευόμενη συζήτηση κατά την διάρκεια της οποίας οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να παρουσιάσουν τις απόψεις τους μέσω τοποθετήσεων ή παρεμβάσεων, να ζητήσεις διευκρινήσεις με την υποβολή ερωτήσεων ή να εκφράσουν διαφορετικές απόψεις με σεβασμό στον ομιλητή και την διαφορετικότητα.

Η Κυριακάτικη Συνάντηση θα ολοκληρωθεί σε παρακείμενο χώρο όπου με συνοδεία ενός ποτηριού λευκού κρασιού και μεζέδων η συζήτηση θα συνεχιστεί σε πιο ελεύθερο ύφος.

Κόστος συμμετοχής 5 Ευρώ.

(Στα μέλη του δικτύου ‘Οι φίλοι του Ιδεότοπου’ έκπτωση 20%).

 * Ο Δρ. Λεωνίδας Λογοθέτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε Πολιτικός μηχανικός και ολοκλήρωσε το 1979 την διδακτορική διατριβή του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Από το 1961 μέχρι το 1980 ήταν επιμελητής στο ΕΜΠ και από το 1964 μέχρι το 1990 καθηγητής στην Σχολή Ικάρων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Τ.Ε.Ε. για 15 χρόνια. Διετέλεσε πρόεδρος στην ΔΕΠΟΣ, μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κτηματικής Τράπεζας και τεχνικός σύμβουλος στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός.

Έχει πραγματοποιήσει πληθώρα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά, φιλολογικά και φιλοσοφικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει πολλές ομιλίες αναλόγου περιεχομένου. Έχει εκδώσει δύο βιβλία φιλοσοφικού περιεχομένου και μια φιλοσοφική νουβέλα.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα