Έφυγε από τη ζωή η αναρχική αγωνίστρια Σύλβια Παπαδοπούλου. Ο ρόλος της στο Πολυτεχνείο και το ιστορικό Μαύρο Ρόδο

Η Σύλβια Παπαδοπούλου ήταν μία από τους συντελεστές της σημαντικής εκδοτικής πρωτοβουλίας που δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο “Διεθνής Βιβλιοθήκη”

Την Παρασκευή 24 Απρίλη έφυγε από τη ζωή η Σύλβια Παπαδοπούλου έπειτα από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.
Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, μαζί με το σύντροφο της Χρήστο Κωνσταντινίδη και άλλους αναρχικούς πρωτοστάτησαν τον Φλεβάρη του 1973 στην κατάληψη της Νομικής και τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου στην κατάληψη και την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ήταν συνιδρύτρια των εκδόσεων Διεθνής Βιβλιοθήκη και του περιοδικού Πεζοδρόμιο μέσα από τα οποία από το 1972, εν μέσω χούντας, και κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα ολοκληρωμένα έργα των Μ. Μπακούνιν, Π.Κροπότκιν, Βολιν, Ρ.Λούξεμπουργκ, Γ.Ντεμπορ, Ρ.Βανεγκέμ κ.ά. καθώς και κείμενα, αναλύσεις και μεταφράσεις του διεθνούς και εγχώριου αναρχικού-αντιεξουσιαστικού κινήματος.

Στην μεταπολίτευση, τα μέλη της Διεθνούς Βιβλιοθήκης, μέσα και από το βιβλιοπωλείο Μαύρο Ρόδο, αποτέλεσαν στην ουσία την πρώτη οργανωμένη αντιεξουσιαστική πολιτική ομάδα της χώρας και υπέστησαν διώξεις, συλλήψεις και φυλακίσεις.
Μαζί με τον σύντροφο της σχεδίαζαν τις ιστορικές μαυρόασπρες αφίσες των Εξαρχείων που έγραφαν το “Οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη”, για να διαμαρτυρηθεί από τότε για τη διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή. Σε μια περιοχή, όπου είχε στηθεί και το Μαύρο Ρόδο, όπως αναφέραμε παραπάνω, στην οδό Δελφών, που αποτέλεσε στέκι και χώρο πολιτιστικής ανταλλαγής ιδεών.

Μετά το θάνατο του Χ. Κωνσταντινίδη, η Σύλβια Παπαδοπούλου συνέχισε να κρατάει τη Διεθνή Βιβλιοθήκη ζωντανή με τη δράση της.
Κατά τη διάρκεια της ζωής της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αναρχικούς και όχι μόνο ιδεολόγους αγωνιστές.
Τελευταίο βιβλίο που επανακυκλοφόρησε το 2008, ήταν το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ- ΟΠΛΑ του Άγι Στίνα που προλογίζεται από τον Κορνήλιο Καστοριάδη.

Πηγή:news247

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα