Με «στρατηγό τον Τσακαλώτο η ομάδα της διαπραγμάτευσης

«Κουρεμένες» πλέον οι αρμοδιότητες του Γιάνη Βαρουφάκη! Αγνείται η Παναρίτη

Σε «ανασχηματισμό» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τις ισχυρότατες πιέσεις των δανειστών, και κυρίως του Βερολίνου, «ψαλιδίζοντας» τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και αναβαθμίζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη, οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν καλύτερη «χημεία» με τους πιστωτές σε σχέση με τον κ. Βαρουφάκη.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, συγκροτείται «πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης» υπό την ευθύνη του κ. Βαρουφάκη, αλλά με συντονιστή τον κ. Τσακαλώτο, που είναι αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με ειδίκευση στα θέματα διεθνών οικονομικών, ο οποίος δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής: «Οταν διαπραγματεύεσαι κάνεις και λάθη, όταν δεν διαπραγματεύεσαι δεν κάνεις. Μαθαίνουμε από τα λάθη. Εμείς λέμε στον λαό την αλήθεια. Κάνουμε βελτιώσεις για να συντονιζόμαστε καλύτερα».
Πέραν των κυρίων Βαρουφάκη και Τσακαλώτου, στην πολιτική ομάδα θα μετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Επικρατείας Νίκος Παππάς, και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς, ο οποίος θα επιβλέπει επίσης μια ειδική ομάδα συντονισμού, με στόχο την καλύτερη υποστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο κ. Χουλιαράκης (προσωπική επιλογή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη) παίρνει τα ηνία της ελληνικής αντιπροσωπίας στο Brussels Group, αντικαθιστώντας τον γενικό γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκο Θεοχαράκη (φίλος και συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη επί πολλά χρόνια), ο οποίος αναλαμβάνει να καταρτίσει σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εν όψει της επιδιωκόμενης συμφωνίας για την περίοδο μετά το τέλος Ιουνίου.
Στην ελληνική αντιπροσωπία στο Brussels Group δεν θα μετέχει πλέον, όπως όλα δείχνουν, ούτε η Ελενα Παναρίτη, καθώς πηγές τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν χθες άγνοια για τη συμμετοχή της στο αναδιαρθρωμένο διαπραγματευτικό σχήμα!
Οι ανακατατάξεις αυτές έγιναν με φόντο το «σφυροκόπημα» που δέχθηκε ο κ. Βαρουφάκης στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, αλλά και την ενόχληση που είχε προκαλέσει σε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη η πολυγλωσσία του.

Μάριος Ροζάκος

«Η τρόικα ήταν δούρειος ίππος για ξένες εταιρίες»

Ως δούρειος ίππος των δανειστών για να εισβάλουν στη χώρα -προς περαιτέρω δραστηριοποίησή τους- εταιρίες γερμανικών συμφερόντων λειτούργησε η τρόικα. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα μιας ενδιαφέρουσας έρευνας του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARTE που θα προβληθεί σήμερα. «Η τρόικα βρισκόταν στο προσκήνιο για περισσότερα από πέντε χρόνια. Με το χρέος να αυξάνεται στο 180% του ΑΕΠ, την ανεργία να φτάνει στο 25% και τον μηνιαίο μισθό κάτω από 600 ευρώ, είναι βάσιμος ο εφησυχασμός που εκφράζεται από τα μέλη της; Στο ενεργητικό της έχει ορισμένες αποφάσεις που ωφέλησαν μεγάλες επιχειρήσεις, ιδίως γερμανικές» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην προαναγγελία της εκπομπής. Σημειώνεται ότι στην πλήρη εκδοχή του ντοκιμαντέρ (διάρκειας 90 λεπτών) με τίτλο «Πανίσχυρη και ανεξέλεγκτη η τρόικα», ο δημοσιογράφος λαμβάνει αποστομωτικές απαντήσεις από υπουργούς, τραπεζίτες κ.ά., που παραδέχονται πως, παρότι η δράση της τρόικας ήταν εκτός του θεσμικού πλαισίου της Ε.Ε. και οι καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία ήταν γνωστές στους τεχνοκράτες της Κομισιόν, δεν δίστασε να θυσιάσει τη χώρα.

G. Sachs: Ντόμινο στα ομόλογα από το Grexit

Την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας κατά περίπου 350-400 μονάδες βάσης (3,5%-4%) θα προκαλούσε τυχόν αθέτηση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας και κατ’ επέκταση αποχώρησή της από την ευρωζώνη.
Αυτή την άποψη εκφράζει η Goldman Sachs σε αναφορά στην οποία τονίζεται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στις 20 Ιουλίου 2015, όταν η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πληρωμή 3,6 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
Στην αναφορά η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της θα μπορούσαν να τραβήξουν πιθανόν έως το Μάιο και ενδεχομένως τον Ιούνιο, διάστημα κατά το οποίο τα spreads της περιφέρειας (η διαφορά απόδοσης σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα) θα παραμείνουν ευμετάβλητα, τουλάχιστον μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία.
Η κύρια πηγή κινδύνου μετάδοσης της κρίσης σε άλλες περιφερειακές οικονομίες σχετίζεται με ενδεχόμενη αθέτηση των πληρωμών της Ελλάδας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια δυνητική έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, αναφέρει η επενδυτική τράπεζα.

FAZ: Ο Τσίπρας παρακαλεί για ρευστό

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε χθες το πρωί, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι το προηγούμενο βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, χωρίς όμως να σχολιάσει το περιεχόμενο της συνομιλίας που ο γερμανικός Τύπος περιέγραφε ως «επείγουσα έκκληση για δανεικά». H «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) το περιέκλειε στον τίτλο «Ο Τσίπρας παρακαλεί τη Μέρκελ για χρήματα από το τηλέφωνο», ενώ η «Bild» υποστηρίζει ότι το τηλεφώνημα οφείλεται στο ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεμείνει από χρήματα» και ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τόσο την καγκελάριο όσο και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον οποίο επίσης επικοινώνησε για την ανάγκη πρόσθετης βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως και για την ανάγκη μιας έκτακτης συνόδου κορυφής εντός της εβδομάδας.

Αρκετές γερμανικές εφημερίδες κάνουν αναφορά σε σχόλιο Ευρωπαίου διπλωμάτη, που φέρεται ότι είπε ότι η κατάσταση έχει πάρει φωτιά και δεν υπάρχει νερό να τη σβήσει. «Η κατάσταση είναι χειρότερη από δραματική». Το «Spiegel» επαναλαμβάνει στο δημοσίευμά του την επισήμανση της Μέρκελ ότι πρέπει να αποφευχθεί μια καταστροφική χρεοκοπία της Ελλάδας και ότι γι’ αυτό είναι αναγκαίο η ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Η εφημερίδα «Die Welt» από την άλλη πλευρά σε άρθρο της σημειώνει ότι, ενώ κορυφώνεται η κρίση, στην Ελλάδα δεν θεωρούνται πλέον ταμπού οι σκέψεις για ένα «σχέδιο Β», το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ αναφέρει η εφημερίδα «Die Zeit» επικαλούμενη και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Αρον άρον ετοιμάζουν νομοσχέδιο με τα μέτρα

Με την κατάρτιση πολυνομοσχεδίου 26 σημείων, το οποίο θα βασίζεται στη «λίστα Βαρουφάκη» και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα βελτίωσης της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, τη λοταρία αποδείξεων, αύξηση του φόρου πολυτελείας σε ακριβά είδη, μεγαλύτερη ανεξαρτησία για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το νέο πλαίσιο για τον περιορισμό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και διοικητικές μεταρρυθμίσεις, επιχειρεί η κυβέρνηση να δείξει δείγματα προόδου στους δανειστές μας, εμμένοντας στην τακτική της διαπραγμάτευσης «βήμα προς βήμα».

Θα απουσιάζουν

Από το πολυνομοσχέδιο θα απουσιάζουν ακανθώδη μέτρα, όπως αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, δραστικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και στα Εργασιακά. Επίσης δεν προβλέπεται το αποσπασματικό μέτρο της επιβολής φόρου πολυτελείας σε ακριβά τουριστικά καταλύματα.

Οπως προέκυψε μετά την πρώτη σύσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο υπουργείο Οικονομικών η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και με συντονιστή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο (οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν μπροστά στους δημοσιογράφους αγκαζέ), η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία, αφήνοντας τα δύσκολα για το καλοκαίρι. Η διαπραγματευτική ομάδα των Βρυξελλών συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ θα συνεχίσει τις εργασίες της στη βελγική πρωτεύουσα. Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης απέφυγε χθες να απαντήσει αν το πολυνομοσχέδιο θα επιτρέψει τη σταδιακή αποδέσμευση της βοήθειας και σχολίασε δηκτικά ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν υπέρ τμηματικής εκταμίευσης, «αλλά οι θεσμοί αλλάζουν άποψη συνέχεια».

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωσαν χθες ότι διαπραγματεύσεις γίνονται και στο Frankfurt Group, όπως ονομάστηκε η ανοιχτή γραμμή ανάμεσα στα υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, της Κομισιόν Λουκ Τολονιάν και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα