Άξια επιλογή των κατοίκων του Καζακστάν

ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Χθες, στο Καζακστάν ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ κέρδισε τις πρόωρες προεδρικές εκλογές. Η είδηση αυτή διαδόθηκε τη νύχτα από όλα τα πρακτορεία ειδήσεων, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.  Ωστόσο, η είδηση αυτή βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στα στοιχεία των «exit polls».

Σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Δημοκρατίας του Καζακστάν ανακοίνωσε επίσημα τα προκαταρκτικά στοιχεία σχετικά με την καταμέτρηση των ψήφων. Σύμφωνα με την ΚΕΕ, ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ κατέκτησε περισσότερο από 90% των ψήφων. Το αποτέλεσμα αυτό πολλές φορές υπερβαίνει το αποτέλεσμα των αντιπάλων του, τους οποίους υποστήριξαν λιγότερο από 3%. Λαμβάνοντας υπόψη την άνευ προηγουμένου προσέλευση των ψηφοφόρων, σχεδόν 90%, οι τρέχουσες προεδρικές εκλογές μπορεί να χαρακτηριστούν ως ιστορικής σημασίας.

Στη συνέντευξη, οι διεθνείς παρατηρητές με την εμπειρία της παρακολούθησης των εκλογικών διαδικασιών και σε άλλες χώρες στον κόσμο, είχαν δηλώσει ότι οι εκλογές στο Καζακστάν έχουν τρία χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι η πολιτική στάση του πληθυσμού με αποτέλεσμα μια προσέλευση ρεκόρ. Το δεύτερο είναι η εκλογική δραστηριότητα των νέων και το τρίτο είναι η διεξαγωγή των εκλογών βάσει των συστάσεων των διεθνών Οργανισμών, που είχαν σαν αποτέλεσμα αυτές οι εκλογές να είναι ιδιαίτερα ανοικτές, διαφανείς και δημοκρατικές.

Οι παρατηρητές αναφέρουν ότι οι κάτοικοι του Καζακστάν έχουν κάνει την επιλογή τους υπέρ της σταθερότητας και της ανάπτυξης. Τελικά νίκησε η λογική. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο Ναζαρμπάγιεφ έκανε τα πάντα για την ευημερία και το κύρος της χώρας του τόσο στην περιοχή του, όσο και στον κόσμο γενικώς. Οι ιδέες και τα προγράμματα του Ναζαρμπάγιεφ εφαρμόζονταν πιστά και σταθερά μετατρέποντας το Καζακστάν σε μία συνεχώς αναπτυσσόμενη χώρα. Αξίζει να σημειωθούν μόνο μερικά στατιστικά στοιχεία. Για παράδειγμα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας είναι πάνω από 10 χιλιάδες ευρώ. Κανένα κράτος στον κόσμο δεν επέφερε τέτοιο αποτέλεσμα σε λιγότερα από 20 χρόνια ανεξαρτησίας.

Από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ άρχισε να εφαρμόζει μια πολιτική πολλαπλών κατευθύνσεων με αποτέλεσμα το Καζακστάν να καθιερώσει συνεργασία με 180 χώρες του κόσμου. Σήμερα, η Δημοκρατία του Καζακσταν έχει ενισχύσει την ηγετική της θέση στην περιοχή, καθώς και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Οι κορυφαίες χώρες του κόσμου, όχι μόνο αναγνωρίζουν, αλλά και ενισχύουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους, με επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία της Δημοκρατίας του Καζακστάν. Στις επενδύσεις κατά κεφαλήν, το Καζακστάν καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Υπό την ηγεσία του Ναζαρμπάγιεφ το κράτος έγινε σεβαστό μέλος των Διεθνών Οργανισμών. Συγκεκριμένα, το Καζακστάν είχε την προεδρία του ΟΑΣΕ και του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνεργασίας. Υπό την προεδρία του, πραγματοποιήθηκαν σημαντικά γεγονότα: οι Σύνοδοι Κορυφής των δύο Οργανώσεων, οι Ασιατικοί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και γίνεται ήδη προετοιμασία για την «EXPO-2017» και για την «Πανεπιστημιάδα». Τα παραπάνω αποτελούν ένδειξη της ισορροπημένης πολιτικής του κράτους, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό και για τις χώρες της Ευρώπης.

Κατά τα χρόνια της ανεξαρτησίας του, το Καζακστάν έγινε ηγέτης του αντιπυρηνικού κινήματος, ενώ ο Πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ πρότεινε ιδέες σχετικά με την ένωση των δημοκρατιών της πρώην ΕΣΣΔ. Έτσι, το 1994 αυτός πρότεινε να δημιουργηθεί η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση ενόψει της κρίσης και της στασιμότητας στην παγκόσμια οικονομία. Έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα για την οικονομική αναταραχή, το Καζακστάν κατάφερε να καταταχτεί στις 50 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, που έχουν επιτύχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα.

Κατά τα χρόνια της ανεξαρτησίας του το Καζακστάν απέφυγε τα προβλήματα που σχετίζονται με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Αυτό οφείλεται σε εσκεμμένη κυβερνητική πολιτική, που στοχεύει στην ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων που ζουν στο έδαφος του Καζακστάν. Στη Δημοκρατία υπάρχουν όλες προϋποθέσεις για την πλήρη ανάπτυξη των εθνικών πολιτισμών, γλωσσών και παραδόσεων των διαφόρων λαών και των εθνικιστικών ομάδων. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι στο Καζακστάν πάνω από 50% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, υπάρχουν και άλλες θρησκείες όπως ο ορθόδοξος Χριστιανισμός, ο Καθολικισμός, ο Ιουδαϊσμός, ο Βουδισμός κ.α.

Σήμερα μπορούμε να πούμε με υπευθυνότητα ότι ο λαός του Καζακστάν δεν άσκησε μόνο το συνταγματικό του δικαίωμα, αλλά και έδειξε την πραγματική πολιτική του ωριμότητα. Αυτό είναι λογικό αποτέλεσμα το οποίο βασίζεται στην απλή επιθυμία του κάθε πολίτη του Καζακστάν να είναι σίγουρος για το μέλλον του. Έχοντας ψηφίσει τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, οι άνθρωποι του Καζακστάν επέλεξαν σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και την εθνική τους ομόνοια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα