Aπόλυτο χάος! Οπου φύγει-φύγει από τη γη της κολάσεως

Ατελείωτες oυρές στο αεροδρόμιο του Νεπάλ!

Το απόλυτο χάος επικρατεί τα τελευταία 24ωρα έξω από το διεθνές αεροδρόμιο του Κατμαντού. Οι ουρές που σχηματίζουν οι άνθρωποι οι οποίοι απεγνωσμένα προσπαθούν να επιβιβαστούν σε όποια πτήση μπορούν ώστε να φύγουν από το Νεπάλ φτάνουν ακόμη και το ένα χιλιόμετρο!

Πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν εισιτήρια επιστροφής για μεταγενέστερη ημερομηνία, ωστόσο συνωστίζονταν έξω από το αεροδρόμιο προκειμένου να «δραπετεύσουν» προς ασφαλέστερους προορισμούς μια ώρα αρχύτερα.

Κάτω από τέντες

Παρά το κρύο και τη βροχή, ολόκληρες οικογένειες περίμεναν υπομονετικά κάτω από αυτοσχέδιες τέντες για να επιβιβαστούν όλοι μαζί σε κάποιο αεροσκάφος, χωρίς να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το πού θα πάνε. Βασικός τους στόχος ήταν να φύγουν από το Νεπάλ, που εξακολουθεί και «χορεύει» στον τρομακτικό ρυθμό των Ρίχτερ. Την ίδια ώρα το Ισραήλ άρχισε να απομακρύνει από τη χώρα μωρά που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες και Ισραηλινούς γονείς, με πτήσεις επιστροφής αεροπλάνων που είχαν αποσταλεί για να παράσχουν βοήθεια μετά τον σεισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά ζευγάρια Ισραηλινών ανδρών έχουν αποκτήσει παιδιά με τη βοήθεια παρένθετων μητέρων στο Νεπάλ, επειδή στο Ισραήλ η διαδικασία περιορίζεται μόνο σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια εξαιτίας της νομοθεσίας. Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη αποστείλει μια 80μελή ομάδα έρευνας και διάσωσης, ενώ ετοιμάζεται να στείλει και άλλα αεροσκάφη, που θα μεταφέρουν ένα υπαίθριο νοσοκομείο και ιατρικό προσωπικό.

Πρόβλημα με τον τρόπο μεταφοράς των διασωστών

Πιθανότατα σήμερα να καταφέρουν να προσεγγίσουν τις πληγείσες περιοχές, στο Νεπάλ, τα ευρωπαϊκά διασωστικά συνεργεία, μεταξύ των οποίων και το κλιμάκιο διασωστών της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ, για να συνδράμουν τις τοπικές Αρχές στις έρευνες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 Ρίχτερ. Τα ελληνικά κλιμάκια επρόκειτο να αναχωρήσουν χθες το βράδυ με πτήση της Aegean για το Νέο Δελχί, ωστόσο, ενημερώθηκαν ότι δεν υπήρχε τρόπος μεταφοράς τους στο Νεπάλ.

Μάλιστα, όσα ευρωπαϊκά κλιμάκια έφτασαν στο Νέο Δελχί έχουν εγκλωβιστεί εκεί. Σημειώνεται ότι ύστερα από αίτημα για βοήθεια που υπέβαλε η κυβέρνηση του Νεπάλ και την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τα Ηνωμένα Εθνη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κινητοποίησε την 1η Εθνική Ευρωπαϊκή Μονάδα Ερευνας – Διάσωσης (MUSAR), που αποτελείται από 20 πυροσβέστες της 1ης ΕΜΑΚ και δύο σκύλους διασώστες. Η Ελλάδα είναι ένα από τα πρώτα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στο «πληγωμένο» Νεπάλ.

 UNICEF :940.000 παιδιά χρειάζονται νερό και τροφή

Τα αποθέματα πόσιμου νερού και τροφίμων στο Νεπάλ εξαντλούνται και τουλάχιστον 940.000 παιδιά έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια, προειδοποιεί η UNICEF, που κινητοποιεί όλο το δυναμικό της προκειμένου να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κοιμούνται σε υπαίθριους χώρους, υπό τον φόβο των μετασεισμών. Η δυνατή βροχή επιδεινώνει τις συνθήκες διαβίωσης και απεγκλωβισμού, ενώ υπάρχουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τη λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. H περιορισμένη πρόσβαση σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής θέτει τα παιδιά σε μεγάλο κίνδυνο από ασθένειες, ενώ ορισμένα από αυτά μπορεί να έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους» σημειώνει η οργάνωση.

Οπως ανακοινώθηκε, η UNICEF ετοιμάζεται να στείλει στο Νεπάλ 120 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, με σκηνές, κουβέρτες, ιατρικό και νοσοκομειακό εξοπλισμό, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διατροφή, στη προστασία και την εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και στην πρόσβασή τους σε καθαρό νερό. Την προσπάθεια της UNICEF στηρίζει και η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, που φροντίζει για τη μεταφορά πόσιμου νερού και την παροχή αλάτων ενυδάτωσης ή συμπληρωμάτων ψευδαργύρου στους σεισμοπλήκτους, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί σε πρόχειρους καταυλισμούς. Στη διεθνή κινητοποίηση για τη στήριξη των πληγέντων συμμετέχει και η UNICEF Ελλάδος, η οποία δέχεται προσφορές πολιτών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή μέσω της ιστοσελίδας της.

Τύχη-βουνό για τον πρώην mr Ferrari

Τύχη πιο μεγάλη κι από το… Εβερεστ είχε ο Ζαν Τοντ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (Fia) και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ferrari, ο οποίος βρισκόταν στο Νεπάλ για το συνέδριο «Asia-Pacific Sport Regional Congress», όταν έγινε ο φονικός σεισμός. Βγήκε μεν αλώβητος, ήταν όμως απόλυτα πανικόβλητος. Ο πρώην τεχνικός της Ferrari στη Φόρμουλα 1 βρισκόταν στο Κατμαντού συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, την ηθοποιό Μισέλ Γιεό, ενώ μαζί τους είχε ταξιδέψει αντιπροσωπία αποτελούμενη από 45 άτομα, προερχόμενα από 15 χώρες. Ολοι τους είναι καλά. Ο Γάλλος που κρύβεται πίσω από την κατάκτηση πολλών πρωταθλημάτων της Ferrari συγκλονίστηκε από τον καταστροφικό σεισμό που οδήγησε στο θάνατος χιλιάδες ανθρώπους. «Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και ελπίζω ότι η ανοικοδόμηση του Νεπάλ θα πραγματοποιηθεί γρήγορα» δήλωσε ο Τοντ, ενώ σε σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας δημοσιοποιήθηκε η συμμετοχή στην προσπάθεια αρωγής από τον κόσμο του αυτοκινήτου. «Μέσα στις επόμενες μέρες η Fia θα διερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ταμείου για φιλανθρωπικές δωρεές που θα γίνουν στον λαό του Νεπάλ, καθώς προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή του από αυτή την καταστροφή» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Πάνω από 5 δισ. δολάρια (!) για την ανοικοδόμηση

Ο σεισμός της 25ης Απριλίου δεν προκάλεσε ρήγμα μόνο στα θεμέλια της πρωτεύουσας του Νεπάλ, του πυκνοκατοικημένου Κατμαντού, το οποίο βυθίστηκε στη σκόνη των ερειπίων από τα πολυώροφα κτίρια που ισοπεδώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Γκρέμισε και την ετοιμόρροπη οικονομία της αναπτυσσόμενης χώρας των 27.000.000 κατοίκων, που μόλις πριν από επτά χρόνια ανακηρύχθηκε δημοκρατία, χωρίς όμως να έχει μέχρι σήμερα κατακτήσει την πολιτική σταθερότητα, έπειτα από μια δεκαετία πολιτικής παράλυσης με βίαιη εναλλαγή στην εξουσία μαοϊκών και τροτσκιστών, η οποία εμπόδιζε τις συντακτικές συνελεύσεις να καταλήξουν σε μια πολιτειακή διέξοδο. Ο 75χρονος μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός (από τις αρχές του 2014) Σούσιλ Κοϊράλα πάσχει από καρκίνο και παραμένει για λόγους υγείας στο εξωτερικό, μη μπορώντας να συνδράμει στην αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα του. Οταν ο κουρνιαχτός της καταστροφής καταλαγιάσει, θα ανατείλει στο Νεπάλ η πρόκληση της ανοικοδόμησης. Το κόστος αυτής εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 5 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ του Νεπάλ.

Σε μια χώρα με κατεστραμμένες τις βασικές υποδομές ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, περίθαλψης, με το οδικό δίκτυο διαλυμένο, με εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους και με τη μετανάστευση -που τα τελευταία χρόνια γίνεται σε μαζικά ρεύματα- να της στερεί πολύτιμο εργατικό δυναμικό, αφήνοντας πίσω έρημα χωριά και πόλεις που κατοικούνται από ηλικιωμένους και γυναικόπαιδα, η ανοικοδόμηση προβλέπεται ότι θα είναι αργή. Το ελάχιστο στο οποίο ελπίζουν όλοι πια είναι η καταστροφή να φέρει τουλάχιστον πολιτική ενότητα και στοιχειώδη συναίνεση.

Πρόβλεψη Λέκκα για «ντόμινο» δονήσεων

Σεισμικό ντόμινο, που πάντως δεν πρόκειται να επηρεάσει τη χώρα μας, αναμένεται να προκαλέσει ο «900 φορές μεγαλύτερος από εκείνον της Κεφαλλονιάς» σεισμός που σάρωσε το Νεπάλ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιο Λέκκα. «Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ θα ενεργοποιήσει άμεσα ρήγμα στο Μπανγκλαντές και μεσοπρόθεσμα θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή, από το Αφγανιστάν ως τις Φιλιππίνες, με δονήσεις από 7,5 έως 8 βαθμούς, σε διάστημα μερικών μηνών ή των επόμενων ετών» λέει ο κ. Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται από την Κυριακή στο Κατμαντού, ως επικεφαλής κλιμακίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΟΑΣΠ με σκοπό την παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας.

Η τελευταία φορά που ο Εγκέλαδος έπληξε την περιοχή ήταν πριν από 80 χρόνια με το ίδιο μέγεθος και περίπου 10.000 νεκρούς, ενώ οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τον σεισμό της 25ης Απριλίου «φυσιολογικό» για τα δεδομένα του Νεπάλ. «Ηταν ένας σεισμός αναμενόμενος καθώς, αν και η περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής, υπήρχε για πολλά χρόνια σεισμικό κενό στην αλυσίδα ρηγμάτων των Ιμαλαΐων. Με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας υπολογίζουμε ότι τα Ιμαλάια θα σηκωθούν τουλάχιστον ένα μέτρο, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας» αναφέρει ο κ. Λέκκας.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα