Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Εφικτός ένας συμβιβασμό με τη Βρετανία ώστε να παραμείνει στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι πιστεύει πως μπορεί να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός με τη Βρετανία και να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε η χώρα να συμφωνήσει να παραμείνει εντός αυτής, απέκλεισε πάντως μεγάλες αλλαγές στη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της κίνησης των προσώπων, που απασχολεί πολλούς Βρετανούς.
Εννέα ημέρες πριν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, οι οποίες ενδέχεται να αναδείξουν στην εξουσία έναν πρωθυπουργό που έχει δεσμευθεί να διοργανώσει δημοψήφισμα για να κριθεί η παραμονή—ή μη—της χώρας στην ΕΕ, ο Γιούνκερ τόνισε μιλώντας στο BBC ότι θα ήταν πρόωρο να γίνει λεπτομερής συζήτηση για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς ζητάει το Λονδίνο.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εμφανίστηκε ενοχλημένος από τα δημοσιεύματα στη Βρετανία σύμφωνα με τα οποία απέρριψε οποιαδήποτε αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ όταν ανέλαβε πρόεδρος της Κομισιόν για πέντε χρόνια, πριν από έξι μήνες.
“Εξαρτάται από το αίτημα”, είπε ο Γιούνκερ. “Εξαρτάται κι από άλλα πράγματα, όπως η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει επίσης σε αλλαγές της συνθήκης”, πρόσθεσε.
“Δεν ζητάω αλλαγές της συνθήκης και αποκλείω όντως μείζονες αλλαγές της συνθήκης όσον αφορά την ελευθερία κίνησης, όμως μπορούν να θιγούν άλλα ζητήματα στα οποία είναι εφικτή η αλλαγή πολιτικής βάσει της ισχύουσας συνθήκης”, επισήμανε ακόμη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δεν έκρυψε τη σφοδρή αντίθεσή του στην ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον Γιούνκερ, έχει δεσμευτεί ότι θα διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για να κριθεί εάν η χώρα του θα μείνει εντός της ΕΕ ή όχι το 2017, αφού επαναδιαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες προκειμένου να ανακτήσει μεγάλο μέρος των εξουσιών οι οποίες έχουν εκχωρηθεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ιδίως ο Κάμερον θέλει το Λονδίνο να είναι σε θέση να επιβάλει περιορισμούς στη μετανάστευση από τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη.
Όμως είναι κάθε άλλο παρά σαφές εάν θα επανεκλεγεί την 7η Μαΐου, ενώ το Εργατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση που συγκεντρώνει σχεδόν ίσο ποσοστό των προθέσεων ψήφου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, διαβεβαιώνει ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα μόνο σε περίπτωση μιας μεγάλης μεταβίβασης εξουσιών από το εθνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες—κάτι που δεν μοιάζει πιθανό να συμβεί, σύντομα τουλάχιστον.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε ότι δεν θέλει η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ και υποσχέθηκε να επιδιώξει την επίτευξη μιας “δίκαιης συμφωνίας”.
“Υπάρχει ακόμη περιθώριο για να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα σε όσα νομίζω ότι θα προτείνει η Βρετανία και σε όσα νομίζω ότι θα απαντήσει η Ευρώπη”, ανέφερε.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα