Πρόστιμα από 100 έως 500 €!

Για μη προσκόμιση δικαιολογητικών στην Εφορία για τα έτη 2013, 2014

Με πρόστιμα από 100 έως και 500 ευρώ απειλούνται τώρα χιλιάδες φορολογούμενοι που κατά τα έτη 2013 και 2014 αρνήθηκαν να προσκομίσουν για έλεγχο στις αρμόδιες ΔΟΥ τα δικαιολογητικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που είχαν υποβάλει ηλεκτρονικά, αν και προσκλήθηκαν να το πράξουν.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), στους φορολογουμένους αυτούς θα κοινοποιηθούν πράξεις διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος, συνοδευόμενες από πράξεις επιβολής προστίμων, επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις της φορολογικής διοίκησης για παροχή στοιχείων προκειμένου να ελεγχθεί η ειλικρίνεια των φορολογικών δηλώσεών τους.

Ειδικά για τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2014, θα αποσταλεί πρώτα ηλεκτρονικό μήνυμα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προς τους φορολογουμένους, με το οποίο θα δίδεται προθεσμία 15 ημερών να προσέλθουν στις ΔΟΥ με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, διαφορετικά θα εκδίδεται η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου και η πράξη επιβολής προστίμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης:
α) Οι ΔΟΥ θα εκδώσουν τις εκκρεμούσες πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου με βάση όσα στοιχεία έχουν στη διάθεσή τους και θα τις κοινοποιήσουν στους φορολογουμένους.
β) Μαζί με τις πράξεις διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, οι ΔΟΥ θα εκδώσουν και θα κοινοποιήσουν στους συγκεκριμένους φορολογουμένους αποφάσεις επιβολής προστίμων. Τα πρόστιμα αυτά θα ανέρχονται σε 100 ευρώ για όσους φορολογουμένους δεν είναι υποχρεωμένοι να τηρούν φορολογικά βιβλία (μισθωτοί, συνταξιούχοι, εισοδηματίες, αγρότες ειδικού καθεστώτος κ.λπ.), σε 250 ευρώ για όσους είναι επιτηδευματίες και τηρούν βιβλία απλογραφικά (πρώην β’ κατηγορίας) και σε 500 ευρώ για όσους είναι επιχειρηματίες και υποχρεούνται στην τήρηση διπλογραφικών βιβλίων (πρώην γ’ κατηγορίας).

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα