Εως τις 15 Μαΐου η δεύτερη φάση της κοινωφελούς

Προσλήψεις 19.000 ανέργων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων- μοριοδότηση για ΑμεΑ

{Από το ένθετο «ΒΡΙΣΚΩ δουλειά» που κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη με τη «δημοκρατία»}

Σε τρεις δόσεις προγραμματίζεται να γίνουν οι 19.000 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ενώ πρώτη φορά θα περιλαμβάνεται μοριοδότηση για άτομα με αναπηρία. Η τελική κατανομή των θέσεων θα είναι έτοιμη έως τα μέσα Μαΐου, οπότε θα βγει η πρώτη προκήρυξη.

Ο πρώτη πρόσκληση θα αφορά προσλήψεις στο υπουργείο Πολιτισμού (εργασία σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες). Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι θα έχουν προθεσμία λιγότερο από 20 ημέρες για την υποβολή αιτήσεων και αυτό γιατί ο τομέας του Πολιτισμού θα πρέπει να έχει καλύψει άμεσα τα κενά του ως τις αρχές του Ιουνίου, οπότε αρχίζει ξεκινά η τουριστική περίοδος.
Τη μερίδα του λέοντος στις προσλήψεις θα διεκδικήσουν τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν άνεργοι ηλικίας από 18 χρονών και άνω. Θα υπογραφούν συμβάσεις εργασίας διάρκειας πέντε μηνών.
Ο ΟΑΕΔ καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ωφελούμενων που θα προσληφθούν και τις ασφαλιστικές εισφορές. Το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί:

  • Σε 19,81 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 495,25 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους άνω των 25 ετών.
  • Σε 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 431,75 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους κάτω των 25 ετών.

Οι συμμετέχοντες θα προέρχονται από νοικοκυριά των οποίων όλα τα μέλη είναι άνεργα. Θα πρέπει να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ή μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς ή σύζυγοι αυτών είναι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Εναλλακτικά μπορεί να είναι μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.

Τα κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων είναι τα εξής:

  • Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.
  • Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.
  • Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.
  • Ηλικία
  • Αριθμός ανήλικων τέκνων.

Oταν ο άνεργος υποβάλει την ηλεκτρονική αίτησή του, αναγράφονται σε αυτήν ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης συμμετοχής (κωδικός αριθμός αίτησης), καθώς και η ημερομηνία της ηλεκτρονικής αίτησης. Είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να εκτυπώσουν την αίτησή τους ή να σημειώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης (κωδικός αριθμός αίτησης), προκειμένου να αναζητήσουν τη σειρά κατάταξης τους στους Πίνακες Κατάταξης Ανέργων ή τον λόγο αποκλεισμού τους από τον Πίνακα Αποκλειομένων, όταν οι πίνακες αυτοί αναρτηθούν.

Εγιναν 192.571 αιτήσεις (!) για μόλις 32.000 θέσεις στο πρώτο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που αφορά τις 32.000 προσλήψεις με πεντάμηνη απασχόληση, και συνολικά υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά στο oaed.gr 192.571 αιτήσεις από ανέργους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας στους έξι αιτούντες θα καταλάβει μία θέση πεντάμηνης απασχόλησης στον δήμο της επιλογής του.
Ο πίνακας των επιτυχόντων θα αναρτηθεί στο τέλος Μαΐου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ, αφού εξεταστούν οι αιτήσεις και οι ενστάσεις που τυχόν υποβληθούν.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται με βάση τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συμμετοχής τους (Κωδικός Αριθμός), καθώς δεν θα δημοσιεύεται το ονοματεπώνυμό τους στον πίνακα.
Εφόσον είναι επιτυχόντες, ο ΟΑΕΔ θα τους ενημερώσει με σημείωμα για τον δήμο όπου θα τοποθετηθούν, σύμφωνα με το οριστικό πίνακα κατάταξης. Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι θα πρέπει να παρουσιαστούν εντός πέντε ημερών στον ΟΕΑΔ όπου ανήκει ο φορέας τοποθέτησής τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα