«Xαραμάδα» Μέρκελ για αποζημιώσεις

Μετά τη θετική παρέμβαση του Γερμανού προέδρου, και η καγκελάριος αναγνώρισε δημόσια την ευθύνη για τις θηριωδίες των ναζί

Μία ημέρα μετά την παρέμβαση του Γερμανού προέδρου Γιοακίμ Γκάουκ υπέρ της Ελλάδας για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, η Ανγκελα Μέρκελ αναγνώρισε δημόσια την ευθύνη που έχει η Γερμανία, κάνοντας και αυτή αναφορά στη χώρα μας. Εν όψει της συμπλήρωσης 70 χρόνων από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου, η Γερμανίδα καγκελάριος απηύθυνε προειδοποίηση σε όσους επιθυμούν να τραβήξουν μία διαχωριστική γραμμή με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας.

Σε συνέντευξή της έστειλε σαφές «μήνυμα κατά της λήθης», υπογραμμίζοντας ότι κάτω από την Ιστορία «δεν υπάρχει οριστική γραμμή». «Εμείς, οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού» επισήμανε η Μέρκελ, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία. «Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες» είπε, τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με τον Ρώσο πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών».

Ο Γιοακίμ Γκάουκ σε συνέντευξή του στη «Süddeutsche Zeitung» είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής επανορθώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου. «Δεν είμαστε μόνο πολίτες του σήμερα, αλλά και απόγονοι αυτών που στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη – μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, όπου για πολλά χρόνια τα ναζιστικά εγκλήματα ήταν ελάχιστα γνωστά, κάτι το ντροπιαστικό».
Επιπλέον, χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επισημαίνοντας την ιστορική ευθύνη που βαρύνει τη χώρα του, δήλωσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων: «Σε εμάς εναπόκειται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο η ευθύνη να διατηρήσουμε μία παγκόσμια τάξη. Μία τάξη που θα διασφαλίζει την ειρήνη».

Την αυλαία άνοιξε ο Χ. Σμίτ!

Την αυλαία των θετικών για την Ελλάδα δηλώσεων στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων (πριν από τον πρόεδρο Γκάουκ και την Ανγκελα Μέρκελ) άνοιξε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας (ως αντίδραση στη συνέντευξη Παυλόπουλου στο «Spiegel») ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ. Προσκεκλημένος στην εκπομπή «Menschen bei Maischberger» της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης ARD, σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης, ο κ. Σμιτ, ερωτώμενος εάν θεωρεί δικαιολογημένες ή όχι τις ελληνικές απαιτήσεις για επανορθώσεις, απάντησε: «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει κανείς να τις λάβει υπ’ όψιν. Η μέχρι τούδε στάση της γερμανικής κυβέρνησης ως προς αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ. Η επίσημη γερμανική θέση, ότι το θέμα έχει επιλυθεί από ιστορικής και νομικής άποψης, δεν λαμβάνει υπόψη ότι έχει επιλυθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας». Ωστόσο, ανέφερε ότι στη δική του θητεία τέτοιο θέμα δεν ετέθη από τη Αθήνα.

Κωνσταντοπούλου: «Ιστορικής σημασίας» η δήλωση Γκάουκ

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχτηκε η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις Ζωή Κωνσταντοπούλου το «άνοιγμα» του Βερολίνου για την υπόθεση των πολεμικών επανορθώσεων. Η κυρία Κωνσταντοπούλου σε σχετική δήλωσή της χαρακτήρισε τη δήλωση του προέδρου της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ «ιστορικής σημασίας», με την οποία συνομολογεί την ανάγκη διερεύνησης της προοπτικής καταβολής των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα. «Είναι η πρώτη φορά που με τόσο επίσημο τρόπο ανοίγει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών από γερμανικής πλευράς» πρόσθεσε η πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, ενώ επισήμανε ότι «αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ζήτημα προωθείται με συντονισμένο και επίσημο τρόπο από ελληνικής πλευράς από τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, από τους Ελληνες ευρωβουλευτές, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο, από τον πρωθυπουργό της χώρας και την κυβέρνηση και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Κώστας Ησυχος υπερθεμάτισε λέγοντας ότι «όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ αποτελούν μια συμβολή στην προσπάθεια που και εμείς κάνουμε να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος, για μια Ευρώπη χωρίς σκιές από το παρελθόν, που θα κοιτάζει κατάματα την Ιστορία της, χωρίς ενοχικά συμπλέγματα. Είναι ένα δείγμα του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού». Τέλος, η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη υπογράμμισε ότι η «στήριξη του προέδρου της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ στο ελληνικό αίτημα για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων συνιστά μια πρώτη δικαίωση για την πατρίδα μας σε ηθικό και πολιτικό επίπεδο».

Αλ. Διαμάντης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα