Πάλι σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές!

Παραμένει η «κόλαση» της έλλειψης ρευστότητας και τον Μάιο. Συνολική συμφωνία επιθυμεί τώρα το Μαξίμου

Η εμμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στο «πάγωμα» του νομοσχεδίου για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και σε περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή με μέτρα για ΦΠΑ και μείωση επικουρικών συντάξεων κάνει την κυβέρνηση να προσαρμόσει τη στάση της, εγκαταλείποντας την επιδίωξη περί άμεσης ενδιάμεσης συμφωνίας και προσβλέποντας πλέον σε συμφωνία-πακέτο εντός του Μαΐου, που θα περιλαμβάνει και τη ρύθμιση του χρέους.

Οπως προέκυψε μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η ελληνική πλευρά σε πρώτη φάση διεκδικεί ανάσα ρευστότητας με έμμεση στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα αποφύγει τον κίνδυνο χρηματοδοτικής ασφυξίας. Στόχος είναι η στήριξη αυτή να δοθεί το αργότερο έως τις 14 Μαΐου, αφού προηγουμένως το Eurogroup της 11ης Μαΐου επιβεβαιώσει ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους πιστωτές μας. Σε δεύτερη φάση, η κυβέρνηση δηλώνει διατεθειμένη να εργαστεί για μια συμφωνία-πακέτο, επισπεύδοντας τις συζητήσεις για το τι θα γίνει μετά το τέλος Ιουνίου, όταν λήγει η ισχύουσα παράταση της δανειακής σύμβασης. Ομως κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με νέα δανειακή σύμβαση, η οποία θα περιλαμβάνει και Μνημόνιο.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να ελπίζει σε ταχεία αποδέσμευση της εκκρεμούς δανειακής βοήθειας των 7,2 δισ. ευρώ ή μέρους της και ποντάρει στην ΕΚΤ, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει έμμεση στήριξη, αυξάνοντας το όριο έκδοσης έντοκων γραμματίων. Κρίσιμη για τη στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ θεωρείται η μεθαυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της. Εως τότε η ελληνική αντιπροσωπία και οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να συνεχίσουν το μπρα ντε φερ στο Brussels Group, το οποίο χθες έκανε μια μικρή ανάπαυλα από τις διαπραγματεύσεις, ώστε να ανακεφαλαιώσουν οι δύο πλευρές τα σημεία σύγκλισης και διαφωνίας.

Παρά τις υποχωρήσεις που έχουν γίνει, οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές παραμένουν σημαντικές. Ως μεγαλύτερο «αγκάθι» παρουσιάζεται η απαίτηση του ΔΝΤ να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, παρόλο που η κυβέρνηση παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία χωρών που δείχνουν την ευεργετική επίδραση των συλλογικών συμβάσεων στην ανάπτυξη. Επίσης, στο δημοσιονομικό πεδίο, οι δανειστές εξακολουθούν να μιλούν για δημοσιονομικό κενό 2,5-3 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί, ενώ η ελληνική πλευρά μόλις για 800.000.000 ευρώ.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τις συναντήσεις που θα έχει από μεθαύριο έως την Παρασκευή με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον αντιπρόεδρο της γερμανικής κυβέρνησης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Telegrapfh: Χάος ένα Grexit

Δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση άρθρου όπου χαρακτήριζε ψεύτικες τις απειλές περί ελληνικής χρεοκοπίας, η βρετανική «Telegraph» επανήλθε χθες στα σενάρια καταστροφής, προειδοποιώντας, αυτήν τη φορά τους Ευρωπαίους, για τους κινδύνους που ενέχει ενδεχόμενο Grexit. Φιλοξενώντας τις απόψεις του διευθύνοντος συμβούλου του Διεθνούς Οικονομικού Ινστιτούτου Χανγκ Τραν, υπογραμμίζει ότι «τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγούσε την ευρωζώνη στο χάος, προκαλώντας αμφιβολίες για το όλο οικοδόμημα της Δύσης».

Οπως εξηγεί ο Τραν, θα σήμαινε «πόλωση μεταξύ του πυρήνα της ευρωζώνης και της περιφέρειας», εγείροντας «αμφιβολίες για την ευθυγράμμιση της Ελλάδας με την Ε.Ε. και τη Δύση όσον αφορά θέματα εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής ασφαλείας κ.λπ.».

Ενιαίος ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ γίνονται δεκτοί! Στον αέρα η 13η σύνταξη

Νέα μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, όπως ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ σε ορισμένα είδη, παράθυρο για μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων και μετάθεση της επαναφοράς του δώρου Χριστουγέννων για τους χαμηλοσυνταξιούχους ή περιορισμός των δικαιούχων έχουν πέσει πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί της σε ορισμένα μέτωπα, επιχειρώντας έτσι να καταλήξει σε συμφωνία, που θα δώσει την πολυπόθητη ανάσα ρευστότητας στην οικονομία.

Η ελληνική πλευρά έχει ανοίξει παράθυρο υποχώρησης στο ζήτημα της φορολόγησης των ακινήτων, καθώς το πιθανότερο είναι ότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα διατηρηθεί και φέτος.

Τα σενάρια

Επί τάπητος βρίσκονται και σενάρια για αλλαγές στον ΦΠΑ, με κυβερνητικά στελέχη να τάσσονται υπέρ ενός ενιαίου συντελεστή 15% (με εξαίρεση φάρμακα – βιβλία που θα παραμείνουν στο 6,5% και τρόφιμα που θα παραμείνουν στο 13%) και τους δανειστές να πιέζουν για ενιαίο συντελεστή τουλάχιστον 18%.

Προς αναβολή ή περιορισμό των δικαιούχων φαίνεται ότι οδεύει η επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων για τους χαμηλοσυνταξιούχους που προβλεπόταν να γίνει φέτος, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μείωσης στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

Επιπλέον, εξετάζονται τα ακόλουθα φορολογικά μέτρα:

  • Επαναφορά της έκτακτης εισφοράς στα προ της 1/1/2015 επίπεδα για εισοδήματα άνω των 30.000 ή 50.000 ευρώ.

  • Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη και πιθανή επέκτασή του στα σκάφη.

  • Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3%-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.

  • Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου) και φόρου 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης). Το μέτρο προτείνεται να εφαρμοστεί στα νησιά του Αιγαίου, όπου ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, ως αντιστάθμισμα για τη διατήρηση των υφιστάμενων συντελεστών.

  • Υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, αντί μετρητών, για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων.

Μάριος Ροζάκος

Βαβέλ στον ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις για ρήξη και δραματικούς τόνους

Την ώρα που από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις και ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει νέο γύρο επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί χάος. Πολλά στελέχη με δραματικές δηλώσεις δεν αποκλείεται να επιθυμούν να προετοιμάσουν τους ψηφοφόρους τους για την αναγκαιότητα λήψης δύσκολων μέτρων, ενώ πληθαίνουν όσοι μιλούν ανοιχτά για ρήξη! Μάλιστα, ο βουλευτής Νίκος Μανιός προανήγγειλε πιστωτικό γεγονός, «εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε 15 ημέρες», καλώντας εμμέσως την κυβέρνηση να μην καταβάλει στο ΔΝΤ, στις 12 Μαΐου, τη δόση των 760.000.000 ευρώ. Επ’ αυτού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης περιορίστηκε να δηλώσει ότι σε περίπτωση ταμειακής αδυναμίας «προτεραιότητα θα έχει η καταβολή μισθών και συντάξεων».

 Ομως, ακόμη και στελέχη που υπεραμύνονται του «έντιμου συμβιβασμού» δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους και εισηγούνται στον πρωθυπουργό να διεκδικήσει πολιτική λύση με τους εταίρους, καθώς η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια μοιάζει αδιέξοδη.

 Αυτήν την πρόταση κατέθεσε ήδη ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης: «Αυτά που ακούμε τις τελευταίες ώρες ουσιαστικά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: ότι εδώ που φτάσαμε, ματαιοπονούμε, με το να καθόμαστε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και να συζητάμε με ένα χαρτί και ένα μολύβι». Και ζήτησε «πολιτικές προσεγγίσεις εκατέρωθεν», εάν θέλουν πράγματι οι δανειστές να υπάρξει λύση.

Ο δε Παναγιώτης Λαφαζάνης έριξε… ρουκέτα: «Εάν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε, το καλύτερο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε την κυβερνητική σκυτάλη».

Κανένα περιθώριο

O επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας δεν άφησε σχεδόν κανένα περιθώριο «έντιμου συμβιβασμού», καθώς υποστήριξε ευθέως ότι «μια συμφωνία με τους θεσμούς ή θα είναι συμβατή με τις κυβερνητικές προγραμματικές εξαγγελίες ή δεν μπορεί να υπάρξει».

 Συνταγή «μόνιμης λιτότητας στην Ελλάδα» βλέπει ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, παραπέμποντας σε παλαιότερη δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «μας θέλουν να είμαστε τα γκαρσόνια της Ευρώπης».

Η Κίνηση «Ενεργοί Πολίτες» του Μανώλη Γλέζου ανέφερε ότι «απομακρύνεται το ενδεχόμενο έντιμης συμφωνίας» και χαρακτηρίζει «ακατανόητη» την επαναφορά των «αγκαθιών» από τους δανειστές.

 Μέσα σ’ αυτήν την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, δήλωσε ότι «αν οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, θα ανοίξει ο ασκός του Αίολου, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν επικίνδυνα και η οικονομική και η γεωπολιτική αστάθεια διεθνώς».

Μαρίς Μάνη

 

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα