Ηχητική εισβολή

Η κυριαρχία εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Ενας απ’ όλους, και εξαιρετικά πειστικός, είναι η επιβολή των ακουσμάτων.

Στη φωτογραφία βλέπουμε μια παρέα Αφρικανών, οι οποίοι έχουν στήσει τα συμπράγκαλά τους στην οδό Αποστόλου Παύλου και «βομβαρδίζουν» τους περαστικούς -τουρίστες και ντόπιους- με φρικτούς ήχους από την υποσαχάρια Αφρική. Η ένταση στην «ερμηνεία» τους είναι τέτοια, που σε ωθεί να υποθέσεις ότι πρόκειται για πολεμικά άσματα ή για μουσική υπόκρουση αιματηρού εξευμενισμού μοχθηρών πνευμάτων και ψυχολογική προετοιμασία για θυσίες ή επιβολή θανατικής ποινής. Συνεργείο Αφρικανών, φορτσάτων, ορεξάτων και δεινών χρηστών κρουστών, βρίσκεται και στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Από την Αποστόλου Παύλου μέχρι το Μοναστηράκι μεσολαβούν λίγες δεκάδες μέτρα, όπου μπορείς να κάνεις τη βόλτα σου δίχως να υποχρεώνεσαι να ακούς τους αλαλαγμούς, που θα έπρεπε να ανήκουν σε άλλα σημεία του χωροχρόνου. Με λίγα λόγια, δεν μπορείς να βαδίζεις περιμετρικά του ιερού βράχου για πολλή ώρα, χωρίς να σε προσβάλλει αυτό που υποχρεώνεσαι να ακούς. Είσαι περικυκλωμένος από τους κρότους της κατάρρευσης του έθνους σου. Από τη μία, αυτό ίσως αποδειχθεί σωτήριο. Τόσο κολασμένος θόρυβος μπορεί να ξυπνήσει κάποιους απενεργοποιημένους νόες. Από την άλλη, οι ηχοβολισμοί συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του μοναδικού χαρακτήρα της περιοχής.

Υφέλληνες

Η Ακρόπολις δεν βρίσκεται (τυπικά, έστω) σε μια αφρικανική χώρα. Ούτε όλοι οι διαβάτες αρέσκονται στο να τους ασκείται ψυχολογική βία με τα σκληρίσματα και τους γδούπους των τυμπανιστών. Ετι, δε, υπάρχει και μια σεβαστή μειονότητα Ελλήνων και ξένων που έχει αξιοπρέπεια, διαθέτει ακόμα σεβασμό για τα ιερά του γένους μας και δεν θέλει να ρυπαίνονται κατ’ αυτόν τον άθλιο τρόπο.

Ο ήχος δεν είναι κάτι το αμελητέο. Στις μαζικές συναθροίσεις (πολιτικές συγκεντρώσεις, αθλητικά γεγονότα κ.λπ.) χρησιμοποιείται ως εργαλείο πειθούς και σύμβολο εξουσίας. Οταν η μία εξέδρα φιλάθλων προσπαθεί να ξεπεράσει την άλλη στην ένταση της εκφώνησης συνθημάτων, δείχνει ότι επιθυμεί να επιβληθεί στον τόπο διά του ήχου.

Η κατάντια στην Ακρόπολη και η χρόνια και επιδεικτική αδιαφορία των Αρχών για την οικτρή εικόνα που δημιουργείται πέριξ ενός σημείου παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος αποτελούν τρανή απόδειξη του ότι δεν αξίζει να πληρώνεις ούτε ένα σεντ στην Εφορία. Αυτό το κράτος δεν είναι ελληνικό. Αφανίζει σκόπιμα ό,τι ελληνικό υπάρχει. Οι Ελληνες δεν θα επέτρεπαν ποτέ να επικρατούν το χάος και η ασχήμια στα όσια και τα ιερά τους.

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα