«Καίγονται» για τη συμφωνία οι τράπεζες!

Δραματικοί τόνοι από Λ. Κατσέλη:«Το σύστημα είναι στα όριά του»!

Εκκληση στην κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές απηύθυναν το Σαββατοκύριακο οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών. Η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha ότι το τραπεζικό σύστημα είναι στα όριά του και ότι πρέπει να κλείσει η συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τους εταίρους και από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να αρθεί το εμπόδιο της χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος μέσω εντόκων.

Για τα «κόκκινα» δάνεια η κυρία Κατσέλη δήλωσε ότι δεν πρέπει να γίνει οριζόντια διαγραφή και ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μέσω νέων ρυθμίσεων, προσφοράς νέων προϊόντων και δημιουργίας ειδικών δομών.
Στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ήταν και οι δηλώσεις των επικεφαλής των τραπεζών στην «Καθημερινή». Ο διευθύνων σύμβουλος της Αlpha Bank Δημ. Μαντζούνης υπογράμμισε την ανάγκη απομάκρυνσης της αβεβαιότητας και ανέφερε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, μέσω μιας νέας εθνικά επωφελούς συμφωνίας, θα απελευθερώσει την ισχυρή δυναμική της οικονομίας και θα τη θέσει σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Ανθιμος Θωμόπουλος εστίασε στις επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι χωρίς επενδύσεις δεν θα μπορέσει η χώρα να αξιοποιήσει την προσαρμογή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και να δώσει απάντηση στα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που συσσώρευσε η παρατεταμένη ύφεση, δημιουργώντας προοπτική και ελπίδα ανάκαμψης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι θα ήταν κρίμα η Ελλάδα να μην εκμεταλλευτεί το ιδιαίτερα θετικό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο είναι αποτέλεσμα της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της σημαντικής πτώσης της τιμής του πετρελαίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Φ. Καραβίας παραδέχτηκε ότι η χώρα βιώνει συνθήκες παρατεταμένης πιστωτικής πίεσης και αβεβαιότητας, που διαβρώνουν την πραγματική οικονομία, και πρότεινε η χώρα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, έτσι ώστε να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Θράσος Ξαφά: Εβγαλα λεφτα΄στο εξωτερικό

Με απύθμενο θράσος και ξεχνώντας ότι έχει διατελέσει σύμβουλος ελληνικών κυβερνήσεων, η κυρία Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, δήλωσε κυνικά ότι έχει βγάλει τα λεφτά της στο εξωτερικό, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν θεωρεί ότι είναι πατριωτικό καθήκον της να διακινδυνεύει τις καταθέσεις της όταν βλέπει «ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στην κυβέρνηση»!
Με υψηλή θέση στο οικονομικό επιτελείο της πάλαι ποτέ κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η κυρία Ξαφά, μιλώντας σε εκδήλωση του London School of Economics (LSE), την οποία διοργάνωσαν το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου, παραδέχτηκε ότι έχει «τραβήξει» όλα τα λεφτά της από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και, επιχειρηματολογώντας, δήλωσε πως θεωρεί ότι «μόνο πιεζόμενη από την έλλειψη ρευστότητας θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να παραδεχτεί ότι κέρδισε τις εκλογές με ανεφάρμοστες υποσχέσεις και να ξαναβάλει το πρόγραμμα σταθεροποίησης σε τροχιά».

«Οταν βγάζω εγώ τα λεφτά μου στο εξωτερικό, είναι εθνική μειοδοσία, όταν οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα έχουν ήδη βγάλει πριν αναλάβουν, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα;» αναρωτήθηκε η κ. Ξαφά.
Η ίδια, σαν να φορά παρωπίδες, παραμένει προσηλωμένη στα μέτρα λιτότητας και απολύσεων και επιχειρηματολογεί υπέρ των ομαδικών απολύσεων, στις οποίες επιμένει το ΔΝΤ. Ομως δεν λέει κουβέντα περί της αποτυχημένης συνταγής που εφάρμοσε το ΔΝΤ και οδήγησε τη χώρα σε σπιράλ ύφεσης.

«Αντίθετα με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η λιτότητα και το χρέος, που έχει πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης, είναι 3% του ΑΕΠ, δηλαδή πληρώνουμε σε τόκους κάθε χρόνο περίπου όσα εισπράττουμε από την Ε.Ε. σε πόρους. Είναι η αδυναμία να παράγει και να εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή προστιθέμενη αξία» σημείωσε η αδιόρθωτη κ. Ξαφά.

ΣτΕ: Ωρα της κρίσης για το «ψαλίδι» του 2012 στις συντάξεις

Δημοσιονομικό κόστος ύψους 1,5 έως 4,5 δισ. ευρώ (ανάλογα με το αν η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ) εκτιμάται ότι θα προκύψει εφόσον το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που επιβλήθηκαν το 2012 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Η τελική απόφαση του ΣτΕ αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης. Μέχρι στιγμής, στις δύο διασκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών η πλειοψηφία των συμβούλων, σύμφωνα με πληροφορίες, τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών.

Ο Ρωμανιάς

Οπως αναγνώρισε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, «η απόφαση θα αφορά καταρχήν μόνο όσους υπέβαλαν την προσφυγή, αλλά ένα κράτος δικαίου έχει ηθική υποχρέωση να εξετάσει το ενδεχόμενο της εφαρμογής της σε όλους όσοι έχουν θιγεί».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ρωμανιάς άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση, κατόπιν διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων, θα αναζητήσει λύση ανάλογη με αυτή που εφαρμόστηκε για αστυνομικούς, στρατιωτικούς κ.λπ., δηλαδή σταδιακή εφαρμογή της απόφασης σε βάθος χρόνου.

Αντίθετα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σήμερα χρήματα για επιστροφές ποσών στους συνταξιούχους και πρόσθεσε ότι, μόλις καθαρογραφεί η απόφαση, «η κυβέρνηση θα εξετάσει τρόπους άντλησης ρευστότητας με βάση τους περιορισμένους όρους της ελληνικής οικονομίας».

Ανοικτό το δημοψήφισμα από Σακελλαρίδη και Τσακαλώτο

Ανοιχτό διατηρεί η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να προσφύγει σε δημοψήφισμα, σε περίπτωση που η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» και αντίκειται στα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανέφερε σε συνέντευξη που έδωσε ότι η κυβέρνηση βάζει πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα και τα δίκαια του λαού, σημειώνοντας ότι «έχει παρέλθει η εποχή που τα συμφέροντα των δανειστών υπαγόρευαν την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων». Ταυτόχρονα τόνισε ότι «σε περίπτωση που έχουμε ένα αποτέλεσμα έξω από τον χώρο που ορίζει η λαϊκή εντολή, ο λαός θα πρέπει να το κρίνει αδιαμεσολάβητα. Να αποφασίσει, δηλαδή, αν δέχεται τη συμφωνία. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να κινηθεί ερήμην της λαϊκής βούλησης».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Τον λόγο θα πρέπει να έχει ο λαός, αν διαταραχθούν οι ”κόκκινες γραμμές”, προκειμένου να παρέμβει και να τις διασφαλίσει» ξεκαθάρισε με δηλώσεις του, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του δημοψηφίσματος.

Η Ν.Δ., πάντως, μέσω του εκπροσώπου Τύπου της Κώστα Καραγκούνη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για το θέμα του δημοψηφίσματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπατά τον ελληνικό λαό, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως «είναι βέβαιο ότι οι εκλογές ή το δημοψήφισμα θα είναι μια καταστροφική εξέλιξη, μια ταφόπλακα για την οικονομία της χώρας».

Στίγκλιτς: Να δώσει λύση η Μέρκελ! Υμνοι δε Γιάνη, καρφιά σε Σόιμπλε

Πολιτική παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ προκειμένου να βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και της Ελλάδας κρίνει ότι πρέπει να υπάρξει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, επισημαίνοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος σίγουρα δεν θα ήθελε να δει τίτλους όπως «Η Γερμανία καταστρέφει την Ευρώπη για τρίτη φορά μέσα σε 101 χρόνια».

Αιτιολογώντας την άποψη αυτή, ο κ. Στίγκλιτς ανέφερε ότι ένα πιθανό ενδεχόμενο Grexit θα προκαλούσε μεγάλη κρίση στην Ευρώπη, ενώ φάνηκε να επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εγκωμιάζοντας ταυτόχρονα τον Γιάνη Βαρουφάκη. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε για το βιβλίο του «The Great Divide», αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τη λιτότητα και το χρέος, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει νέα κρίση στην Ευρώπη εξαιτίας της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Υπάρχει αυτό το ρίσκο, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη διέξοδο» είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Ερωτηθείς για τον Γιάνη Βαρουφάκη, δήλωσε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες είχα την τύχη να ξοδέψω πολύ χρόνο με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, περάσαμε σχεδόν μισή ημέρα μαζί, έδωσα μαζί του μια συνέντευξη Τύπου… Είναι καλός οικονομολόγος». Οσο για τον αν είναι καλός οικονομολόγος ο κ. Σόιμπλε, απάντησε με ειρωνικό χαμόγελο: «Δεν θα σχολιάσω».

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα