Η Λαγκάρντ διέταξε έρευνα για το πως το Μνημόνιο διέλυσε την Ελλάδα

Το εθνοκτόνο Μνημόνιο που υπέγραψε ο Γ.Παπανδρέου το 2010 και «αλυσόδεσε» την Ελλάδα για μισό αιώνα θα γίνει αντικείμενο εσωτερικής έρευνας από το ίδιο το ΔΝΤ,προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, εφόσον τα αποτελέσματά του προκάλεσαν μόνο δυστυχία και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά κάθε ελπίδα στην χώρα για ανάκαμψη.

Επί του πρακτέου η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κ.Λαγκάρντ ζητεί την «κεφαλή» του Πολ Τόμσεν «επί πίνακι», διότι η αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα προκάλεσε μια ευρωπαϊκή κρίση που μπορεί να καταλήξει στο τέλος σε παγκόσμια.

Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου ελληνικού μνημονίου η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διέταξε την διεξαγωγή έρευνας από ανεξάρτητη επιτροπή και μακριά από τα φώτα της δημοσίότητας, προκειμένου να εξακριβωθεί ο ρόλος του Ταμείου στην κρίση της Ευρωζώνης και γιατί αυτή δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα στην Ελλάδα σε αντίθεση με την Ιρλανδία.

Με άλλα λόγια, μετά από μια σειρά παραδοχών από υψηλόβαθμα στελέχη για λανθασμένες εκτιμήσεις, το ΔΝΤ επιδιώκει επισήμως πλέον να κάνει σαφές το πως επηρέασαν οι αποφάσεις και η πολιτική του τα προγράμματα διάσωσης.

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής, Σίντζι Τακάτζι, έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία των συνεντεύξεων με πολιτικούς, οικονομολόγους, καθηγητές, τραπεζίτες κ.α. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συνεντεύξεις με το πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο καθώς και με την οικονομολόγο Μιράντα Ξαφά, ενώ πρόκειται να κληθούν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η έρευνα, που αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του 2015, έχει προκαλέσει την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ που προβάλλει το επιχείρημα ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα για να γίνει αντικείμενο έρευνας.

Εδώ βέβαια πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του το παρασκήνιο. Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, ο γνωστός σε όλους μας »τροϊκανός» πρώην εκπρόσωπος του ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, βρίσκεται στο στόχαστρο, ως ‘αρχιτέκτονας’ του ελληνικού προγράμματος, καθώς ο ρόλος και οι αποφάσεις του επηρέασαν δραματικά την τύχη του πρώτου ελληνικού μνημονίου.

Το ΔΝΤ είναι δύσκολο να αποδεχθεί ότι το φταίξιμο είναι δικό του, αλλά δεν μπορεί και να αγνοήσει την πραγματικότητα όπως εξελίχθηκε έτσι αναζητά ένα «εξιλαστήριο θύμα’ και το βρίσκει στο πρόσωπο του «μισητού» για τους Έλληνες και αλαζονικού, Πολ Τόμσεν.
πηγή: olympia.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα