Πλεόνασμα και ύψος ΦΠΑ καθυστερούν τη συμφωνία στο Brussels Group

Oι διαφορές για το ποσοστό του πλεονάσματος του 2015 και για το ύψος του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ καθυστερούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας στο επίπεδο του Brussels Group, το κλίμα πάντως παραμένει θετικό εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.
Και αυτό είναι κάτι που προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων της ευρωζώνης ενώ και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ανοίγει «παράθυρο» για διευθέτηση του χρέους, δηλώνοντας πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι ταμπού, αποκλείοντας όμως τη λύση του «κουρέματος».
Τη σημασία της έχει επίσης η συνάντηση που θα έχει ο Γιάνης Βαρουφάκης τη Δευτέρα πριν από το Eurogroup με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η πρώτη συνάντηση έπειτα από δύο μήνες και ενώ είχαν μεσολαβήσει λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ των δύο ανδρών.
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε επίπεδο Brussels Group, το οποίο παρατείνει και το Σαββατοκύριακο τις εργασίες του, σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Euro Working Group, ενώ καθοριστικές είναι οι παράλληλες διαπραγματεύσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό, η συζήτηση στο Brussels Group επικεντρώνεται στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015, όπου ανέκυψαν νέες διαφωνίες.
Οι θεσμοί ζητούν να τεθεί ο στόχος του πλεονάσματος για το 2015 στο 2% του ΑΕΠ ή σε 3,6-3,7 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει -αλλά η αντίστασή της αρχίζει να κάμπτεται- για πλεόνασμα μεταξύ του 1,2% και 1,5% του ΑΕΠ. Σημειώνεται πως ο αρχικός της στόχος από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, ήταν το πλεόνασμα για το 2015 να περιοριστεί στο 1,5% από 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα.
Στις συζητήσεις που εξακολουθούν στην ομάδα των Βρυξελλών, οι θεσμοί εμφανίζονται αμετακίνητοι στην πρόβλεψη για πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ και αμφισβητούν την απόδοση των μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής που έχει προτείνει η κυβέρνηση και έχουν ζητήσει -και η κυβέρνηση αποδέχεται- να συμπληρωθούν με μέτρα εισπρακτικά, όπως είναι οι αλλαγές στον ΦΠΑ, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, ενδεχομένως με άλλη μορφή, η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ και έκτακτη εισφορά στους 500 πιο πλούσιους φορολογούμενους.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, από την κυβέρνηση γίνεται προσπάθεια να αποφύγει τη διατήρησή του ως έχει, καθώς φοβάται το πολιτικό κόστος και εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις όπως:
* Η αναπροσαρμογή των κλιμακίων υπολογισμού του φόρου ώστε το βάρος να μεταφερθεί σε ακριβότερες περιουσίες.
* Ο υπολογισμός του φόρου στην ακίνητη περιουσία με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα είναι μειωμένες περίπου κατά 30% σε σύγκριση με τις ισχύουσες.
* Η αλλαγή της ονομασίας του φόρου.
πηγή:imoney.gr

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα