Forbes: To δίλημμα του Τσίπρα: χρεοκοπία ή προδοσία των ψηφοφόρων

Το άρθρο στο Forbes, που υπογράφει ο αναλυτής Tim Worstall τιτλοφορείται «Το ελληνκό δίλημμα του Τσίπρα: χρεοκοπία ή προδοσία των ψηφοφόρων του» και σημειώνει: «Η γενική εικόνα είναι ότι η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος του παιχνιδιού. Την προσεχή εβδομάδα πρέπει να πληρωθούν 750 εκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ, (κάτι που όλοι πιστεύουν πως θα γίνει), αλλά στον πάτο του βαρελιού, άλλα χρήματα δεν υπάρχουν». «Ήδη, τα μετρητά από τους δήμους και τους οργανισμούς προορίζονται για να καλύψουν τα χρέη. Από τη στιγμή που αυτά τα χρήματα τελειώσουν, δύσκολα μπορεί κανείς να σκεφτεί από πού αλλού θα βρεί η κυβέρνηση πόρους» αναφέρει το Forbes το οποίο επιπλέον εκτιμά πως η κατάσταση της οικονομίας στη χώρα είναι τόσο κακή που κάνει αδύνατη μια αιφνίδια εισροή από φόρους.  

Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας πως το δίλημμα γίνεται ξεκάθαρο μια και ΔΝΤ και Eurogroup δεν πρόκειται να ξεκλειδώσουν την τελευταία δόση, αν η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στις «κόκκινες» γραμμές της διαπραγμάτευσης, και κυρίως στο θέμα των συντάξεων και της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. «Όσο και αν η τρόικα επιμένει, ο ΣΥΡΙΖΑ που προσδιορίζεται ως κόμμα της αριστεράς  αρνείται να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις και έτσι ανακάμπτει το ζήτημα του επιχειρήματος των κόκκινων γραμμών. Για να είμαστε δίκαιοι, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας και η προεκλογική πλατφόρμα του δεν περιείχε αυτά που του ζητούν τώρα» συνεχίζει ο Tim Worstall.  

«Το τι όμως κάνεις με τα χρήματα των πολιτών που σε ψήφισαν είναι άλλο πράγμα από αυτό που ζητάς να κάνεις με τα λεφτά που δανείζεσαι από άλλους. Και αν η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει στις πληρωμές που πρέπει τους ερχόμενους μήνες, τότε χρειάζεται τη τελευταία δόση του εν λόγω δανείου. Όμως, η τρόικα αρνείται να τη παραδώσει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να κάνει ό, τι είχε εκλεγεί για να κάνει. Εφόσον οι δύο πλευρές δεν κάνουν πίσω σε ό,τι πιστεύουν, τα πράγματα είναι απλά: οι περισσότεροι οικονομολόγοι θα συμφωνούσαν ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και μια πιο απελευθερωμένη αγορά εργασίας θα έκαναν ευκολότερο για την Ελλάδα να αποπληρώσει το σύνολο του δανείου στο μέλλον, διότι η μελλοντική ανάπτυξη θα είναι ταχύτερη.  

Ένας από τους δύο, θα πρέπει να υποχωρήσει, καθώς δεν είναι δεδομένο πως υπάρχει κάποιος από μηχανής Θεός, που θα τετραγωνίσει τον κύκλο. Έχουν ακουστεί πολλά: ότι οι Γερμανοί θα δώσουν χρήματα για τις πολεμικές αποζημιώσεις (κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί και σίγουρα όχι στην παρούσα φάση), ότι οι Ρώσοι θα προπληρώσουν για τον αγωγό (όμως τα χρήματα δεν είναι πολλά και ακόμη και αν έρθουν δεν θα γίνει σύντομα) και ότι η οικονομία θα ανακάμψει με την αύξηση της είσπραξης φόρων. Κάτι που επίσης δεν θα συμβεί. Επομένως, κάποιος πρέπει εδώ να πάει πάσο », καταλήγει το Forbes.   

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα