Τα άγρια μέτρα που έχουν ήδη «κλειδώσει» με τους θεσμούς

Νέα χαράτσια και σκληρές παρεμβάσεις σε εργασιακά και Ασφαλιστικό απαιτούν οι δανειστές για τη δόση των 7,2 δισ. €!

Φορολογικά μέτρα, όπως ο ενιαίος ΦΠΑ στο 16% ή στο 18%, νέα «χαράτσια» (όπως ο φόρος διαμονής και το τέλος επί των αποδείξεων), αλλά και σκληρές παρεμβάσεις στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό εξετάζουν η κυβέρνηση με τους δανειστές, για να απελευθερωθεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει καταθέσει δύο σενάρια μέτρων, 13 και 14 δισ. ευρώ, για τη διετία 2015-2016. Μέχρι στιγμήςμ οι διαπραγματευτικές ομάδες συγκλίνουν στα εξής:

  • Διατήρηση της δομής του ΕΝΦΙΑ για το 2015.
  • Εκτακτη εισφορά για εισοδήματα πάνω από 50.000 ή 30.000 ευρώ (ουσιαστικά, επαναφέρεται η έκπτωση του 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης).
  • Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 16% ή 18% (με εξαίρεση φάρμακα – βιβλία, που θα παραμείνουν στο 6,5%, και ορισμένα τρόφιμα, που θα παραμείνουν στο 13%).
  • «Μπλόκο» στις πρόωρες συντάξεις, με πολλούς ασφαλισμένους να χάνουν το θεμελιωμένο δικαίωμα που είχαν είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω ενσήμων.
  • Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη, και πιθανή επέκτασή του στα σκάφη.
  • Επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3%-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.
  • Επιβολή φόρου 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας, κατά την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου).
  • Ειδικός φόρος 6% στις πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης). Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιθανότατα στα νησιά του Αιγαίου, όπου ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
  • Υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.
  • Αυστηρότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
  • «Παγώνει» το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού.
  • Εισοδηματικά κριτήρια για την επιστροφή της 13ης σύνταξης.
  • Συλλογικές συμβάσεις στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στέλιος Κράλογλου

Και σενάριο παράλληλου νομίσματος (Geuro)!

Την ώρα που οι Γερμανοί επιμένουν στην κινδυνολογία σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών, σήμερα η «Handelsblatt» κυκλοφορεί με βασικό τίτλο στο πρωτοσέλιδό της: «Σενάριο Geuro». Στο σχετικό ρεπορτάζ τονίζει ότι «εάν η Ελλάδα και οι διασώστες της δεν συμφωνήσουν, η Αθήνα θα χρειαστεί ένα σχέδιο β’», στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ, που προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος. Μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα, ο Μάιερ δηλώνει ότι σε συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη στις 28 Απριλίου συζητήθηκαν «η τρέχουσα κατάσταση στην ευρωζώνη και επίσης η παλαιότερη πρότασή μου για ένα παράλληλο νόμισμα». Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τέτοια σενάρια επεξεργάζονται και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, αν και «ένα παράλληλο νόμισμα δεν θα αποτελούσε ωραίο σενάριο -λένε-, αλλά πιθανώς απαραίτητο».

Γερμανία: Ζητούν χρεοκοπία 15 βουλευτές της Ανγ. Μέρκελ!

Νέα εμπόδια στη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές της υψώνονται διαρκώς από τη Γερμανία. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά μερίδας βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), οι οποίοι πρότειναν ανοιχτά στην Ανγκελα Μέρκελ τη χρεοκοπία της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, 15 μέλη του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας -σύμφωνα με την «Die Welt»- απέρριψαν το ενδεχόμενο νέας παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ ένας εξ αυτών, ο 31χρονος Μαρκ Χάουπτμαν, τόνισε ότι «ως εναλλακτική επιλογή (για την Αθήνα) μένει μόνο μια πραγματική χρεοκοπία εντός ευρώ και έπειτα διαπραγματεύσεις για μια έξοδο»! Ανάλογο δημοσίευμα φιλοξένησε και το Bloomberg. Σύμφωνα με αυτό, αρκετά μέλη του CDU κριτικάρουν, ανοιχτά πια, τη στάση της Μέρκελ να «κρατήσει την υπερχρεωμένη Ελλάδα στην ευρωζώνη».

«Το ευρώ θα ενισχυθεί εάν φύγει η Ελλάδα», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Ράντβαν, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας ότι «οι υπόλοιπες χώρες θα έρχονταν πιο κοντά και θα εφήρμοζαν με καλύτερο, αλλά και πιο ”σφιχτό” τρόπο τους κανόνες».

Στο τραπέζι και περικοπές (!) στις κύριες συντάξεις

Αφόρητες πιέσεις ασκούν οι εκπρόσωποι των δανειστών προς την ελληνική πλευρά για να πετύχουν περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2018-2019 και μετά, κατά το μοντέλο που είχε καταγραφεί προ μηνών στο e-mail Χαρδούβελη. Ταυτόχρονα, έριξαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ενδεχόμενο εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στα Ταμεία που χορηγούν κύριες συντάξεις. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως παρατήρησε με χθεσινές δηλώσεις του ο γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Ρωμανιάς, οι κύριες συντάξεις θα υποχωρούσαν στα επίπεδα των 200-300 ευρώ τον μήνα. Βέβαια, οι τεχνοκράτες των θεσμών που απαίτησαν γραπτώς προ δεκαημέρου την επέκταση της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δεν επανήλθαν στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας επιμένει ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση της επίμαχης ρήτρας που έχει θεσμοθετηθεί για τα επικουρικά ταμεία και θα πείσει τους εκπροσώπους των θεσμών ότι μπορεί να καλύψει το άνοιγμα των 326.000.000 ευρώ, που προκαλείται από αυτή την απόφαση, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση είναι η πολύ καλή πορεία της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα έσοδα που μπορεί να αποφέρει και οι σαρωτικοί έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
Στο σκέλος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η ΓΓΚΑ επιμένει ότι αν υπάρξει αύξηση των ορίων ηλικίας έτσι ώστε κανείς στο μέλλον να μη βγαίνει στη σύνταξη νωρίτερα από τα 62 έτη (μειωμένη) ή τα 67 έτη (πλήρης σύνταξη), τότε αυτό πρέπει να ξεκινήσει από το 2025 και μετά, όχι νωρίτερα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όλοι όσοι θεμελιώσουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις ισχύουσες διατάξεις θα έχουν τη δυνατότητα σε βάθος δεκαετίας να επιλέξουν πότε θα βγουν στη σύνταξη, χωρίς να επηρεαστούν από αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Αντίθετα, εάν τεθεί σε εφαρμογή το 2018-2019 η αύξηση των ορίων ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης, τότε μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά ακόμα και όσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2012.

Β. Αγγελόπουλος

Β. Σόιμπλε: Απειλείμε ξαφνικό «θάνατο»

Ξαφνικό «θάνατο» προαναγγέλλει για την Ελλάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να «γλιστρήσει η χώρα στη χρεοκοπία». Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «FAS», o Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην εμπειρία που υπάρχει από άλλα κράτη που βρέθηκαν στο παρελθόν σε θέση ανάλογη με αυτή που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα και η οποία έχει δείξει ότι μπορεί μια χώρα να βρεθεί ξαφνικά σε καθεστώς αδυναμίας πληρωμής, δηλαδή να χρεοκοπήσει. Βέβαια, ο κ. Σόιμπλε έσπευσε να χαμηλώσει τους τόνους, προσθέτοντας ότι η Γερμανία «θα κάνει τα πάντα προκειμένου να κρατήσει υπό λογικούς όρους την Ελλάδα στην ευρωζώνη». Ταυτόχρονα, αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν το Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ο κ. Σόιμπλε δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Ελληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας με νόημα ότι συνεργάζεται καλά μαζί του. Μάλιστα, παρατήρησε ότι «στην αρχή τα ΜΜΕ έκαναν τον Βαρουφάκη σούπερ σταρ, τώρα τον αποδομούν. Και τα δύο είναι λάθος».

Τρέχουν να προλάβουν «φωτιές» στον ΣΥΡΙΖΑ

Τη μεγάλη κόντρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση που η συμφωνία (εάν υπάρξει) ξεφύγει από τις προγραμματικές δεσμεύσεις, προσπαθεί να αποσοβήσει το Μαξίμου.
Οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας είναι συνεχείς (τρεις σε δύο εβδομάδες), όπως και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να ενημερώνονται τα στελέχη για «τις δυσκολίες, τα διλήμματα και τους εκβιασμούς» που δέχεται η κυβέρνηση «εντός και εκτός της χώρας». Σε αυτό το διαρκές «μασάζ» οφείλεται η χθεσινή κοινή συνεδρίαση του οργάνου με το προεδρείο της Κ.Ο. του κόμματος.

Αυτή τη φορά την ενημέρωση έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης (σ.σ.: οι δύο προηγούμενες είχαν γίνει από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αντίστοιχα), για να τους μεταφέρει τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον πρόεδρο της οποίας, τον Μάριο Ντράγκι, συναντήθηκε ο ίδιος την προηγούμενη Τρίτη.
Τα περισσότερα στελέχη επέμειναν στο ερώτημα εάν η χώρα θα καταβάλει αύριο στο ΔΝΤ τη δόση των 750.000.000 ευρώ. Η απάντηση παρέπεμπε στην ήξεις αφήξεις δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου την Πέμπτη («η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας»), αν και ουδείς έφυγε με την εντύπωση για μη πληρωμή.

Αναλυτική συζήτηση για τα επόμενα βήματα δεν έγινε, καθώς κόμμα και κυβέρνηση τελούν εν αναμονή του σημερινού Eurogroup. Ο Αλ. Μητρόπουλος πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ενώ νωρίτερα ο εκ των «σκληρών» της Πολιτικής Γραμματείας Ρούντι Ρινάλντι είχε μιλήσει για εγκατάλειψη των κόκκινων γραμμών.
Ετσι κι αλλιώς η μάχη θα δοθεί στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει το ερχ Ρούντι Ρινάλντι όμενο δεκαήμερο.

Μαρίνα Μάνη

Οι δήμαρχοι αποφάσισαν να μην καταθέσουν τα αποθεματικά

Με εντάσεις, αποχωρήσεις αλλά και ένα «όχι» προς την κυβέρνηση για το θέμα των αποθεματικών των δήμων ολοκληρώθηκε προχθές το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στο «Πόρτο Καρράς» της Χαλκιδικής.Οι αυτοδιοικητικοί έλαβαν τελικά την απόφαση να μη μεταφέρουν τα αποθεματικά των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρά μόνο αν η κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα και δεσμευτεί για τον χρονικό περιορισμό της εφαρμογής της ΠΝΠ, που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

Σε μια τέτοια περίπτωση η ΚΕΔΕ δήλωσε έτοιμη να παραχωρήσει τα αποθεματικά για τη σωτηρία της χώρας, μαζί με τους μισθούς των δημάρχων και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού.
Την πρόταση έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μάλιστα μίλησε για μια «ιστορική μέρα, όπου ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», ενώ την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Αντίθετα, υπέρ της πρότασης να δοθούν τα ταμειακά τάχθηκε ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης. «Δεν μου αρέσουν οι κωλοτούμπες. Δεν μου αρέσει να πετάω την μπάλα έξω από το γήπεδο. Να τα δώσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα» σημείωσε. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και το μέλος του Δ.Σ. ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μπίρμπας.

Οσο για την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελπίδα Παντελάκη, αυτή εξέφρασε την πρόταση να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά στην ΤτΕ.
Η απόφαση ελήφθη τελικά κατά πλειοψηφία, καθώς υπέρ της πρότασης Πατούλη ψήφισαν 185 σύνεδροι. Πενήντα επτά ψήφισαν «κατά», μεταξύ των οποίων οι σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι ανεξάρτητοι σύνεδροι που προέρχονταν από τις παρατάξεις των κ. Μπουτάρη και κ. Ιωακειμίδη, ενώ 10 (οι της Λαϊκής Συσπείρωσης) ψήφισαν επίσης «κατά», αλλά με άλλο σκεπτικό.

Μετά την τελική ψηφοφορία, η οποία έγινε μάλιστα δύο φορές το Σάββατο το μεσημέρι, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από το συνέδριο, καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία. «Δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε τις τελικές διαδικασίες του εκφυλισμού» σημείωσε ο κ. Μπίρμπας και παράλληλα ανέφερε ότι οι διαδικασίες μετατράπηκαν σε «επικοινωνιακή φιέστα πολλαπλών στοχεύσεων με στόχο την πολιτική επιλογή συντήρησης κλίματος ρήξης με την κυβέρνηση».

Στη συνέχεια εγκρίθηκε η τελική απόφαση του συνεδρίου. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ εκφράζεται η ριζική αντίθεση στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας και στην εποπτεία στους δήμους. Επιπλέον τονίζεται ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά αποκλειστικά τον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης και είναι σημαντικό να τεθούν σε ριζική αναθεώρηση -με συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης- τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, ενώ τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής χαρακτηρίζονται κορυφαίας προτεραιότητας.

Ν. Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα