Αυτό που επιζητούμε είναι «μια και ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα που θα διασφαλίζει την έξοδο στις αγορές σε σύντομο διάστημα». Δεν επιδιώκουμε απλά μια συμφωνία, αλλά λύση στο πρόβλημα. Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο πρωθυπουργός το στόχο της διαπραγμάτευσης μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει μια ρεαλιστική προσέγγιση και ζητά το ίδιο και από την άλλη πλευρά. Προειδοποίησε ότι αν κάποιοι κινούνται με στόχο να ενταθεί η χρηματοπιστωτική ασφυξία πιστεύοντας ότι έτσι θα ξεθωριάσουν οι κόκκινες γραμμές «θα πετύχουν το αντίθετο αποτέλεσμα».
Διαπραγματευόμαστε σκληρά, για το λαό, την χώρα αλλά και για την Ευρώπη. Η κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα σηματοδοτήσει την πορεία της Ευρώπης το επόμενο διάστημα, σημείωσε. Στις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης αντιμετωπίσαμε την κεκτημένη ταχύτητα του μνημονίου και βρεθήκαμε μπροστά στην ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης.
«Απαιτήσαμε το σεβασμό της Δημοκρατίας και πετύχαμε την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου», είπε, και έτσι περάσαμε στην κατάθεση δικών μας προτάσεων.
Αυτή την απόφαση τη σεβόμαστε, πρέπει να τη σέβονται όλοι, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η διαρκής απαίτηση μέτρων μνημονιακής πολιτικής δεν βοηθά. Εμεις διαπραγματευόμαστε για μια έντιμη οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία.
Αυτό προϋποθέτει:
1) Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα κυρίως για δυο πρώτα χρόνια, ώστε να σπάσει ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας
2) Να μην έχουμε υποχρεώσεις για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που θα εντείνουν την οικονομική ανισότητα
3) Την αναγκαία αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της 5ετίας
4) Ισχυρό πακέτο δημόσιων επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων κυρίως σε υποδομές και νέες τεχνολογίες
Σε αυτή τη φάση, τόνισε ο πρωθυπουργός, φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά ζητήματα και αυτό μας κάνει αισιόδοξους: αυτοί είναι σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και οι οριακές αλλαγές στο ΦΠΑ.
Υπάρχουν ανοικτά θέματα: κάποιοι από τους θεσμούς επιμένουν σε αλλαγές που απορρυθμίζουν την αγορά εργασίας και παράλληλα θέτουν θέμα ασφαλιστικού ξεχνώντας ότι μια από τις βασικότερες αιτίες της αδυναμίας των ταμείων είναι το PSI και η τεράστια ανεργία.
Τις επόμενες ημέρες πρέπει να δουλέψουμε σκληρά ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες προτάσεις δεν θα βασίζονται σε λανθασμένες αντιλήψεις για το ασφαλιστικό, υπογράμμισε.
Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να υποχωρήσουμε σε ότι αφορά μισθούς και συντάξεις. Ηρθε η ώρα της αναδιανομής. Πρέπει να πληρώσουν όσοι δεν πλήρωναν.
Αυτό που επιζητούμε είναι «μια και ενιαία συμφωνία με ενιαία προαπαιτούμενα που θα διασφαλίζει την έξοδο στις αγορές σε σύντομο διάστημα». Δεν επιδιώκουμε μια συμφωνία, αλλά λύση στο πρόβλημα.
Το διαπραγματευτικό μας σχέδιο δεν είναι ούτε ριζοσπαστικό, ούτε τολμηρό. Είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο. Καλούμε και την άλλη πλευρά μετά από πέντε χρόνια αποτυχιών να προσχωρήσει στο ρεαλισμό.
Καλούμε σε συστράτευση την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που μας εμπιστεύεται. «Ολοι μαζί μπορούμε να υπερασπιστούμε τις εθνικές γραμμές της διαπραγμάτευσης».