Τσίπρας: Ετοιμοι για συμβιβασμό με τους εταίρους

Ο πρωθυπουργός στη συνέλευση του ΣΕΒ μίλησε για συμφωνία που θα δίνει όμως προοπτική

Την αίσθηση ότι η τετράμηνη διαπραγμάτευση φτάνει στο τέλος της άφησε ο Αλέξης Τσίπρας, επικεντρώνοντας στην «επόμενη μέρα», δηλαδή στο αναπτυξιακό μοντέλο που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επίτευξη μιας συμφωνίας που προέρχεται από διαπραγμάτευση τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο» είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒ.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμβιβασμούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί μια μακροπρόθεσμη λύση που θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στις αγορές.

Δηλαδή, θα περιλαμβάνει και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, θα έχει μικρά πρωτογενή πλεονάσματα τη διετία 2015-2016, ενώ θα προβλέπει και επενδυτικό πακέτο.
«Εχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις στους θεσμούς και αποδείξαμε εμπράκτως ότι εργαζόμαστε σκληρά για μια συμφωνία» τόνισε, παραπέμποντας στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας (8 δις ευρώ) παρότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση ασφυξίας».

Η ανάπτυξη

Απευθυνόμενος στο επιχειρηματικό ακροατήριο, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε βασικές παραμέτρους του αναπτυξιακού μοντέλου, που, όπως είπε, θα στηρίζεται:

  • Στο ανθρώπινο δυναμικό, στους φυσικούς πόρους (ενεργειακούς – αγροτικούς), στη φυσική θέση της χώρας (γεωπολιτική αξιοποίηση) και την τουριστική ανάπτυξη.
  • Στον σεβασμό των εργατικών δικαιωμάτων και τη δημιουργία κινήτρων για την επιστροφή όσων έφυγαν στο εξωτερικό λόγω της κρίσης.
  • Στις επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου που θα στηρίζονται στην καινοτομία.

Ζήτησε, μάλιστα, τη συνεργασία του ΣΕΒ στην προσπάθεια για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αναφέρθηκε εκτενώς στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας («συγκέντρωση – εκμετάλλευση δημόσιων και κοινοτικών πόρων»), ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση για συμμετοχή της χώρας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Μαρία Μάνη

Αλλαγές

Για τη Δημόσια Διοίκηση παρουσίασε βασικές αλλαγές, όπως νέα οργανογράμματα Δημοσίου και υπουργείων, απλοποίηση διαδικασιών (και για αδειοδότηση επιχειρήσεων), κωδικοποίηση νομοθεσίας, απλοποίηση φορολογικού συστήματος, αντιμετώπιση αθέμιτου ανταγωνισμού – καρτέλ και επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός άφησε σοβαρές αιχμές για την ταμειακή ασφυξία που υφίσταται η χώρα: «Δεν αποτελεί επιλογή ή ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας. Είναι μια σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων, για την οποία δεν ξέρω αν όλοι στην Ευρώπη είναι υπερήφανοι. Στο τέλος όλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για ό,τι συνέβη τους τελευταίους τρείς μήνες». Δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες αλλά, κατά τις πληροφορίες, εννοούσε και ευρωπαϊκούς κύκλους και την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ιαχές πολέμου από τις συνιστώσες

O ΣΥΡΙΖΑ βράζει για την ενδεχόμενη «δύσκολη» συμφωνία και η επόμενη «καυτή» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας προγραμματίστηκε για αύριο το μεσημέρι. Κατά τις πληροφορίες, όχι τυχαία. Λίγες ώρες αργότερα, στις 7 μ.μ., έχει προγραμματιστεί εκδήλωση την οποία διοργανώνουν εκπρόσωποι των «ούλτρα αριστερών» συνιστωσών που μετέχουν στα όργανα του κόμματος. Πρόκειται για τους Γιάννη Μηλιό, Αντώνη Νταβανέλο, Σόφη Παπαδόγιαννη, Πάνο Λάμπρου και Γιώργο Σαπουνά, οι οποίοι, εν αναμονή της συμφωνίας, προβάλλουν ως διέξοδο «ακόμη και τη ρήξη με την ΟΝΕ».

Ο κ. Νταβανέλος (εκπροσωπεί στην Π.Γ. την κίνηση ΚΕΑ) βλέπει τις κόκκινες γραμμές να ασπρίζουν και προτείνει εκλογές, ενώ στην ίδια γραμμή κινείται και το έτερο μέλος του οργάνου (εκπρόσωπος της ΚΟΕ) Ρούντι Ρινάλντι. Και οι δύο κινήσεις διαθέτουν επτά βουλευτές. Ο κ. Μηλιός είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και πρόσφατα παραιτήθηκε από επικεφαλής του οικονομικού τμήματος διαφωνώντας με την κυβερνητική, πλέον, ηγεσία.
Το βάρος, συνεπώς, πέφτει στην Αριστερή Πλατφόρμα, που μετράει περί τους 25 βουλευτές, οι οποίοι πάντως θα στοιχηθούν πίσω από τον (υπερυπουργό) Π. Λαφαζάνη. Προς το παρόν ιδιαίτερα μαχητικός εμφανίζεται ο βουλευτής (και μέλος της Π.Γ.) Στάθης Λεουτσάκος, ο οποίος αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και προτείνει εθνικές εκλογές (και όχι δημοψήφισμα), εάν η συμφωνία εξελιχθεί «σε υποταγή» στους δανειστές.

Η ομάδα των «53+» τώρα ξαναχτυπά

Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη… ζουν, βασιλεύουν και συνεχίζουν την εσωκομματική δράση τους. Αυτό προκύπτει στην Οργάνωση της Α’ Θεσσαλονίκης, στην οποία σήμερα το βράδυ πραγματοποιείται μία από τις πρώτες μετεκλογικές συνάξεις μιας συνιστώσας που στη Θεσσαλονίκη θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρή και διαθέτει πολλές δυνάμεις.

Ο λόγος για την ομάδα των «53+», που διοργανώνει σήμερα στις 7 το βράδυ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης εκδήλωση – συζήτηση για τα τρέχοντα πολιτικά θέματα. Η σύναξη γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη για την πορεία της διαπραγμάτευσης φάση και θα έχουν σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον τόσο οι απόψεις που θα εκφραστούν όσο και οι τοποθετήσεις που θα ακουστούν για την πορεία της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί τα μέλη της ομάδας είναι θιασώτες της γραμμής του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και οπαδοί της άποψης ότι το κόμμα πρέπει να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στις υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών.

Επίσης ενδιαφέρον έχει και η ανθρωπογεωγραφία της συνιστώσας, καθώς στους «53+» της Θεσσαλονίκης κινούνται ουκ ολίγα από τα πιο σημαίνοντα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Σε αυτήν ομάδα συμμετέχουν ο πρώην συντονιστής της Α’ Θεσσαλονίκης και μέλος του Παλιού Κοκκινοπράσινου Δικτύου Νίκος Σαμανίδης, ο πρώην αναπληρωτής συντονιστής της οργάνωσης Μίλτος Οικονόμου και τα μέλη της Γραμματείας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Βασίλης Στόλης, Χρήστος Λάσκος και Αλέξης Μπένος.

Ν. Οικονόμου

Σακελλαρίδης «αδειάζει» Ζωή και Στουρνάρα

Δύο «αδειάσματα» επιφύλαξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά το χθεσινό briefing: ένα ηχηρό στον Γιάννη Στουρνάρα και ένα «κομψό» στη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Το πρώτο αφορούσε τη στάση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος απέναντι στο πρόβλημα που είχε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα να καταβάλει στο ΔΝΤ τη δόση των 750.000.000 ευρώ. Ο κ. Σακελλαρίδης απέδωσε τη λύση που βρέθηκε (σ.σ.: ο ειδικός λογαριασμός στην ΤτΕ) στις συνεχείς «επαφές που έγιναν και με την κυρία Λαγκάρντ, με την οποία συναντήθηκε προσωπικά ο κ. Βαρουφάκης, αλλά και με άλλους ηγέτες».

Σε πιεστικές ερωτήσεις για το εάν ο κ. Στουρνάρας είχε ενημερώσει εγκαίρως την κυβέρνηση για την ύπαρξη του εν λόγω λογαριασμού, η απάντηση έκλινε σαφώς προς την άρνηση: «Ο κ. Στουρνάρας το έθεσε αυτό το θέμα. Ηταν εν γνώσει της κυβέρνησης γιατί είχε ενημερωθεί ο κ. Βαρουφάκης από την κυρία Λαγκάρντ. Δεν διαψεύδω τον κ. Στουρνάρα, είπε ότι υπάρχει και αυτός ο λογαριασμός. Ομως χρειαζόταν και η άδεια του κ. Στουρνάρα και του ΔΝΤ για να χρησιμοποιηθεί»…

Το δεύτερο έγινε με αφορμή ερώτηση εάν η συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση κάνει τη διαπραγμάτευση, έχει ή όχι θεσμική υπόσταση: «Τα κοινά ανακοινωθέντα στο Eurogroup αποτελούν μία συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και, ως τέτοιου επιπέδου, η συμφωνία δεσμεύει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και όλες τις χώρες της ευρωζώνης» απάντησε.
Αντιθέτως, η πρόεδρος της Βουλής το Σάββατο είπε ότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου δεν έχει θεσμική υπόσταση, αλλά περιέχει απλώς τον οδικό χάρτη της διαπραγμάτευσης.

Μαρίνα Μάνη

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα