Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου. Και οι δύο προσωπικότητες σημάδεψαν την πορεία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Πώς έβλεπε όμως το 1978 τα δύο αυτά ιστορικά πρόσωπα η αμερικανική πρεσβεία; Τα Wikileaks αποκαλύπτουν μια αναφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προς την Ουάσινγκτον, στην οποία αναφέρεται με κολακευτικά λόγια για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αφήνει αιχμές για τον Ανδρέα Παπανδρέου, αφού τον θεωρεί ικανό να υποσχεθεί τα πάντα, για να κατακτήσει την εξουσία. Παράλληλα, εύχεται «να μη γίνει πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω του “αντιαμερικανισμού” του».
Ως προς το πρώτο σκέλος, η έκθεση δικαιώθηκε, ενώ, όσον αφορά τον «αντιαμερικανισμό», ο Ανδρέας έκανε στροφή 180 μοιρών! Ως πρωθυπουργός το 1981, δεν έφυγε ούτε από το ΝΑΤΟ ούτε από την ΕΟΚ!
Η έκθεση
Εγραφε τότε, μεταξύ άλλων, η έκθεση: «Ο πρωθυπουργός Καραμανλής και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπανδρέου φαίνεται να συμφωνούν σε ένα πράγμα – ότι η Ελλάδα είναι ένα έθνος σε αναζήτηση εθνικής ταυτότητας. […] Στα τριάντα χρόνια της αμερικανικής συμμαχίας, η Ελλάδα έχει περάσει από τη φτώχεια στη σχετική ευημερία, αν και η Αθήνα είναι μια πόλη που αποτελείται από χωρικούς.
Από το 1974 επικρατεί ένα πολιτικό σύστημα που βασίζεται κυρίως στις αρχές ενός εξαιρετικού ανθρώπου, του Κ. Καραμανλή. Μπαίνουμε τώρα σε μια περίοδο που θα καθορίσει εάν το σύστημα μπορεί να επιβιώσει μετά από αυτόν. Ο Καραμανλής παρέλαβε ένα πολιτικό χάος και το διαμόρφωσε σε μια δημοκρατία. Πολλοί είχαν ελπίσει ότι θα “έκανε πολύ περισσότερα για τις δομές της χώρας”, αλλά, αντί να θέσει τα θεμέλια για μια νέα πολιτική τάξη, αποκατέστησε την παλιά». Για τον Ανδρέα γράφουν: «Ο Παπανδρέου μπορεί να μη γίνει ποτέ πρωθυπουργός. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν, μετά τον Καραμανλή, το Κέντρο ή η Δεξιά μπορούν να παραμείνουν ενωμένοι πίσω από έναν μόνο ηγέτη. Αλλά επειδή ο Παπανδρέου θα έκανε και θα έλεγε σχεδόν οτιδήποτε θεωρούσε αναγκαίο για να γίνει πρωθυπουργός, είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε τι θα κάνει εάν το πετύχει».
Τέλος, επισημαίνουν κάτι που είναι και σήμερα το μεγάλο χαρτί της Ελλάδας, ότι πρόκειται για «χώρα ευλογημένη, με ευνοϊκή γεωγραφική θέση».
Ν. Ελευθερόγλου