Γιατί «κόλλησε» το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ που θα έσωζε κόσμο

Το Δημόσιο θα κέρδιζε 160.000.000 ευρώ κάθε χρόνο, ενώ ήδη έχουν χαθεί 5000.000.000 ευρώ

Το θέμα της πορείας της υλοποίησης ενός πολύ σημαντικού έργου για τη Δημόσια Διοίκηση, του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», επανέφεραν με ερώτησή τους στη Βουλή η Εύη Χριστοφιλοπούλου και η Φώφη Γεννηματά προς τους αρμόδιους υπουργούς Ν. Βούτση και Γ. Σταθάκη.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, η υλοποίησή του εξοικονομεί από το Ελληνικό Δημόσιο 160.000.000 ευρώ ετησίως, μειώνοντας το κόστος των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των δημόσιων υπηρεσιών. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το έργο σύμφωνα με την αρχική εξαγγελία θα έπρεπε να είναι σε πλήρη λειτουργία από τα μέσα του 2012, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η μη υλοποίησή του ως σήμερα που μιλάμε έχει κοστίσει ήδη στον Ελληνα φορολογούμενο 500.000.000 ευρώ.

Ενοποιημένο συγκρότημα

Την ώρα λοιπόν που κυβέρνηση και θεσμοί ανταλλάσσουν προγράμματα και προτάσεις για εξοικονόμηση πόρων και ικανοποίηση των χρηματοπιστωτικών αναγκών της χώρας, έχουμε ήδη πετάξει μισό δισ. και συνεχίζουμε…
Το έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» αποτελεί το ενοποιημένο συγκρότημα υποδομών και υπηρεσιών με σκοπό να καλύψει όλες τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες του Δημοσίου, με υπηρεσίες προηγμένης τεχνολογίας και εντυπωσιακή οικονομία σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Στο έργο αυτό προβλέπεται η συμμετοχή όλων των κτιρίων του Δημοσίου (34.000 κτίρια), μεγαλύτερη ευρυζωνικότητα και αναβαθμισμένες υπηρεσίες δικτύου.

Παράλληλα, με τη διασύνδεση των λειτουργικών στοιχείων της Δημόσιας Διοίκησης το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» θα καταστήσει δυνατή την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες σε τομείς όπως η Υγεία, η Εκπαίδευση, η Κοινωνική Ασφάλιση, η Φορολογία, υλοποιώντας το πλήρες φάσμα των εφαρμογών της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ο διαγωνισμός του έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» ξεκόλλησε προς το τέλος του 2014, καθώς προκηρύχθηκε, ενώ κάποια υποέργα είχαν ήδη ανατεθεί στους παρόχους που μειοδότησαν και ανέμεναν επικύρωση από τη Διακομματική Επιτροπή, ενώ εκκρεμούσαν οι επικυρώσεις και της λίστας έγκυρων συμμετεχόντων στα υπόλοιπα υποέργα, προκειμένου να προχωρήσουν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών. Παρ’ όλα αυτά, μετά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, εκλογές, νέα κυβέρνηση, ακέφαλη ΕΕΤΤ πέρασαν ήδη έξι μήνες χωρίς να προχωρήσει τίποτα.
Στη σχετική ερώτηση που κατέθεσαν η Χριστοφιλοπούλου και η Γεννηματά, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Για ποιον λόγο έχει καθυστερήσει η υλοποίηση του Προγράμματος ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, εφόσον είχε ήδη σχεδιαστεί η λειτουργία του νέου δικτύου του δημοσίου τομέα με το μισό ετήσιο λειτουργικό κόστος, και ποια μέτρα σκοπεύουν να λάβουν οι αρμόδιοι υπουργοί για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής υλοποίησης του προγράμματος;»

Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα στάλθηκε εγκύκλιος για την καταγραφή των τηλεπικοινωνιακών αναγκών των δημοσίων φορέων. Ευχόμαστε η συγκεκριμένη εγκύκλιος να σχετίζεται με την υλοποίηση του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», ώστε την ίδια ώρα που διαπραγματευόμαστε τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, να μη συνεχίζουμε να πετάμε 13.000.000 ευρώ κάθε μήνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα