Δεν αλλάζει αίθουσα η δίκη της Χρ. Αυγής

Στον Κορυδαλλό έως και τον Σεπτέμβριο οι επόμενες 12 συνεδριάσεις, παρά τα επεισόδια στις 15 Μαΐου με τους Πυρήνες

Με τον φόβο νέων επεισοδίων, καθώς έως και τον Σεπτέμβριο η δίκη της Χρυσής Αυγής θα πραγματοποιείται στις Φυλακές Κορυδαλλού ταυτόχρονα με εκείνη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, πρόκειται να λάβουν χώρα οι επόμενες 12 συνεδριάσεις του δικαστηρίου. Οπως ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, το ζήτημα της μεταφοράς της αίθουσας είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του προέδρου της τριμελούς διοίκησης του Εφετείου Δημήτρη Μόκκα. Μάλιστα, η πρόεδρος παρέθεσε τις ενέργειες που έχει κάνει από την προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, στις 15 Μαΐου, όταν συνέβησαν σοβαρά επεισόδια εντός της αίθουσας, με το «ντου» των μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, μέχρι σήμερα.

Οπως είπε, έχει στείλει δύο αιτήσεις στον κ. Μόκκα, ζητώντας τη μεταφορά της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου. Και στις δύο αιτήσεις η απάντηση του κ. Μόκκα ήταν αρνητική. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η κυρία Λεπενιώτη, έχει ζητήσει και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας εντός της δικαστικής αίθουσας. Εως και τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν 12 συνεδριάσεις του δικαστηρίου, όχι όμως τον Αύγουστο, μήνα, κατά παράδοση, θερινών διακοπών για τους δικαστές και τους δικηγόρους.

Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος της χθεσινής διαδικασίας, οι συνήγοροι υπεράσπισης της πλειονότητας των κατηγορουμένων ζήτησαν την αποβολή από τη διαδικασία της πολιτικής αγωγής των θυμάτων και των οικογενειών τους. Το σκεπτικό των τοποθετήσεών τους ήταν ότι «κακώς» οι δηλώσεις στρέφονται κατά όλων των κατηγορουμένων για όλα τα αδικήματα, χαρακτηρίζοντάς τις «απαράδεκτες» και «αόριστες». Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι, για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, παράσταση πολιτικής αγωγής μπορεί να δηλώσει μόνο το Δημόσιο, προσθέτοντας ότι με τη λογική «όλοι εναντίον όλων» οποιοσδήποτε στη δίκη θα μπορούσε να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

«Δηλαδή, σε μια δίκη για εμπορία ναρκωτικών θα μπορούσε να δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής κάθε τοξικομανής;» αναρωτήθηκε ο Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, προσθέτοντας ότι «ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής είναι τελείως ξένος με τις πράξεις που προκάλεσαν τις φερόμενες βλάβες και προσβολές στους πολιτικώς ενάγοντες». Ο Βασίλης Καπερνάρος, συνήγορος του βουλευτή Νίκου Κούζηλου, επεσήμανε ότι «η πολιτική αγωγή απαιτεί συγκεκριμένη παράνομη συμπεριφορά, που επέφερε συγκεκριμένη ζημιά και έπληξε συγκεκριμένο πρόσωπο».

Οι δικηγόροι Ηλίας Σιδέρης και Βάσω Πανταζή, οι οποίοι εκπροσωπούν τους πρώην βουλευτές Δημήτρη Κουκούτση και Στάθη Μπούκουρα αντίστοιχα, επεσήμαναν ότι οι εντολείς τους δεν κατηγορούνται για άλλο αδίκημα πέραν της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Το δικαστήριο, χθες, απέρριψε τις αιτήσεις κατηγορουμένων στην υπόθεση για άρση των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί, κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία τόνισε ότι αρμόδιο για αυτό το ζήτημα είναι το Δικαστικό Συμβούλιο. Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα 8 Ιουνίου.

«Σέβεται και συμπονεί την οικογένεια Φύσσα» ο Ρουπακιάς

Μόνο τέσσερις κατηγορούμενοι μέχρι στιγμής δεν ζήτησαν την αποβολή της πολιτικής αγωγής των θυμάτων και των συγγενών τους από τη διαδικασία. Πρόκειται για τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, τον Γιώργο Ρουπακιά και τους εμπλεκόμενους στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Δήμου και Σταύρο Σαντοριναίο. Μάλιστα ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του Παύλου Φύσσα εξέφρασε, διαμέσου του συνηγόρου του, τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του άτυχου μουσικού προκαλώντας την αντίδρασή τους. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Ρουμπέκας, συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά, ανακοίνωσε την πρόθεση του εντολέα του λέγοντας ότι «σέβεται βαθιά και συμπονεί την οικογένεια του Παύλου Φύσσα». Εκείνη τη στιγμή η μητέρα του Παύλου Φύσσα απάντησε «τον εαυτό σου να συμπονέσεις»! Λίγο αργότερα, όταν η δικηγόρος του κατηγορούμενου Σταύρου Σαντοριναίου ανέφερε ότι ούτε ο πελάτης της, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, θα προβάλει αντιρρήσεις, η μητέρα και ο πατέρας του Παύλου Φύσσα φώναξαν: «Εμάς γιατί μας κοιτάς;»

Νέες διαδηλώσεις και κλειστά σχολεία

Σε κλοιό διαδηλώσεων βρίσκονταν, και χθες, οι Φυλακές Κορυδαλλού, λόγω της εκδίκασης της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Οι κινητοποιήσεις ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τη διακοπή της συνεδρίασης. Η πρώτη συγκέντρωση άρχισε λίγο πριν από τις 10 το πρωί και οργανώθηκε από τον δήμο και φορείς του Κορυδαλλού, καθώς και από την Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή». Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και από τη Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού, με τη συμμετοχή ναυτεργατικών σωματείων. Ο δήμος και οι τοπικοί φορείς έχουν ταχθεί κατά της πραγματοποίησης της δίκης της Χρυσής Αυγής στις Φυλακές Κορυδαλλού, καθώς διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της πόλης. Και χθες, όπως και στις προηγούμενες συνεδριάσεις, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, που βρίσκονται περιμετρικά των φυλακών, παρέμειναν κλειστά.

Βάσω Παλαιού
Φωτό:Βαγγέλης Μασσιάς

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα