Θεσπίζουν τώρα και δώρο (!) για όσους απασχολούν λαθρομετανάστες

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την απόκτηση ιθαγένειας

Την απόκτηση ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Με τις προωθούμενες διατάξεις επανακαθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, λόγω γέννησης και φοίτησης ή φοίτησης σε σχολείο στην Ελλάδα.

Παράλληλα όμως δίνεται «δωράκι» σε όσους απασχολούν παράνομα μετανάστες, μια και σύμφωνα με άρθρο του νομοσχεδίου μειώνεται στα 150 ευρώ, από 1.500-3.000 ευρώ που είναι σήμερα, το πρόστιμο για ανακριβείς δηλώσεις ή βεβαιώσεις στο πλαίσιο απαιτήσεων του κώδικα καθώς και στους πολίτες τρίτων χωρών που παρέχουν εξαρτημένη εργασία, υπηρεσία ή έργο χωρίς να διαθέτουν άδεια διαμονής!

Παράλληλα, μειώνεται σε 50 ευρώ από 150 ευρώ που είναι σήμερα το τέλος που καταβάλλει ο εργοδότης για κάθε εποχικό εργαζόμενο. Επίσης, ο εργοδότης προκαταβάλλει στον ΟΓΑ ασφαλιστικές εισφορές ενός μήνα -και όχι δύο που ισχύει σήμερα- και για το υπόλοιπο διάστημα προκαταβάλλει τα ποσά από επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Από την άλλη, βέβαια, εργοδότης οφείλει να παρέχει κατάλληλο κατάλυμα στον εποχικά εργαζόμενο και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν παρέχεται καθόλου κατάλυμα ή ότι αυτό δεν πληροί τις προδιαγραφές, επιβάλλονται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ και οι λοιπές διοικητικές κυρώσεις.

Τέλος, ορίζεται ότι την ελληνική ιθαγένεια αποκτούν:

– Τέκνα αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση εγγραφής και φοίτησης σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νόμιμης συνεχούς παραμονής ενός εκ των γονέων τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

– Ανήλικοι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση είτε εννέα τάξεων είτε έξι τάξεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

– Αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και είναι απόφοιτοι ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ εφόσον διαθέτουν απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα.

– Σε περίπτωση γέννησης τέκνου στην Ελλάδα, ως την έναρξη ισχύος του νόμου, από γονέα που διαμένει σε χώρα με άδεια διαμονής, μπορεί να χορηγηθεί στον έτερο γονέα άδεια διαμονής για οικογενειακή επανένωση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα