Μη τύχει (και χρειαστεί) να πας σε νοσοκομείο στις διακοπές

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα είδη θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των τουριστών αλλά και των μόνιμων κατοίκων

Στενάζουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, που αναμένεται να υποδεχθούν εκατομμύρια τουρίστες εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν. Για άλλη μια χρονιά ο εφιάλτης των νοσοκομειακών γιατρών στη Ρόδο, στη Σαντορίνη, στην Κρήτη, τη Ζάκυνθο και σε δεκάδες άλλα νησιά μόλις ξεκίνησε, καθώς βλέπουν έντρομοι να αυξάνονται οι ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα είδη με την ίδια ταχύτητα που αυξάνεται και ο πληθυσμός λόγω του τουρισμού.
Παιδίατροι, παθολόγοι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, χειρουργοί, οφθαλμίατροι, εντατικολόγοι και ακόμη πολλές ιατρικές ειδικότητες αλλά και νοσηλευτές και διοικητικοί λείπουν από τα δημόσια θεραπευτήρια, τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία σε δεκάδες νησιά, που βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών, οι οποίοι αναμένεται να τα επισκεφθούν έως τον Οκτώβριο. Ηδη οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ στα πιο τουριστικά νησιά της χώρας εκπέμπουν SOS στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καλώντας την άμεσα να πάρει μέτρα για να μη χαθούν και φέτος άδικα ζωές, καθώς έως και οι αποθήκες των νοσοκομείων αδειάζουν από φάρμακα, ορούς, σύριγγες, γάζες, αναπνευστικές συσκευές, γύψο και άλλα αναλώσιμα και χειρουργικά είδη. Την ίδια ώρα χαμογελούν με θλίψη στο άκουσμα των 4.500 προσλήψεων (τις βλέπουν μόνο στα χαρτιά και στις εξαγγελίες), καθώς γνωρίζουν ότι και αυτό το καλοκαίρι θα παλεύουν μόνοι τους, μέρα νύχτα, στα έκτακτα περιστατικά για να σώζουν ζωές.

Κυκλάδες: Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» την κατάσταση της υγειονομικής κάλυψης των Κυκλάδων ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων και διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου της Σύρου Ευάγγελος Πανοηλίας: «Οι Κυκλάδες είναι 24 νησιά. Διαθέτουν δύο νοσοκομεία, ένα οργανωμένο στη Σύρο και ένα νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας στη Νάξο, επτά Κέντρα Υγείας και 30 Αγροτικά Ιατρεία. Το μέλλον είναι ζοφερό, γιατί το 50% των θέσεων είναι κενό. Συγκεκριμένα, λείπουν 26 αγροτικοί γιατροί και 26 ειδικευμένοι» μας είπε ο κ. Πανοηλίας, ο οποίος υπηρετεί στο ΕΣΥ των Κυκλάδων 30 χρόνια.

Ειδικότερα στο νοσοκομείο της Σύρου, που δέχεται όλα τα περιστατικά των Κυκλάδων, υπάρχουν ένας ορθοπεδικός, ένας παιδίατρος, ένας ουρολόγος: «Ερχονται πολυτραυματίες από τροχαία και άλλα ατυχήματα, έχουμε βαριά ουρολογικά περιστατικά, θα έπρεπε να ήταν στελεχωμένη η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αλλά δυστυχώς… φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Να σκεφτείτε ότι ο μέσος όρος χειρουργείων είναι 1.200 τον χρόνο. Φέτος, ούτε τα μισά δεν θα κάνουμε». Οπως αναφέρει ο κ. Πανοηλίας στην «κυριακάτικη δημοκρατία», από τις 4.500 προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί, για τις Κυκλάδες βγήκαν 150 θέσεις γιατρών για τις οποίες ουδείς δήλωσε ενδιαφέρον, καθώς δεν υπάρχουν κίνητρα. «Εδώ και πέντε χρόνια δεν γίνονται προσλήψεις, γι’ αυτό και ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών είναι 60 έτη. Τους ειδικευομένους τους έχουμε κάνει “μπαλάκι”. Αναγκαζόμαστε να αφαιρούμε προσωπικό από την Τήνο, τη Μύκονο, τη Μήλο και τους στέλνουμε στη Σίκινο, τη Σέριφο, τη Θηρασιά, την Κύθνο για να στελεχώσουν τα άδεια αγροτικά ιατρεία! Μάλιστα, δεν τους δίνουν ούτε τα μεταφορικά τους έξοδα, οπότε γιατί να έρθουν εδώ τα παιδιά; Με τον μισθό των 900 ευρώ τι να πρωτοπληρώσουν; Το ενοίκιο, το σούπερ μάρκετ, τα μεταφορικά;» εξηγεί ο γιατρός και συνεχίζει:
«Ακουσα ότι επαναπροσέλαβαν τις καθαρίστριες στο υπουργείο Οικονομικών και στην ΕΡΤ. Καλά έκαναν και τους επαναπροσέλαβαν. Γιατρούς και νοσηλευτές για να μην πεθαίνει ο κόσμος στα νησιά θα δώσουν κίνητρα για να έρθουν ή θα κάνουν προσλήψεις για εσωτερική κατανάλωση;» λέει απογοητευμένος ο γιατρός.

Στη Σαντορίνη το νοσοκομείο-φάντασμα είναι ένα μικρο Ωνάσειο, όπως το χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, το οποίο για να λειτουργήσει χρειάζεται τουλάχιστον 50 ειδικευμένους γιατρούς: «Γέλασα όταν άκουσα ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το καλοκαίρι. Πού θα βρεθούν 50 γιατροί να ανοίξουν αυτό το νοσοκομείο που είναι μια μικρογραφία του Ωνασείου; Αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός». Την ίδια ώρα το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης έχει έναν ακτινολόγο και έναν παιδίατρο. Στο Κέντρο Υγείας Πάρου υπάρχει μόνο ένας παθολόγος και χρειάζεται άμεσα έναν γιατρό γενικής ιατρικής, ακόμα έναν παθολόγο, έναν ορθοπεδικό και φυσικά παιδίατρο. Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι η Πάρος έχει μονίμως πάνω από 80.000 επισκέπτες μαζί με τους μόνιμους κατοίκους.

Ζάκυνθος: Δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και αναλώσιμα έχει και το νοσοκομείο της Ζακύνθου, με τα 120 κρεβάτια και τους 225 εργαζομένους, αντί για 450 που χρειάζονται, όπως είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών και μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Νίκος Ποταμίτης. «Ολα ξεκινάνε από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, που είναι μειωμένος κατά 60%. Το 2015 πήραμε 3.200.000 ευρώ, όπως και πέρυσι, όταν το 2013 ήταν στα 4.500.000 ευρώ, με συνέπεια να μην πληρώνονται οι εφημερίες μας αλλά και οι αποθήκες μας να είναι σχεδόν άδειες αφού δεν πληρώνονται ούτε και οι προμηθευτές».
Το νησί έχει έναν ακτινολόγο στο ΠΕΔΥ, έναν καρδιολόγο, έναν παθολόγο και έναν οφθαλμίατρο. Στο νοσοκομείο υπάρχουν μόνο τρεις καρδιολόγοι για έναν πληθυσμό που από την άνοιξη έως τον Σεπτέμβριο τριπλασιάζεται και από 40.000 φτάνει στους 120.000 ανθρώπους. Ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό και στο παραϊατρικό προσωπικό: «Αμεσα χρειαζόμαστε 15 νοσηλευτές, οκτώ παρασκευαστές και πέντε παρασκευαστές ακτινολογίας. Οπως είμαστε σήμερα δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε εξωτερικούς ασθενείς. Επίσης, δεν βγαίνουν οι βάρδιες και στο ακτινολογικό κάποιοι κάνουν 16 ώρες βάρδια».

Οι ελλείψεις όμως δεν σταματούν εδώ. Το νοσοκομείο του Φιόρο του Λεβάντε έχει κλειστή τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με τα πέντε κρεβάτια: «Εχουμε δύο εντατικολόγους, θέλουμε άλλους τρεις και 10 νοσηλευτές για να ανοίξουμε τη ΜΕΘ» είπε ο κ. Ποταμίτης. Να σημειωθεί ότι έχουν συνταξιοδοτηθεί πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, με συνέπεια να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των προμηθειών. Γι’ αυτό είναι σε οριακό σημείο τα αναλώσιμα υλικά, όπως γάζες, καθετήρες, αναισθησιολογικά φάρμακα, σωληνάκια, παροχετεύσεις, διάφορες ιατρικές συσκευές όπως οι αναπνευστικές, ράμματα, σύριγγες και ακόμα πολλά.

Κρήτη: Σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ηρακλείου και το Βενιζέλειο-Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου οι εργαζόμενοι των δυο θεραπευτηρίων του ΕΣΥ την Πέμπτη 7 Μαΐου έκαναν τρίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια, διαμαρτυρόμενοι για την εντατικοποίηση της εργασίας, τις δεκάδες κενές θέσεις σε όλα σχεδόν τα τμήματα των νοσοκομείων του νομού και τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς. «Μέχρι τώρα καμία διαδικασία για την προκήρυξη των 4.500 προσλήψεων πανελλαδικά δεν έχει γίνει. Αλλά ακόμα και να γίνουν, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό, όταν τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει 17.000 εργαζόμενοι» υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι και των δύο νοσοκομείων και συνεχίζουν: «Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι τραγικά μειωμένος φέτος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από 99.033.900 ευρώ το 2010 μειώθηκε σε 48.517.794 ευρώ το 2015. Αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν ούτε μέχρι το καλοκαίρι. Τα χρέη του νοσοκομείου ανέρχονται σε 38.500.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 27.500.000 είναι ληξιπρόθεσμα και η μέχρι τώρα επιχορήγηση του νοσοκομείου το 2015 είναι 2.700.000 ευρώ».

Χωρίςπαιδίατρο το νησί του Ιπποκράτη
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νοσοκομείο της Κω είναι η παντελής έλλειψη παιδιάτρου, με συνέπεια κάθε σοβαρό περιστατικό να μεταφέρεται με Super Puma ή με C-130 στην Αθήνα ή στην Κρήτη. Ο ένας καρδιολόγος κάνει ό,τι μπορεί, συνεπικουρούμενος ενίοτε και απέξω, αφού δεν γίνεται να εφημερεύει επτά ημέρες την εβδομάδα, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους.

Μυτιλήνη: «Ζητούμενο οι πληρωμές»

Η ίδια τραγική κατάσταση και στη Λέσβο. Το ψήφισμα που εξέδωσε πρόσφατα ο Σύλλογος Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα λέει όλα: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας οδεύει στην πλήρη κατάρρευση. Για πρώτη φορά φτάσαμε στα μέσα Μαΐου να μη γνωρίζουμε πότε, πώς και αν θα πληρωθούν οι δεδουλευμένες από την αρχή του έτους εφημερίες των γιατρών. Φτάσαμε να είναι ζητούμενο αν θα πληρωθούν έγκαιρα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και οι επικουρικοί γιατροί του Βοστανείου Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας». Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι ελλείψεις υλικών θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών: «Τα πιο απλά αναλώσιμα υλικά έχουν εξαντληθεί, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν ή να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους τμήματα, όπως το Αιματολογικό – Βιοχημικό και Ακτινολογικό Εργαστήριο στα Κέντρα Υγείας. Τα αποθέματα του Βοστανείου επαρκούν μόνο για λίγες μέρες, ενώ τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας ξεμένουν ακόμα και από καύσιμα»…

Ρόδος: Ενα θεραπευτήριο με 114 νοσηλευτές για 340 κλίνες και 8.000 (!) οφειλόμενα ρεπό

Το νοσοκομείο της Ρόδου έχει 340 κλίνες, για τις οποίες απασχολεί μόνο 114 νοσηλευτές, σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου εργαζομένων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο θεραπευτήριο των Δωδεκανήσων, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες 120.000 μόνιμων κατοίκων, που από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο αυξάνονται σε 250.000 με τους τουρίστες. Ενδεικτικό της πιεστικής κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο είναι το γεγονός ότι η διοίκηση οφείλει στους εργαζομένους πάνω από 8.000 ρεπό, όπως αναφέρει ο σύλλογος εργαζομένων σε πρόσφατη ανακοίνωσή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, το Παθολογοανατομικό έχει μόνο έναν παρασκευαστή κι έναν μοριακό βιολόγο, καθώς έχουν συνταξιοδοτηθεί δύο παρασκευαστές, γι’ αυτό μεγάλο μέρος των παρασκευασμάτων πάει στην Αθήνα για να αναλυθεί, με συνέπεια να δημιουργούνται τεράστιες αναμονές στις απαντήσεις σε γενικές εξετάσεις, εξετάσεις αίματος και πολλές άλλες. Το Τμήμα Αιμοληψιών χρειάζεται έξι τουλάχιστον άτομα σε κυκλική βάση, δηλαδή πέντε τεχνολόγους και μία επισκέπτρια. Υπάρχουν μόνο δύο φυσιοθεραπευτές, ενώ οι ακτινοχειριστές από 12 που ήταν το 2011, σήμερα είναι μόνο εννέα. Το Τμήμα Αξονικού – Μαγνήτη έχει έξι μόνιμους χειριστές. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης προσωπικού στο Ακτινολογικό, μετακινείται ένα άτομο από τον αξονικό κάθε εβδομάδα. Για να λειτουργήσει και το Ακτινολογικό, ο αξονικός και ο μαγνήτης χρειάζονται τουλάχιστον τρία άτομα στην πρωινή βάρδια. Επίσης, το φαρμακείο δεν έχει μόνιμο φαρμακοποιό, ενώ το νοσοκομείο έχει ανάγκη από μόνιμο βοηθητικό προσωπικό, τραυματιοφορείς, εργαζομένους στην καθαριότητα, στη μεταφορά και στη διεκπεραίωση διάφορων εξετάσεων.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα