«Χαριστική βολή» με μέτρα εξωτερικού η… εσωτερικού

Σοκ και δέος προκαλούν τόσο οι απαιτήσεις των εταίρων για εξεύρεση 5,7 δισ € , που αναλογούν σε 1.000 € ανά φορολογούμενη, όσο και η λίστα (47 σελίδων) της κυβέρνησης που κατεβάζει (!) τον λογαριασμό της συμφωνίας σε 535 € το καφάλι (3,05 δισ.)

Σοκ και δέος προκαλούν τα επώδυνα μέτρα συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ, τα οποία ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση για τη φετινή χρονιά στον φορολογικό και τον συνταξιοδοτικό τομέα. Τα μέτρα συνεπάγονται ότι καθένας από τους 5.700.000 Ελληνες φορολογουμένους θα χάσει από την τσέπη του κατά μέσο όρο άλλα 1.000 ευρώ! Ακόμα και με βάση τις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, ο λογαριασμός φτάνει τα 3,05 δισ. ευρώ, προκαλώντας νέες μεσοσταθμικές απώλειες ύψους 535 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.

Ο μακρύς κατάλογος των προαπαιτούμενων για να ξανανοίξει η στρόφιγγα της δανειακής βοήθειας προς τη χώρα μας φέρνει τεράστιες ανατροπές στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς, μεταξύ άλλων, εκτοξεύει στα ύψη το κόστος ζωής, επιβάλλοντας αυξήσεις-ηλεκτροσόκ στην ηλεκτρική ενέργεια και σε βασικά αγαθά λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, καταργεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), εμμένει σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων (αντιστοίχως, μέσω της αύξησης εισφορών και της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος), βάζει μαχαίρι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από τις 30 Ιουνίου 2015 και καταργεί το επίδομα θέρμανσης.

Επιχειρήσεις

Επιπλέον, δημιουργεί νέα προβλήματα στις επιχειρήσεις, προβλέποντας η μεν ελληνική πρόταση έκτακτη εισφορά, η δε πρόταση των πιστωτών αύξηση της φορολογίας και -το απίθανο- αύξηση της προκαταβολής του φόρου 100%.

Ο κορμός των σκληρών απαιτήσεων των δανειστών αποτελείται από φορολογικά μέτρα συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, που βάζουν στο στόχαστρό τους μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και όλους τους καταναλωτές. Αλλα 2,7 δισ. ευρώ επιδιώκεται να αντληθούν από επαχθείς ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Αντιστοίχως, οι ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών και εξοικονομήσεις ύψους μόλις 710.000.000 ευρώ στο Ασφαλιστικό και πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 2,34 δισ. ευρώ.

Φορολογικά

Η φοροκαταιγίδα ξεκινάει από τους συντελεστές ΦΠΑ, με τους θεσμούς να επιμένουν στην εφαρμογή δύο συντελεστών, ενός υψηλού (23%) για σχεδόν όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και ενός μειωμένου (11%), ο οποίος θα αφορά μόνο τα φάρμακα, τα είδη διατροφής και τη διαμονή στα ξενοδοχεία. Επίσης, με την πρόταση που παρουσίασαν οι δανειστές στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκτοξεύεται στα ύψη η φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με την αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου και των φορολογικών συντελεστών, αυξάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καταργείται το επίδομα θέρμανσης για τα νοικοκυριά αλλά και το ειδικό καθεστώτος φορολόγησης για τους αγρότες.

Για τη φορολογία των ακινήτων, οι θεσμοί ζητούν διατήρηση του ΕΝΦΙΑ όχι μόνο φέτος αλλά και το 2016 και την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες εσόδων που θα προκαλέσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα πρέπει να καλυφτούν με παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ και στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων, ενώ δεν αποκλείονται παρεμβάσεις και στο τεκμήριο κατοικίας, το οποίο υπολογίζεται με βάση τις τιμές ζώνης.

Η πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση στους δανειστές έχει στόχο την είσπραξη επιπλέον 2,34 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016. Προβλέπει καθιέρωση νέου καθεστώτος τριών συντελεστών ΦΠΑ:

* 6% για τα φάρμακα, βιβλία και θέατρα.

* 11% για βασικά είδη διατροφής και φρέσκα τρόφιμα -όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, κρέας, ψάρια, ψωμί νωπό-, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, εκδόσεις εφημερίδων, περιοδικών και λοιπών εντύπων.

23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες, δηλαδή όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, τοματοπολτοί και σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.), σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί), υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, δευτεροβάθμιες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια, εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ., πλην θεάτρων), υπηρεσίες κηδειών, υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας ασθενών και ηλικιωμένων, πωλήσεις ειδών από καουτσούκ, πωλήσεις ανθέων και πωλήσεις ειδών που προορίζονται για την υποστήριξη μόνιμα αναπήρων.

Προβλέπει και άλλα 7 εισπρακτικά μέτρα:
α) Εκτακτη εισφορά 0,7%-8% για εισοδήματα από 12.001 ευρώ και άνω. Προβλέπει εισπράξεις 220.000.000 ευρώ.
β) Εκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, με συντελεστή 5% για κέρδη έως 10.000.000 ευρώ, 7% στα κέρδη από 10.000.000 έως 25.000.000 ευρώ και 10% για καθαρά κέρδη άνω των 25.000.000 ευρώ. Υπολογίζει έσοδα 1,064 δισ. ευρώ.
γ) Αύξηση του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% για Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ. για έσοδα 30.000.000 ευρώ.
δ) Φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, για έσοδα 100.000.000 ευρώ.
ε) Εσοδα από τηλεοπτικές άδειες (120.000.000 ευρώ) και τηλεοπτικούς σταθμούς (220.000.000 ευρώ).
στ) Ελεγχοι σε ανασφάλιστα οχήματα ή αυτά τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ (120.000.000 ευρώ).
ζ) Είσπραξη των τελών κτηματογράφησης μέσα στον Ιούνιο. Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση χρηματοδότησης του Κτηματολογίου. Εντός διμήνου, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης θα προτείνει τις αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε να εισπραχθούν τα τέλη κτηματογράφησης που δεν έχουν εισπραχθεί έως σήμερα.

Οι διαφωνίες για μειώσεις συντάξεων, πρόωρες και ΕΚΑΣ

Η ελληνική πρόταση, λόγω της μείωσης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, επιβαρύνει τα ελληνικά νοικοκυριά με 71.000.000 ευρώ το 2016 μόνο. Αντίθετα, οι πιστωτές ζητούν μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, που μπορεί να αποστερήσει από τους συνταξιούχους μόνο το τρέχον έτος 900.000.000 ευρώ (0,5% του ΑΕΠ), ενώ σε 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) ανέρχεται η επιβάρυνση κατά το 2016. Η ελληνική πλευρά προτείνει τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε βάθος δεκαετίας, έως το 2025. Αυτό σημαίνει ότι από το 2016 έως το 2022 θα προκύπτει αύξηση έξι μηνών κατ’ έτος στα όρια ηλικίας, ενώ από το 2023 έως το 2025 θα υπάρχει αύξηση ενός έτους κατ’ έτος. Αποτέλεσμα, να «κλείσουν τα παράθυρα» του ασφαλιστικού συστήματος το 2025 και από εκεί και ύστερα να ισχύσει το γενικό όριο συνταξιοδότησης των 62 ετών για όλους. Μοναδική εξαίρεση, όσοι έχουν έως το 2012 θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα καθώς και ομάδες ασφαλισμένων όπως μητέρες με ανήλικα, εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα (ΒΑΕ) και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Παράλληλα, όσοι επιθυμούν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη θα υποστούν ποινή μείωσης των συντάξεων κατά 16% επιπλέον για κάθε χρόνο πάνω από τα πέντε που ήδη ισχύει το πέναλτι του -6% ετησίως.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία αλλά έως και το 2016. Οι δανειστές, να καταργηθούν «εδώ και τώρα» (από 30 Ιουνίου 2015) όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Παράλληλα, ζητούν να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ όλα τα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία που έμειναν εκτός, ένα μέτρο που επηρεάζει σαφώς τα Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης, απαιτούν την κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) έως το 2016, κάτι που, αν συμβεί, θα στερήσει από 320.000 συνταξιούχους συνολικά το ποσό των 800.000.000 ευρώ. Ακόμα, θέλουν να «παγώσουν» όλες οι συντάξεις και να μη συμβεί η παραμικρή αύξηση έως το 2021. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τον νόμο Λοβέρδου (3863/2010), η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα μπορούσε να επιφέρει σε όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά μικρές αυξήσεις της τάξης του 1%-2% ετησίως.

Οι δανειστές θέλουν να εξαφανιστεί αυτή η πιθανότητα. Αντίθετα, επιθυμούν όσοι συνταξιοδοτηθούν από τον Ιούλιο του 2015 και μετά να λαμβάνουν τη βασική και αναλογική σύνταξη μόνο με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας. Ταυτόχρονα, απαιτούν αύξηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική ασφάλιση σε όλους τους συνταξιούχους από 4% σε 6% και επέκτασή της και στις επικουρικές συντάξεις. Τα υπόλοιπα μέτρα που προτείνουν οι πιστωτές της χώρας εστιάζονται στην ενοποίηση των Ταμείων, με εναρμόνιση των εισφορών για όλα με βάση τις εισφορές του ΙΚΑ. Μεγαλύτερη διασύνδεση εισφορών και παροχών, που μεταφράζεται σε νέα πιθανή μείωση των συντάξεων, καθώς θεωρείται ότι κυρίως στις κατώτατες συντάξεις η κρατική χρηματοδότηση είναι μεγάλη, αφού οι εισφορές που καταβλήθηκαν αναντίστοιχες με το ύψος της σύνταξης. Επιμένουν δε στην κατάργηση κοινωνικών πόρων και αντικατάστασή τους είτε με μείωση συντάξεων είτε με αύξηση εισφορών και αλλαγές στη συνταξιοδότηση των αγροτών, προκειμένου να εναρμονιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Στέλιος κράλογλου,
Βασίλης Αγγελόπουλος
Μάριος Ροζάκος

Ραντεβού στην κόλαση

Γιατί «πανηγυρίζουν» αυτοί που πιστεύουν (όταν έπρεπε να είχαν πέσει οι υπογραφές χθες) πως οδεύουμε προς συμφωνία; Γνωρίζουν τι θα φέρει ένα τρίτο Μνημόνιο με επαχθείς όρους, πλήρες υφεσιακών μέτρων, με καμιά αναφορά στην πολυπόθητη ανάπτυξη (το μοναδικό όπλο για να αντιμετωπιστεί το σπιράλ του θανάτου που εξοντώνει σε δόσεις την υπερήφανη Ελλάδα). Θα μειωθεί η ανεργία; Δεν το βλέπω! Θα περιοριστούν οι οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία; Θα πολλαπλασιαστούν πανηγυρικά! Θα σταματήσουν τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Τουναντίον θα αυξηθούν! Θα βελτιωθεί μήπως η καταναλωτική ισχύς; (Ποιος έχει κέφι για ανέκδοτα!) Θα αλλάξει η καθημερινότητα της ισοπεδωμένης από την υπερφορολόγηση μεσαίας τάξης; Φυσικά, αλλά προς το (πολύ) χειρότερο.

Γιατί χαίρονται (και χαμογελούν πονηρά) όσοι νομίζουν ότι είμαστε στο παρά ένα μιας ρήξης, που πιθανόν θέτει την πατρίδα εκτός ευρώ αλλά δεν οδηγεί πουθενά; Εχουν μελετήσει τις επιπτώσεις του αχαρτογράφητου δράματος σε μια εξαντλημένη κοινωνία, η οποία επί πέντε χρόνια υπέμενε αγόγγυστα τα πάνδεινα; Που στεκόταν στις ουρές για να πληρώσει χαράτσια από το υστέρημά της; Που μάζευε ηρωικά ρουχισμό και τρόφιμα για όσους είχαν (και έχουν) ανάγκη; Που στεκόταν με τις ώρες αγανακτισμένη στο Σύνταγμα (επί μήνες) ώσπου να δοθεί διαταγή στα ΜΑΤ να τη σακατέψουν στο ξύλο και να την πνίξουν στα δακρυγόνα!

«Δυο πόρτες έχει η ζωή/άνοιξα μια και μπήκα» λέει το λαϊκό άσμα! Μέγα αδιέξοδο λοιπόν! Ραντεβού στην κόλαση…

Χρίστος Μουλίνος

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα