Ο συνδετικός «κρίκος» της Αθήνας με την Ουάσινγκτον

Ο πρόεδρος του American-Hellenic Institute Νικ Λαριγκάκης δεν είναι άγνωστος στους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Αθήνα. Ούτε σε κάποια σαλόνια όπου συχνάζουν επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν δουλειές με ή για την ομογένεια στην Αμερική. Είναι όμως άγνωστος σε όλους τους άλλους, παρά τον αυξημένο ρόλο που φαίνεται να διεκδικεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις αλλεπάλληλες συνεργασίες που έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ από τον καιρό που ήταν ακόμη αντιπολίτευση.

Με καταγωγή από τη Σκόπελο και παππού μετανάστη από το 1900, ο Νικ Λαριγκάκης έφτασε στην Αμερική σε ηλικία δύο ετών. Μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ, έκανε τις βασικές πανεπιστημιακές σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες στο Trenton State College και συνέχισε στο American University στην Ουάσινγκτον, περιοχή όπου έκτοτε ρίζωσε.

Η πρώτη δουλειά του ήταν σε μια ΜΚΟ για αγνοούμενους αιχμαλώτους πολέμου στη ΝΑ Ασία, κάτι που τον έφερε σε άμεση επαφή με θέματα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και τον οδήγησε στη συνέχεια να εργαστεί στο ΑΗΙ, όπου πλέον παρέμεινε. Το 2011, έπειτα από 28 χρόνια, έγινε πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής.

Στην τελευταία επίσκεψή του στη χώρα μας, τον Μάιο, ο πρόεδρος του American-Hellenic Institute (AHI) συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις άψογες σχέσεις του με τον Κάρολο Παπούλια και να εκφράσει την ελπίδα ότι «θα έχουμε στενές σχέσεις και μαζί σας κατά τη διάρκεια της θητείας σας».

Οπως και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον οποίο ενημέρωσε για τις επαφές του προεδρείου του ΑΗΙ σε Αθήνα και Κύπρο. Η συνάντηση αυτή αποτελεί προφανώς τη συνέχεια του «κλειστού» (private) δείπνου που είχε οργανώσει στις 21 Απριλίου το ΑΗΙ προς τιμήν του Ελληνα ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον. Στο δείπνο αυτό είχε γίνει μια εις βάθος συζήτηση για σημαντικά θέματα που αφορούν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Οι επαφές Στο προηγούμενο ταξίδι του στην Αθήνα, στις αρχές Απριλίου, ο Νικ Λαριγκάκης είχε πάλι επαφές με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και άλλους αξιωματούχους, όπως και με την ηγεσία και ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Κορωνίδα των επαφών του, η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το Σάββατο 4/4.

«Γνώρισα τον κ. Τσίπρα πριν από μερικούς μήνες σε ένα από τα ταξίδια μου στην Ελλάδα και το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε πρόσφατα στο AHI για να βοηθήσουμε στη διοργάνωση συναντήσεων με μέλη του Κογκρέσου. Ο δικός μας ρόλος είναι πάντα υποβοηθητικός στις συναντήσεις Ελλήνων αξιωματούχων στις ΗΠΑ, είτε πρόκειται για κυβερνητικούς παράγοντες είτε για αρχηγούς αξιωματικής αντιπολίτευσης» είχε πει σε συνέντευξή του το 2013.

Η συζήτησή του με τον πρωθυπουργό περιλάμβανε, πέρα από τις διμερείς σχέσεις, την ελληνική κρίση και ειδικότερα τη δημιουργία στην Ελλάδα περιβάλλοντος φιλικού προς ξένες επενδύσεις. «Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις. Το ΑΗΙ επιθυμεί να βοηθήσει στην επίλυσή τους» είπε ο Νικ Λαριγκάκης.

Παρέδωσε επίσης στον Αλέξη Τσίπρα ένα memo με τίτλο «Αμερικανικά κυβερνητικά προγράμματα αρωγής στην Ελλάδα» (AHI memo titled «U.S. Government Programs to Assist Greece»), στο οποίο υπάρχουν ιδέες για το πώς η χώρα μας μπορεί να προωθήσει μπίζνες και εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών. Συζητήθηκε ακόμη ο τομέας του τουρισμού, με τον Λαριγκάκη να επισημαίνει την ανάγκη για περισσότερες απευθείας πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

«Ταξιδεύω τουλάχιστον τέσσερις φορές κάθε χρόνο σε Ελλάδα και Κύπρο και έχω συνεχή επαφή με τις τοπικές κοινότητες» λέει ο Λαριγκάκης. Ισως λόγω της έντονης δραστηριότητάς του και του πολιτικού «φλερτ» με τις ελληνικές και κυπριακές κυβερνήσεις μερίδα του ελληνικού Τύπου τον έχει χαρακτηρίσει ως (όπως αναφέρεται και στο site του Ινστιτούτου) «ο άνθρωπός μας στην Ουάσινγκτον» και «άτομο που ασκεί επιρροή στην ελληνοαμερικανική κοινότητα».

Πάντως ο ίδιος έχει δηλώσει σε δημόσια εισήγησή του ότι οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες ασχολούνται μεν με το πώς θα έρθουν στην Ελλάδα επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά οι λόγοι παραμένουν οικονομικοί – ζητούν συνεπώς νομική σταθερότητα και έλλειψη γραφειοκρατίας. Επανέλαβε δε την πρότασή τους για την ύπαρξη ενός υπουργού Επενδύσεων.

Το «λόμπι» μετά την εισβολή στην Κύπρο και η «ατζέντα» Το ΑΗΙ ιδρύθηκε από τον Ευγένιο Ρωσσίδη, το 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, και ήρθε να προστεθεί στη σειρά των ομογενειακών οργανώσεων που εμφανίζονται να διεκδικούν ρόλο στη διαμόρφωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Οπως αναφέρεται, στόχος του ΑΗΙ είναι η προώθηση και παρουσίαση των κυριότερων θεμάτων που επηρεάζουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Με τις πρωτοβουλίες του αποσκοπεί σε βελτίωση και σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Αμερικής, Ελλάδος και Κύπρου, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Αυτοαποκαλείται «λόμπι, δεξαμενή σκέψης, μέσο επιχειρηματικής δικτύωσης και εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο ενημερώνει και ασκεί επιρροή εξίσου σε ηγέτες, σε άτομα που χαράσσουν πολιτική και σε πολίτες» και ασχολείται με πολιτικά, εμπορικά, οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα.

Πρόεδρος του ΑΗΙ Ελλάδας είναι ο δικηγόρος και πρώην βουλευτής της Δημοκρατικής Ανανέωσης Ηλίας Μαλεβίτης. Πρόεδρος του τοπικού τμήματος Αθήνας ο δικηγόρος Γιώργος Κ. Οικονόμου – και οι δύο ιδρυτικά μέλη επίσης του Κέντρου Παγκόσμιου Ελληνισμού που ιδρύθηκε στην Αθήνα στα τέλη του 2009. Μέλη του ελληνικού ΑΗΙ είναι επίσης ο Παναγιώτης Μανταμόπουλος – Μοράρης, group strategy director της εταιρίας Agora Trading, καθώς και οι κυρίες Κατερίνα Παπαθανασίου και Σύλβια Γαβαλλά.

Το ενδιαφέρον του ΑΗΙ είναι το ίδιο έντονο και για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, η οποία είναι παντού και πάντα παρούσα στις αναφορές του. Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας της Κύπρου, στις 23 Μαΐου, ο Νικ Λαριγκάκης τόνισε ότι το ΑΗΙ συνεχίζει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Σε συνέντευξή του άλλωστε έχει πει ότι η Τουρκία γίνεται σύμμαχος ανάλογα με τα προσωπικά συμφέροντά της και μόνο. «Αυτό δεν αποτελεί στρατηγική συμμαχία. Είναι νοικιασμένη συμμαχία» υπογραμμίζει, αναφέροντας συγχρόνως όλες τις περιπτώσεις που Ελλάδα και Κύπρος απέδειξαν έμπρακτα τον ρόλο τους ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Επισημαίνει επίσης ότι Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ είναι τα τρία συμμαχικά κράτη που μπορούν να παρέχουν την απαιτούμενη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οπως έχει δηλώσει ο Λαριγκάκης σε συνεντεύξεις του σε ελληνοαμερικανικά ΜΜΕ, «με τα χρόνια, τα διάφορα ζητήματα που απασχολούν το ΑΗΙ έχουν γίνει περισσότερο πολυεπίπεδα και μεγαλύτερης ευρύτητας. Περιλαμβάνουν το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και τις παραβιάσεις που συμβαίνουν στην περιοχή του Αιγαίου. Επίσης, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τον τομέα της ενέργειας να γίνεται σημαντικός παίκτης στην περιοχή. Τα περισσότερα από τα προβλήματα αυτά δεν έχουν βρει λύση, συνεπώς απαιτείται από εμάς να παραμένουμε σε εγρήγορση και να συνεχίσουμε να ενημερώνουμε την κοινότητά μας».

Χορηγίες – ταξίδια για τους φοιτητές Το ΑΗΙ είναι ο χορηγός ταξιδιού που πραγματοποιούν κάθε χρόνο σε Ελλάδα και Κύπρο Ελληνοαμερικανοί φοιτητές, με σκοπό να έχουν πρακτική εμπειρία και υψηλού επιπέδου ενημέρωση για θέματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν Ελλάδα, Κύπρο και ΝΑ Μεσόγειο, καθώς και για τη σημασία που έχουν οι σχέσεις της Αμερικής με τις χώρες αυτές. Σε ομιλία του σε εκδήλωση των αποφοίτων αμερικανικών πανεπιστημίων το 2014, ο Λαριγκάκης είχε πει ότι στις ΗΠΑ τα θέματα Ελλάδας – Κύπρου προβάλλονται όχι μόνο ως ελληνικά, αλλά από την πλευρά του τι είναι το καλύτερο για τα συμφέροντα της Αμερικής.

«Πιστεύω ότι το ΑΗΙ είναι πολύ γνωστό στους κύκλους των ατόμων που ενδιαφέρονται για τα θέματα αυτά, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε να επεκτεινόμαστε και να συνεργαζόμαστε με άλλους οργανισμούς. Σίγουρα πάντως όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαστε, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου μάς έχουν πλέον γνωρίσει καλά» αναφέρει ο Νικ Λαριγκάκης.

Πηγή: Espresso

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα