7 ερωτήσεις- απαντήσεις για σωστό Ε9

Φορολογικός οδηγός: Οι τελευταίες λεπτομέρειες, οι προθεσμίες, τα μυστικά, οι παγίδες για τη δήλωση ακινήτων

Στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2015 από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που εντός του έτους 2014 είχε μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση. Οι μεταβολές που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά δηλώνονται πλέον άμεσα, στο τρέχον έτος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά έχει μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση, υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της μεταβολής αυτής, πλην της κληρονομιάς, για την οποία ο κληρονόμος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για αποποίηση της κληρονομιάς. Οι ανωτέρω οδηγίες περιλαμβάνονται σε επικαιροποιημένο οδηγό που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η ΓΓΔΕ παρέχει απαντήσεις σε θέματα που αφορούν την υποβολή στοιχείων ακινήτων 2015-2016. Αναλυτικά:

1. Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στα φυσικά πρόσωπα μέσω της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου;

Από την υπηρεσία αυτή τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:
Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2015 και 2016 (διαρκούς ενημέρωσης).
• Τροποποιητική δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έτους 2014.
• Αρχική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2014, εάν δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ.
• Αρχική και τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2010 έως 2013.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ για το έτος 2014, εφόσον αυτά έχουν εκδοθεί, και επιπλέον εκτύπωση δόσεων με ταυτότητες οφειλής για τον ΕΝΦΙΑ 2014.
Επίσης, στο έτος 2015 μπορείτε να εκτυπώσετε πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ (άρθρο 54Α του ν. 4174/2013).

2. Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στα νομικά πρόσωπα μέσω της εφαρμογής του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιουσιολογίου;

Από την υπηρεσία αυτή τα νομικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:
• Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2015 και 2016 (διαρκούς ενημέρωσης).
• Τροποποιητική δήλωση ΕΝΦΙΑ έτους 2014.
• Αρχική δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2014, εάν δεν έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.
• Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2011 έως 2014.
Επίσης, στο έτος 2015 μπορείτε να εκτυπώσετε πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

3. Ποια φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2015;

Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2015 έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εντός του έτους 2014 είχε μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση.

4. Οσοι είχαν μεταβολές στα ακίνητά τους από 01/01/2014 έως 31/12/2014 έως πότε μπορούν να τις δηλώσουν εμπρόθεσμα;

Για να είναι εμπρόθεσμη η δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2015 πρέπει να υποβληθεί έως 30/06/2015.

5. Ποια φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2016 (διαρκούς ενημέρωσης);

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που από την 01/01/2015 και μετά έχει μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση, υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της μεταβολής αυτής, πλην της κληρονομιάς, για την οποία ο κληρονόμος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για αποποίηση της κληρονομιάς.

Οι μεταβολές που πραγματοποιούνται από 01/01/2015 και μετά δεν δηλώνονται πλέον από τους φορολογουμένους το επόμενο έτος από το έτος μεταβολής, αλλά άμεσα, στο τρέχον έτος.

6. Τι είδους μεταβολές δηλώνονται στο Ε9 έτους 2016 (διαρκούς ενημέρωσης);

Θα πρέπει να δηλώνεται κάθε είδους μεταβολή, όπως απόκτηση, σύσταση, πώληση κ.λπ. που πραγματοποιείται από 01/01/2015 και μετά, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να τροποποιηθεί η περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου.

7. Μπορώ μέσω του Ε9 έτους 2016 (διαρκούς ενημέρωσης) να δηλώσω μία μεταβολή που έγινε εντός του έτους 2015, αλλά και να κάνω διορθώσεις της περιουσιακής κατάστασης για μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν πριν από την 01/01/2015;

Οχι, δεν μπορείτε να το κάνετε μέσω της ίδιας δήλωσης. Στο Ε9 έτους 2016 υποβάλετε δηλώσεις Ε9 μόνο για τις τρέχουσες μεταβολές που έγιναν εντός του έτους 2015. Εάν όμως ταυτόχρονα με τη μεταβολή που επήλθε εντός του 2015 διαπιστώσετε ότι πρέπει να προβείτε και σε άλλες διορθώσεις της περιουσιακής σας κατάστασης, που αφορούν μεταβολές παλαιότερων ετών, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
• Θα επιλέξετε το έτος που θέλετε να υποβάλετε δήλωση (για παλαιότερες μεταβολές) και αφού την οριστικοποιήσετε, μπορείτε να τη μεταφέρετε στα επόμενα έτη έως και το έτος 2016 για να ενημερωθεί με ορθό τρόπο η περιουσιακή εικόνα. Στο έτος 2016 η δήλωση αυτή χαρακτηρίζεται ως «δήλωση εκ μεταφοράς».
• Εάν ταυτόχρονα πρέπει να υποβάλετε και Ε9 έτους 2016, διότι είχατε μεταβολή στα ακίνητά σας εντός του έτους 2015, θα υποβάλετε ξεχωριστή δήλωση στο έτος αυτό.

Προσοχή στις διορθώσεις παλαιότερων ετών!

Εάν οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται αφορούν περισσότερα του ενός έτη, θα πρέπει ο φορολογούμενος να ξεκινήσει την υποβολή δήλωσης Ε9 από το πρώτο διαθέσιμο στην εφαρμογή έτος που πρέπει η τροποποίηση αυτή να γίνει.
Οταν επιλέγεται οριστικοποίηση της υποβληθείσας δήλωσης Ε9 σε ένα έτος, εάν κάποιες από τις διορθώσεις που έγιναν αφορούν και επόμενο έτος, τότε δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της δήλωσης αυτής στο επόμενο έτος. Εμφανίζεται παράθυρο με σχετικό μήνυμα.
Στο επόμενο έτος η δήλωση μεταφέρεται ως «προσωρινά» υποβαλλόμενη και ο φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει το έτος αυτό και στη συνέχεια την καρτέλα «υποβολή δήλωσης Ε9», ώστε να μπορέσει να την επεξεργαστεί.

Οταν επιλέγετε μεταφορά δήλωσης στο επόμενο έτος, στο έτος που έγινε η μεταφορά και προτού ξεκινήσει η επεξεργασία της προσωρινής δήλωσης, πρέπει να γίνεται έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί από την προσωρινή δήλωση, μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης από τις διαθέσιμες ενέργειες. Εάν, για παράδειγμα, μεταφέρετε μία δήλωση με μία εισαγωγή ακινήτου σε επόμενο έτος, όπου το ακίνητο ήδη υπάρχει στην περιουσιακή εικόνα, εάν κάνετε έλεγχο σύμφωνα με τα παραπάνω θα διαπιστώσετε ότι το ακίνητο υπάρχει δύο φορές. Συνεπώς, θα πρέπει να ακυρώσετε την προσωρινή δήλωση που μεταφέρατε.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα